Мистерията на прохода Дятлов: Лавинна плоча ли убива деветимата туристи?

Някои детайли от инцидента остават неразгадани
31 яну 2021 21:32, Нели Христова
75
Мистерията на прохода Дятлов: Лавинна плоча ли убива деветимата туристи?
Снимка: Flickr

От десетилетия мистериозната смърт на деветима алпинисти в прохода "Дятлов" тормози Русия, а интернетът изобилства от теории - дали е НЛО или пък чудовище? Десетилетия по-късно учените подкрепят една не толкова фантастична теория - лавина.

Още по темата

Фаталните събития по склоновете на Урал или "Мъртвата планина", се случват някъде през нощта между 1 и 2 февруари 1959 г., Деветимата туристи загиват при мистериозни обстоятелства, които остават необясними до този ден.

Инцидентът с прохода Дятлов, кръстен на ръководителя на експедицията Игор Дятлов, породи всякакви обяснения за зловещата смърт на групата, вариращи от лавина до тайни военни експерименти и срещи със свръхестествени зверове. Хипотезата за лавина се счита за най-вероятната, но все още има много проблеми с това естествено обяснение, включително липсата на доказателства, че районът, известен сега като прохода Дятлов, е бил уязвим за лавини тази нощ.

Все още съмнение будят странните и ужасни наранявания на част от жертвите, както и радиацията, открита върху дрехите им. Всъщност руските прокурори възобновиха делото през 2019 г., за да разсеят своите съмнения.

Двойка учени от Швейцария сега предлагат решения на някои от изкривяванията в теорията за лавините, които са "в съгласие с резултатите от аутопсиите" отпреди повече от 60 години, според проучване, публикувано в четвъртък в Communications Earth & Environment. Йохан Гауме, ръководител на лабораторията за симулация на снежна лавина в École polytechnique fédérale de Lausanne, и Александър Пузрин, председател на геотехническото инженерство в ETH Цюрих, разглеждат съветските архиви за инцидента и прилагат най-новите проучвания и симулации за лавините към странния инцидент.

Изследователите демонстрират, че тип снежна маса, наречена "лавинна плоча", може да обясни някои от пропуските в хипотезата за лавина, включително наличието на наранявания на някои от туристите, които обикновено не са свързани с жертви на лавина. Но въпреки че Гауме и Пузрин подкрепят общия консенсус, че злощастните туристи са били убити по естествени причини, екипът не твърди, че е решил напълно този легендарен пъзел.

"Лично ние не вярваме, че мистерията никога няма да може да бъде разгадана, защото никой не е оцелял, за да разкаже какво се е случило", каза Гаум в кратък документален филм. "Това, което направихме в нашия проект, е да покажем правдоподобността на хипотезата за лавина въз основа на солидни физически и експериментални доказателства."

Дятлов и неговите спътници - всички опитни млади туристи - започват пътуването си на 27 януари като група от десет души, но един от групата, Юрий Юдин, се връща на втория ден поради хронични болки. Повече от седмица, след като туристите трябвало да завършат пътуването си, бил изпратен спасителен екип, който в крайна сметка намерил изоставената палатка на групата, странно отворена отвътре, на плитък склон.

Всички туристи били умрели, някои от тях носели само бельо. Ясно е, че по-голямата част от групата е замръзнала до смърт при наказващите зимни температури от около -25°C. Когато обаче всички тела са възстановени след месеци, странни наранявания предполагали, че хипотермията не е единственото нещо, убило планинарите.

"Докато хипотермията беше определена като основна причина за смъртта, четирима туристи имаха тежки наранявания на гръдния кош или черепа, двама бяха открити с липсващи очи и един без език; някои бяха почти голи и боси, по някои от дрехите им бяха открити следи от радиоактивност, а същата нощ бяха получени съобщения за светещи оранжеви сфери, които се носеха в небето", гласи изследването.

Гауме и Пузрин признават, че тези травматични наранявания "не са типични за жертвите на лавина" в своето проучване. Повечето хора загиват в лавини от задушаване под дебелия сняг, а наранявания на гръбначния стълб са по-чести от травмите на гръдния кош и черепа. Теорията за лавините е оспорена и от наклона, където е била разпъната палатката, който Дятлов може да е избрал именно защото не е бил опасно под ъгъл или видимо склонен към лавина.

Но за разлика от лавините, лавинните плочи все още могат да спуснат по такъв наклон, твърдят изследователите. Това се случва, когато плътна снежна плоча седи над по-мек снежен слой, докато нещо не го освободи. Лавинните плочи могат да се появят на склонове с ъгли под 30 градуса.

Гауме и Пузрин предполагат, че изрезката, която Дятлов и спътниците му са направили в снега, за да предпазят палатката си от вятъра, е това, което е предизвикало падането на плочата. Фактът, че на снежните плочи им е нужно известно време, за да достигнат критична маса, може да обясни защо са минали няколко часа между поставянето на лагера и бедствието, което в крайна сметка ще ги убие.

Изследователите предполагат, че лавинната плоча може да е била сравнително малка, но все пак смъртоносна, което ще обясни липсата на доказателства за голям снегопад. Дори малка плоча може да тежи стотици килограми. Ако туристите, които са претърпели най-тежките наранявания, са били легнали в палатката, то те биха били изложени  най-силно на травми като смачкване на костите от неочаквано плъзгане на плочата.

"Динамичните симулации на лавина предполагат, че дори относително малка плоча е могла да доведе до тежки, но нелетални наранявания на гръдния кош и черепа, както се съобщава от следкланичния преглед", казват Гаум и Пузрин в изследването си. Екипът подкрепя всички свои предположения с аналитични модели на лавини и триизмерни симулации на нараняванията, които могат да се получат от падането на плочи върху шатрата и туристите в нея. Що се отнася до останалите загадки за този исторически инцидент, те "винаги ще останат неразделна част от мистерията на прохода Дятлов", на мнение са изследователите.

Едно обаче е кристално ясно: ако сте любител на нощуването на открито, не предполагайте, че плиткият наклон ще ви спаси от лавинна катастрофа.

Резултатите от проучването предполагат, че "изграждането на палатка дори на относително лек наклон (под 30°) може да бъде опасно и не се препоръчва, когато се комбинира с изрязване в наклона", предупреждават Гауме и Пузрин в изследването. "Вместо това изкопаването на снежна пещера може да е по-безопасно решение."


75
Още от Русия
Михаил Ходорковски: Бях късметлия, че Путин не ме уби
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Кина преди 3 седмици
За радиацията по дрехите нито дума естествено. Да не говорим за другите странности. Пак ни мятат по върбите, ама тоя път по швейцарски: с анимацийки.
68
0
 
7
 
! Отговори
Женско Йети преди 3 седмици
Помирисала миризмата на бекон,млада Йетица,загоряла за секс(мъжкия умрял наскоро от мрънкането й),надникнала в палатката и предложила да си направят купон.Всички били съгласни,до момента,когато саскуочката нагънала мъжете.Ревността на рускините им дала свръх сили и те нападнали конкурентката. Ала не знаели с кого си имат работа...
Бой,извращения и бягане голи постигнало експедицията.Никой не се спасил...
Радиацията е от циферблата на часовниците и компаса,ако е сериозна,нямаше да има снимки!
67
1
 
1
 
! Отговори
колдун преди 3 седмици
колдуни или манси, а може и иноземци! сбили горките туристи!
66
5
 
4
 
! Отговори
Влад преди 3 седмици
В тази държава истината никога не излиза наяве. На хората се втълпява това, което е удобно на властта.
65
1
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 3 седмици
Чел съм много по-просто обяснение на събитието.групата попада в секретна военна зона и е третирана като диверсанти и за маскировка инсценрана смърт от измръзване
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Почему свердловчане смеются над сериалом «Перевал Дятлова» - помислете в/у тва!
63
0
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 3 седмици
По вашата тв България он ер имаше цяло предаване за Дятлов в Операция История преди около година...не е нужно да преписвате чужди сайтове...Можеше просто да преразкажете предаването , гост беше Петя Минкова
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в свердловска област се добиват 11т. злато годишно, по онова време контрабандно. официално не е населено, но лагерите на ГУлаг са били доста нагъсто и все още пълни и действащи чак до 1968 г. ГУлаг е мощна структура в икономиката на ссср с голям дял в добива на редки метали, дърводобив и т.н., фактически единствените, които контролират района на трагедията! помислете в/у това!
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Шикългрубер Ко каиш, знайко?
60
1
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
Много несвързан превод, измъчи ме. А вас?
59
24
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Типично по руски са се напили и са се избили като животни. Не са извънземните :)))))))))
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Просто режимът на хипофизното дерьмо пада и отклоняват вниманието.
Когато те карат да зяпаш нагоре, значи не искат да видиш нещо тук долу.15131
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-вероярно читатели на днес.бг ще го разрешат:)
56
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чели-недочели и поникнаха НЛО-тата в друсаните кратуни и атомни бомби избухнаха в междоишния вакуум. Важото е да се дрънкат простотии и плоски холивудски сюжети от видеотенчетата.
55
3
 
12
 
! Отговори
Странджата преди 3 седмици
Гледайте филма не е лош !
54
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Особеностите на руската баня....
53
17
 
16
 
! Отговори
Чернишевски преди 3 седмици
РОССИЯ - ЭТО МРАК!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Убити са от атомна бомба,която са изпитвали съветските власти.Била е хвърлена в тоя район, защото там не живеят хора и те са очаквали да има туристи. Затова има и радиация по телата и такива тежки наранявания. След това атомните бомби се тестват на остров Нова земя,където не живеят хора.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато през 2019 г. беше взето решение да се поднови разследването на този случай, официално беше заявено, че ще се проучат само хипотези, свързани с евентуални природни катастрофи.
50
6
 
23
 
! Отговори
Продълж на 54 преди 3 седмици
и парите им са намерени - значи не е било нападение с цел грабеж.
- В наше време са изнесени данни, че в този район ходели да бракониерстват милиционерски шефове от района, а понякога идвали и такива от Москва.
- Не бива да се пренебрегва и това, че в експедицията е имало само три момичета. Останалите са били момчета на възраст 19-23 г., всички много добре тренирани и едва ли са се дали лесно, каквото и да ги е нападнало.
- Повишена радиация в почвата не е открита, откъде се е взела по дрехите?