Ще си счупя ръка, ще отида в затвора - руснаците, които се опитват да избягат от войната

За други вече е прекалено късно
23 сеп 2022 09:14, Нели Христова
297
Ще си счупя ръка, ще отида в затвора - руснаците, които се опитват да избягат от войната
Снимка: БГНЕС

От Москва до най-дълбокия Сибир мъже в годна за бой възраст се опитват да избягат от Русия, след като президентът Путин обяви, че военни резервисти ще бъдат изпратени в Украйна. За някои вече е късно.

"Сбогувах се с жена си и дъщеря си", казва 49-годишният Сергей пред The Times, след като беше призован от служители в Бурятия, отдалечен регион в Източен Сибир. "Хората ме питат къде отивам. Казвам им, че отивам на фронта", обясни той

Още по темата

Съобщението на Путин в сряда за общонационална мобилизация предизвика шок в Русия и подпали най-големите протести от първите дни на войната. Въпреки обещанието на Сергей Шойгу, министърът на отбраната, че само мъже с боен опит ще бъдат призовани да се бият, военните служители очевидно се стремят да мобилизират всеки, който попадне в лапите им.

"Призовките да се явят в призовните центрове се раздават на всеки, до когото властите могат да достигнат", твърди Александър Черкасов, ръководител на правозащитния център "Мемориал" в Москва, който наскоро беше забранен от Кремъл. Има сведения, че призовки се връчват и на студенти, въпреки че Сергей Шойгу отбеляза в интервюто си, минути след като Путин обяви мобилизацията, че това няма да се случи.

Властите в Бурятия, един от най-бедните региони в Русия, започнаха да дават призовки на мъжете рано вчера, почуквайки на вратите им в 4 сутринта. До 10 часа сутринта мъжете бяха в центровете за набиране на военни, където им бяха дадени бегли инструкции как да оцелеят на бойното поле. "Трябва да се научите как да се превързвате, да оказвате първа помощ, защото хората умират от елементарна кръвозагуба", казва им военен, според видео, публикувано от уебсайта на Baikal-Journal.

Александра Гармажапова, антивоенна активистка, казва, че хиляди хора бягат от Бурятия в Монголия, на 580 мили, за да избегнат военната служба. "Бурятия преживя една от най-ужасяващите нощи в своята история си", казва тя. "Хората са в паника, защото това е пълна мобилизация. Призовават се студенти, мъже на възраст над 60 години и мъже, които се грижат единствено за деца с увреждания. Това е резултат от управлението на Путин: хората просто напускат страната", споделя тя.

В Москва 32-годишният Виктор Бугреев, IT специалист в Сбербанк, държавната банка, казва, че е получил документите си за набор в 10 сутринта вчера и му е наредено да се яви за военна служба до 15 часа. "Никога не съм служил в армията", каза той пред сайта "Медиазона". "Но какво мога да направя? Трябва да тръгвам", отбеляза той.

Видеоклипове в социалните медии показват мъже, които се сбогуват през сълзи със семействата си в цяла Русия. В Нерюнгри, вторият по големина град в Саха, известен още като Якутия, се появиха видеозаписи, показващи десетки мъже, събрани на футболния стадион Горняк и натоварени в автобуси, пътуващи за центровете за набиране на персонал, докато членове на семейството се сбогуват. Много от мъжете изглеждат на около 30-40 години.

"Върни се скоро", казва една жена, докато прегръщаше съпруга си.

В Дагестан се появи видеозапис, който показва хора, които гневно се изправят срещу служител, който се аргументира в полза на набора в център за набиране на персонал. Служителят казва, че синът й се бие в Украйна от февруари. "Вие се борите за бъдещето на децата си", вика жена, която не беше идентифицирана, пред тълпа пред общинска сграда. "Ние нямаме настояще, за какво бъдеще говорите?", отвръща един мъж в тълпата.

Шойгу каза пред държавната телевизия, че Русия ще извика 300 000 души за войната, но в заповедта за мобилизация на Путин не се споменава никакви ограничения на броя, нито дори кой отговаря на условията за набор. Кремъл потвърди, че една част от заповедта е била класифицирана, но отрече информация на Новая газета, опозиционен вестник в изгнание, че Путин иска да мобилизира до един милион души.

Тъй като се разпространяват слухове, че границите на Русия ще бъдат затворени за мъже в годна за бойна възраст, някои се опитват да напуснат по въздух, опитвайки се да осигурят самолетни билети, преди да са разпродадени или да станат твърде скъпи. Други се отправят по суша към Грузия или Армения, две малки държави в кавказкия регион, които не изискват визи от руснаци.

 

Вчера сутринта имаше дълга колона от превозни средства, чакащи да преминат в Грузия, като руските граничари твърдят, че връщат някои мъже. Един канал в приложението за съобщения Telegram за хора, които искат да избягат в Грузия, има 75 000 членове. "Кой може да ме закара до Грузия?" пише Денис, млад руснак. "Аз съм сам. Само аз и раницата ми".

Възможностите за онези, които искат да избягат от войната, се изчерпват. Балтийските държави Естония, Латвия и Литва, които всички граничат с Русия, заявиха, че няма да предоставят убежище на хора, бягащи от военна служба. Финландия заяви, че ще затвори границите си за руснаци от съображения за сигурност. Вчера обаче Германия заяви, че руските бежанци ще бъдат приети. "Всеки, който мрази пътя на Путин и обича либералната демокрация, е добре дошъл в Германия", написа в Twitter министърът на правосъдието Марко Бушман.

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, контрира, че съобщенията за руснаци, бягащи от страната, са "много преувеличени". Путин и висши служители са уверявали руснаците в 15 случая, че няма планове за въвеждане на общонационална мобилизация. На 8 март, Международния ден на жената, Путин обеща на гражданите, че няма причина да се притесняват, че техните близки ще бъдат изпратени в Украйна. "Няма да има допълнително призоваване на резервисти", каза той. "Само професионални войници изпълняват поставените задачи", отбеляза  тогава Путин.

В сряда вечерта почти 1400 души бяха арестувани по време на протести, които се проведоха в 38 малки и големи градове в Русия. В Москва на някои от протестиращите бяха връчени повиквателни в полицейските управления, в които бяха отведени. "Можеше да се очаква, че служителите ще започнат да използват мобилизация, за да оказват натиск върху протестиращите", казва Павел Чиков, адвокат по правата на човека. Правозащитната организация OVD-Info изброи до 10 полицейски управления само в Москва, където протестиращите са получили документите си. Най-малко един мъж в квартал Вернадски в Москва отказа да подпише и беше заплашен с наказателно дело.

Една жена каза пред независимия уебсайт "Медиазона", че съпругът й е бил задържан на антивоенен протест в Арбат в центъра на Москва. Той бил отведен в полицейски участък, връчена му е повиквателни, която е подписана докато полицаите го снимали. Казали му да се яви за набор в четвъртък.

В Чечня, където големи групи млади мъже бяха забелязани да бъдат отвеждани в службите за наборници вчера сутринта, мюсюлмански мюфтия осъди Рамзан Кадиров, регионалния лидер, подкрепян от Кремъл. "Вие каните младите мъже в рая, но вие самите не искате да отидете там", заяви Салах Межиев. и не искаш да умреш. Искаш да лежиш на топло и да ядеш вкусна храна", добави той.

Около 150 жени и деца излязоха по улиците на чеченската столица Грозни. Подобно несъгласие е изключително рядко в Чечня, където критиците на режима редовно биват измъчвани или убивани.

Имаше палежи на поне три центъра за набиране на военни, след като Путин обяви набора. Още протести са планирани за събота.

Опозиционни активисти описват мобилизацията на Путин като моГилизация - игра с думата могила, което означава гроб. "Бях готов да участвам във войната само ако страната ми бъде нападната, а не заради имперските амбиции на Путин", казва Александър, млад мъж от Уфа, на 700 мили източно от Москва, който се опитва да избяга в Истанбул. Ако успее да избегне наборната военна служба, той ще се присъедини към хилядите руснаци, преместили се в Турция след началото на инвазията.

В големите градове седеммесечната война на Русия срещу съседката й винаги е изглеждала далече. Но веднага щом обръщението на президента Владимир Путин свърши, реалността удари хората там. Изпращането в битка беше по-близо, отколкото някой можеше да си представи.

"Беше като научно-фантастичен филм от 80-те години на миналия век. Малко плашещо, ако трябва да бъда честен с вас", казва 28-годишният Дмитрий, който работи в офис в Санкт Петербург. Персоналът не можеше да започне работния си ден, залепен от речта по своите телевизори, компютри и мобилни телефони. Той така и не работи в този ден - Дмитрий излиза от офиса за да обмени рублите, които има, в долари.

Дмитрий се премести, след като беше посетен от полицията за участие в антивоенен митинг - вярвайки, че ще бъде по-трудно за властите да го намерят. "Не съм сигурен какво да правя след това: да се кача на следващия самолет за чужбина или да остана в Русия още малко и да бъда преследван от ченгетата", каза той.

Сергей - което не е истинското му име - вече е повикан.

26-годишен докторант и преподавател във виден руски университет, той очакваше доставка на хранителни стоки вечерта преди обръщението на Путин, когато на вратата се позвъни. Вместо това той беше изправен пред двама мъже в цивилни дрехи, които му подадоха военни документи и го помолиха да се подпише.

Кремъл каза, че ще бъдат призовани само хора, които са отслужили военната си служба и имат специални умения и боен опит. Но Сергей няма военен опит и вторият му баща е притеснен, тъй като избягването на призовката е криминално престъпление в Русия.

Доведеният баща работи в държавна петролна компания и часове по-късно е повикан от HR-а на компанията да предостави законно освобождаване от военна служба. Повечето руски мъже не могат да представят такъв документ, затова мнозина търсят начини да избегнат призовката.

В Москва Вячеслав казва, че той и приятелите му започнали да търсят медицински връзки, за да помогнат.

"Психичното здраве или лечението на наркоманията изглеждат добри, евтини или може би дори безплатни опции", казва той. "Ако бъдете убит с камъни и бъдете арестуван, докато шофирате, да се надяваме, че ще ви отнеме книжката и ще трябва да се подложите на лечение. Не можем да сме сигурни, но се надяваме, че това ще е достатъчно, за да избегнете влизането в армияна."

Неговият зет на косъм избегна набора, защото не бил вкъщи, когато служителите се обадиха. Майка му видяла документите, които изисквали да се яви на служба между 19 и 23 септември. "Сега се е затворил в една стая и отказва да излезе", казва Вячеслав. "Той има две малки деца на три и една: какво трябва да прави?"

Друг мъж от Калининград каза пред BBC, че би направил всичко, за да не бъде призован: "Ще си счупя ръката, крака си, ще отида в затвора, всичко, за да избегна цялото това нещо".

25-годишният Михаил е напуснал Русия за съседна Грузия в началото на войната и се е върнал в малкия си роден град в Урал само за няколко дни. Той планираше да се върне обратно в Грузия, но сега е притеснен от заплахата от ядрени оръжия на президента Путин и ще остане в Русия, близо до семейството си.

"В състояние на паника сме. В моя град мнозина вече са получили повиквателни, но аз не съм регистриран да живея тук, така че няма да ги получа", казва той. Наскоро Михаил си беше осигурил добра работа в Тбилиси, но сега я смята за безсмислена заради военната ескалация на Владимир Путин.

"На 21 септември той успя да забърка дори по-голяма бъркотия от тази, която за първи път направи на 24 февруари началото на инвазията", казва Михаил. "Напълно спря да ми пука, живея само за днес",споделя той.

 


297
Още от Русия
Референдуми в Украйна за присъединяване към Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До опетков... Ама Украйна е руска територия, те самите украинци са руснаци, те са руснаци по произход, които са насилвани да воюват срещу Русия, а не защото са искали!
265
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И пак лъжете като дърти ц и г -ани, защото цивилни никой не привиква, бяха направили снимки на летищата на пътуващите хора и ги изтипосаха, като уж бежанци, знаете какво се случва с такива хора, които избягат от страната си, запада ги използва за целите си чрез насилие и ги убива, трябва да са луди да бягат от страната си! Спрете да лъжете и пробутвате пропаганда в статиите си, никой не ви вярва вече!
264
1
 
2
 
! Отговори
Киомунист преди 1 седмица
Тези с счупените ръце се водят под списък от ДС и тях лично им чупи черепните кутии с чук газдов за да има евтино свинско по магазините. В Расия счупените и дефектните дори и до там не стигаха .НКВД ги избиваше още на военната комисия в съседната стая с ши;ло в главата.Когато се препълнеха стаите идваха черните чували и ги изнасяха пред донаборниците като ги изписваха припаднал.
263
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може ли и една статия за избягалите от мобилизация украинци. Просто така - за съпричастност, защото тази година по морето ги гледах доста мъже имаше, а като цяло от 7 милиона украински бежанци мъжете в мобилизационна възраст са много!
262
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като препечатвате британски пропагандни материали поне превръщайте милите в километри.
261
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Земята на боклукаАми заминавай да се правиш на мъж при рашите - тук явно не можеш да осъществиш кръвожадните си амбиции.
260
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До опетковУкрайна асимилират руснаците и се опитват да ги накарат да се бият с НАТО срещу Русия.
259
4
 
8
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До Анонимен Много си увреден у чипа, момче, след като не можеш да схванеш основната разлика. Едната държава е агресор, а другата защитава територията си и независимостта. Разликата е от небето до тавана ама няма как да го разбереш с ампутираното си мозъче.
258
4
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До profetey По-голяма глупост от твоята трудно може да се сътвори. Значи бранят си територията, която САЩ може даим нападне? И защо да я напада бе,скудоумний? Да им открадне външните *** ли? Или порутените "изби" на село? Готвят ги за пушечно месо, недраги, защото който стъпи на украинска земя ще бъде цел, независимо на фронта или в тила.
257
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До стар чвор, Може, но вързан и показван като панаирджийска мечка.
256
7
 
2
 
! Отговори
стар чвор преди 1 седмица
скоро Рамазан Кадиров в Киев , Кишинев и Варшава...........
255
9
 
4
 
! Отговори
стар чвор преди 1 седмица
Слава на Русия
254
5
 
6
 
! Отговори
profetey преди 1 седмица
Има 1 подробност, която не се споменава в статията. Целта на мобилизацията в момента не е да се пратят мобилизираните войски на фронта. Целта е да се подготвят да заместят войските, които ще бъдат изпратени на фронта. Русия има голяма войска, но над 80% стои в текущите си територии, защото незнаят САЩ къде ще ги провокират. Така се дава възможност да се увеличи броя войски в Украйна без да се оголват. И затова в момента викат само тези които са с военна специалност.
253
12
 
3
 
! Отговори
Земята на боклука преди 1 седмица
Светът се дебилизира! Не искали да ходят на война ??? Кой ги пита какво искат или не искат.А едно време всичко си имаше ред - мъжете бяха мъже ,жените бяха жени. И искаш, не искаш отиваш да се учиш , как се ползва оръжие, как се живее и съобразяваш с други като теб, бягаш за зарядка на плаца, наряди...абе учиш се за евентуална война .Тези тука си чупят ръце ,... смешно е , трагично е ! Ония на запад пък пускат трансове в армията???Чакай от натъпкани с хормонални блокери да са бойци?????
252
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Oффф, айде пак пропагандичка... разбрахме ви гледната точка - Русия загуби войната, щото направи една частична мобилизация. Украйна спечели войната, защото направи шест тотални мобилизации за половин година(по една на месец). Бягащите русанци - проблем, бягащите укрита - манна небесна. Преживяващата на западни помощи ОркКрайна - богата и просперираща, увеличила БВП-то си Русия - фалираща... Европееца живееещ на студ и некъпан - победител!
251
6
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Лудостта на Психодиспансера в Кремъл ще се стовари с пълна сила върху самите руснаци! Тежко на нация, която ръкопляскаше на един военно-престъпник!
250
6
 
4
 
! Отговори
Куку преди 1 седмица
До rusnakВ някои телеграм канали ги изчисляват на 1-1,2 милиона за мобилизация. Ако това е вярно, Русия се готви поне за 3 фронта - операцията може да обхване и Приднестровието, както и...
249
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха ха ха ... от обявяването на частичната мобилизация до днес в Интернет са намерени над един милион фейкове по темата. Много любопитно, че описаните по този сълзлив начин истории в тази статия, са част от тях, които се проповтарят наляво и надясно, въпреки, че е доказано, че са измислени и фейк. Особено смешно е за човека от дълбокия Сибир, който отишъл специално за да намери Таймс, та да ги уведоми?!? Американците финансират фейк фабрики в Украйна, които пускат подобни лъжи на конейр.
248
16
 
9
 
! Отговори
rusnak преди 1 седмица
Изпращат се нови 300 000 за да подсилят тила след референдума, след което се започва настъпление към Николаевска област и Одеска. Форумните плъховеда ядът рускихуй!
247
4
 
2
 
! Отговори
rusnak преди 1 седмица
ФЪКОФ ФЕГЕТС!