Къде е България в откритата геополитическа игра?

Според Шкварек, страната ни не заема никаква позиция
4 окт 2022 21:34, Петя Славова
33

Каква е страната на България във военния конфликт в Украйна коментира международният експерт Кристиян Шкварек в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, генерално страната ни не заема никаква позиция през последната година и половина по никой стратегически, геополитически, външнополитически въпрос.

"България стои в небитието – хем е страна от ЕС, хем няма да изпрати оръжие, хем пращаме през трети страни, хем осъждаме агресията, хем няма да подкрепим членството в НАТО на Украйна. Ние сме държава без позиция. Никой не уважава тези, които са никаквици. Могат да те уважат, ако си на грешната позиция, но си категоричен", заяви той.

Според него, когато се опитваш да стоиш на два стола, накрая падаш на земята, а България стои на стола и на Русия, и на НАТО и накрая никой не ѝ вярва и никой няма да ѝ помогне.

"Не може една държава или една партия да диктува на друга кой да ги ръководи. Вече започва да се говори за използване на някакво тактическо ядрено оръжие. Възможно е в един момент Путин да се окаже в позиция или да го използва, или да започне да признава нещо, което проруската страна се опитва тотално да отхвърли", посочи Шкварек пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че Русия потенциално върви към трета област на Украйна, която може да загуби.

"България страда от едно проклятие да взема грешната страна в големите конфликти и после си сърбаме попарата от това нещо. Ние за първи път може да се окажем в позиция, в която страната ни е губеща независимо кой спечели", смята Шкварек.

Неговото мнение е, че може да се използва тактическо ядрено оръжие и без да се причини Трета световна война.

"Щатите няма да натиснат бутона, защото руснаците са ударили някъде в Украйна. Щатите няма да се самоубият и да причинят световен ядрен холокост, защото Путин е ударил някакво украинско село", сподели гостът.

Според госта проблемът на България не е, че не вземаме ясна и категорична позиция, а че вземаме такава първо от едната страна и след това от другата - това са категорични позиции, които си противоречат.

"Това се дължи на огромната политическа криза в България и на това, че ние нямаме ясно управление, което да има ясна геополитическа насоченост, и следователно то да начертае за следващите 4 години някакъв план ние с кои сме", твърди Шкварек.

По думите му решението е политиците да направят стъпка назад от егото си и да осъзнаят, че в сравнение с миналата година тази година ситуацията е различна за света и народът ще ги накаже, ако не сформират власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Гола вода сме по всички показатели и точки. Нито имаме политици, нито икономика, нито армия, нито технологии, нито научен капацитет. Ние сме подл.ги само това можем да предложим, да сме слуги на консуматорите и колонизаторите. Нас не ни броят за живи нито евроджендърския съюз, нито нато, пък камо ли сащ. България, ще изгори първа при всички положения.
21
0
 
3
 
! Отговори
Истинският преди 1 година
Това че трябва да вземеш страна са *** и стари *** разбирания. Не е геройство да се хвърлиш в огъня за някаква безмислена кауза само защото някой ще те потупа по рамото и ще ти каже браво. Хайде стига с тези манипулационни специалисти и статии Ако някой има желание да взима страна вдаден конфликт който не е наш проблем да взима автомата и да заминава на бойното поле без да дава акъл на другите какво трябва да правят. България е в това критично състояние от такива умници като този.
20
0
 
8
 
! Отговори
Кой какъв е преди 1 година
"Никой не уважава тези, които са никаквици". Напротив, никой не уважава сателитите. Уважават тези, които имат, и могат да отстояват своя национален интерес. Да вземаме пример от Турция. Член на НАТО но поддържа добри отношения и с Русия. И само печели от това. Може ли Туеция да бъде посредник в конфликта? Може и го прави. А ние можем ли? Не, защото всички знаят, че сме само сателит.
19
0
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
България е там, където винаги е била от 1300 години. Водили сме много войни, но най-много сме можели да спечелим ако не сме участвали там, където са искали да ни използват.
18
2
 
10
 
! Отговори
вида преди 1 година
Не разбирам защо трябва да вземаме страна в конфликт, който не е наш? Всички, които искат да вземем страна всъщност ни упрекват, че не сме на тяхната позиция. Къде бяха, когато се бомбардираше съседна Югославия или когато се обстрелваха Луганска и Донецка част от 2014г.? Защо не сме толкова ангажирани например с конфликта в Сирия, Йемен? Тези, които много искат да вземем участие ги моля да отидат в Украйна и да вземат участие като са толкова ангажирани, но без да въвличат страната ни.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е България в откритата геополитическа игра? - отговор: в ануса на САЩ.
16
2
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
21, таман и аз щях да попитам това. Не ми стана ясно и защо трябва да подкрепяме Украйна за НАТО. Там доколкото знам, няма единодушие. Коя страна трябва да вземем там? Казваме, България взела грешната страна ВСВ. Нима? Ако бе взела другата страна, дали експерта щеше да бъде роден д ес, както и всички други, дето днес лаем? Щом сме родени и историята е помогнала за това, значи сме на ПРАВИЛНАТА СТРАНА. След ВСВ България запазва територии. Южна Добруджа е в България. Това грешната страна ли е?
15
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Накратко - българите са разделени по равно между русофоби и русофили. Няма нужда някой си Швестарек да ни го казва сназидалния тон неопеднералите..
14
1
 
6
 
! Отговори
Аз не съм умен, но преди 1 година
я да кажат писачите в коментарите как виждат решението на конфликта в Украйна, щом са толкова умни. Без идеологически предразсъдъци, (ако може) и без разводняване на темата. С няколко думи.
13
2
 
7
 
! Отговори
Къде е преди 1 година
България въобще юом българите нямат вече национлано самочувствие?
12
4
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
България има стабилна политическа позиция,благодарение на мъдрото управление на американския й губернатор.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшен гений, май беше от свитата на Шкембе Воевода.
10
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неутралитет до дупка. Няма да допуснем НАТО да ни замеси във война с Русия.
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експерта да хваща влака и за Киев ,да покаже че е мъж . Много си младо бе баце ,ако ти дадат пушка ще я хванеш обратно,ама нали от топлото студио акъл и разум всеки може да дава .Я покажи , дай личен пример.При 99%според социолозите подкрепа за Русия,той тръгнал срещу хората.Айде къш
8
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисоф е най добрия европейски политик.Плати си спокойствие като плати Три милиарда на Путин.Другите като не дават сега да берат гайлето на Путин.
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На България винаги са й липсвали тoпки
6
5
 
16
 
! Отговори
Прод промяната преди 1 година
Бьлгария вместо балансьор между изтока и запада се превьрна в последна дупка на кавала
5
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаруние на лизача та руски зад ници Резидента , България е на дъното заедно с Русия.Нали Хвърчилков трябваше да връща ресто на Решетников. Та значи - Рапорт даден , рапорт приет.А в това време за ужас на Руменчо, Украйна громи РуZия по всички фронтове.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз това лято погледнах къде е България.На Черно море и по Гръцките острови Много добре си прекарват.
3
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами попитайте международнику Борисуф