"Руското господство" е мираж: Популярността на Русия сред бившите членки на СССР спада

Появяват се притеснения, че Москва ще опита да завладее още държави
26 май 2023 22:22, Нели Христова
550
"Руското господство" е мираж: Популярността на Русия сред бившите членки на СССР спада
Снимка: БГНЕС

От началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Русия е загубила значителна част от подкрепата си в държави, които исторически са били част от нейната сфера на влияние.

Неотдавнашен доклад на "Галъп" показва, че в много - но не всички - държави, които някога са били част от Съветския съюз, одобрението за руското ръководство между 2021 и 2022 г. е претърпяло удар, съобщава Евронюз.

Това е в противоречие със стремежа на президента Владимир Путин да възстанови "руското господство".

В държави като Украйна, Грузия и балтийските държави - традиционно по-предпазливи към Русия като проблематичен и често настойчив съсед, одобрението на Кремъл е спаднало от нива, които вече са били под 20% - до 0% или близо до 0%.

В държави, които в миналото са симпатизирали на руското ръководство, като Армения, Молдова, Казахстан и Азербайджан, спадът в популярността на руското ръководство е още по-драстичен.Там сега хората, които не одобряват руското ръководство, са повече от онези, които го одобряват, което е обратна тенденция.

Спадът на популярността на Русия в държави със сложна етническа ситуация като Казахстан и Молдова е свързан с нарастващата загриженост за евентуални опити на Москва да завладее техните територии.

В Казахстан наличието на голям брой етническо руско население на границата е причина за безпокойство, тъй като тези хора се смятат за потенциално по-благосклонни към Москва, отколкото към Астана.

Руските мироопазващи сили в сепаратисткия регион Приднестровие в Молдова предизвикват опасения, че Москва може да иска да присъедини района към своята територия, ако успее да победи украинските сили.

Само две държави от традиционната сфера на влияние на Русия продължават да подкрепят руското ръководство - Киргизстан и Узбекистан.

Процентът на хората в тези страни, които не одобряват руското ръководство, е намалял между 2021 и 2022 г.

Не се е променило общото усещане за преобладаваща подкрепа към Москва, като 63% от населението одобрява лидерите на Кремъл.

В световен мащаб, според доклада на Галъп, неодобрението към руското ръководство се е покачило до средна стойност от 57% през 2022 г. От друга страна, делът на одобрението му е 21%.

Намаляващата популярност на Русия може да се види и в данните, отчитащи броя на хората, живеещи в страните с най-големи руски диаспори на глава от населението - Казахстан, Латвия и Естония, които се определят като руснаци.

Между 2007 и 2009 г. около трима от всеки десет жители са се определили като руснаци в Казахстан (33%), Латвия (30%) и Естония (29%). През 2022 г. тези, които се определят като руснаци, намаляват до 15% в Казахстан, 19% в Латвия и 21% в Естония.

Защо е спаднала популярността на Русия?

Макар че инвазията в Украйна може да се разглежда като определящ фактор за спада на популярността, има и други причини, поради които постсъветските държави може да са недоволни от Москва.

Една от тях е, че нахлуването в Украйна е отклонило вниманието на Русия от традиционната ѝ роля на регионален посредник и главен медиатор като е намалило нейното значение, пише Галъп.

На места като Армения и Азербайджан, където Русия изигра ключова роля като посредник за решаване на борбата за спорния регион Нагорни Карабах, популярността на руското ръководство е пострадала значително.

Друга причина е, че войната в Украйна се разглежда от някои среди и като шанс за постсъветските държави да извоюват по-голяма автономия от една по-малко ангажирана Русия.

Някои от тях - включително Армения, Украйна и балтийските държави - гледат по-благосклонно към други суперсили като САЩ и Китай.

Галъп нарича загубата на статут и престиж на Русия в региона, където нейната сила и влияние традиционно са били най-големи, "сеизмична промяна", която може да означава "залеза на последната европейска империя".


550
Още от Русия
Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
411
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия е велика страна с население от г-на.
410
0
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 дни
Кои са тия 8 съветски републики, дето искат да са в БРИКС? Едни, дето завършват на "стан" ли? Ако ще сме с тия, благодаря.
409
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да ви пратим тогава в Украйна за живи мишени на руснаците. Изобщо няма да съжалявам за фашисти като вас.
408
3
 
9
 
! Отговори
Вол преди 4 дни
Слава на Русия и комунизма!!: Айде марш в тайгата да джапаш в кал у некоя деревня в лесу. Русо****-ил.
407
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Българският Народ е казал : КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ, ЩЕ ЖЪНЕ БУРИ ! и КАКВОТО СИ НАДРОБИШ, ТОВА ЩЕ СЪРБАШ !
406
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кремълските мозъци докараха Русия да си разпродава златните резерви, за да не фалира рублата
405
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Слава на Русия и комунизма!!
404
13
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 дни
Страхотно е във видеото как украинските парашутисти са по-ниски имот тревата хаха ! Цяла бригада в плен - Безценно !!!
403
6
 
15
 
! Отговори
1234 преди 4 дни
Няма по лъжлива държава от русия. Национална политика е. Българите отдавна го разбраха и плюха на скапаната русия.
402
4
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 4 дни
Русофил говнян, покажи, че не лъжеш. Покажи статистиката за българите в русия. Не можеш, а? Пак руски лъжи.
401
12
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 4 дни
Руските сили са пленили две групи украински парашутисти по време на боевете в Донбас, съобщава РИА Новости."Взехме в плен две групи: едната - повече от десет души, в първата - всички бойци от 81-ва бригада на Въоръжените сили на Украйна", посочи руски военнослужещ, участвал в операцията.
400
2
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 4 дни
Копейкаджийче насрано. Изброй ми 5 професора завършили в русия.
399
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То половината професори са завършили в Русия то повтаря лозунги по опорки .
398
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сорросоидите пишат за грантове не пишат за стотинки. Те са голяма работа. Седемдесет НПО стоят зад тях и плашат зелени гущери да се съсипва България. Жалко. Не мога да отрека че имат известен успех сред ромите и необразованите.
397
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 417 Къде е видя тая статистика? Пак руски лъжи. Както винаги - лъжи и пропаганда. Това е русия.
396
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Форума е според статията.
395
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До До 396 Виж му ника .
394
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Около 40 000 български граждани учат и работят в Русия. Статистика.
393
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какво мислите за 396 Абе..
392
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Българите уж обичали русия според форумния копейкаджия, а ни един не е пожелал да живее в прекрасната просперираща русия. Лъжливи лицемерни *** са русофилите.