Ще се присъедини ли Приднестровието към Русия?

Сепаратисткият лидер Вадим Красноселски свиква конгрес на 28 февруари
25 фев 2024 21:07, Анисия Иванова
177
Ще се присъедини ли Приднестровието към Русия?
Снимка: БГНЕС

Сепаратисткият лидер на Приднестровието Вадим Красноселски обяви, че свиква официално депутатски конгрес на 28 февруари - нещо, което не се е случвало от 18 години. Американският Институт за изследване на войната предупреди, че на форума може да бъде взето решение за провеждане на референдум за присъединяване към Русия на сепаратисткия регион, който според международното право е част от територията на Молдова. Молдова и Украйна обаче засега не допускат, че може да се стигне до ескалация.

Конгресът на депутатите от всички нива на Приднестровието ще се проведе в Тираспол, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС. В него освен членове на парламента, участие ще вземат и общински делегати, а плановете предвиждат да бъде обсъдена политическата и социално-икономическата ситуация. В съобщението за форума пише, че той се организира на фона на "натиск от страна на Република Молдова".

За разлика от американския Институт за изследване на войната, Молдова и граничещата с Приднестровието Украйна не очакват напрежението в региона да се увеличи, отбеляза "Ди Цайт".

"Не виждаме причина да смятаме, че регионалната ситуация ще се влоши", увери молдовската служба за реинтеграция на територията, цитирана от "Радио Молдова".

По сходен начин звучи изявлението, направено от украинското военно разузнаване. Пред "Украинска правда" говорителят му Андрий Юсов е заявил, че по негова информация намерението на приднестровското ръководство да поиска присъединяване на територията към Русия не може да бъде потвърдено. Според портала Euromaidan Press публикациите в молдовските медии за евентуалното присъединяване се базират на изявление на приднестровския депутат Генади Чорба. А той само е спекулирал, че може да се стигне дотам, предаде DW.

Твърди се, че Чорба се е позовал на изявления на Сергей Лавров. В средата на февруари руският външен министър обвини Молдова във водене на "антируска политика" и посочи, че там живеят 200 000 руски граждани. Лавров каза, че няма да се допусне те да станат "жертви на поредната западна авантюра", твърди приднестровска медия, цитирана от "Ди Цайт".

Руският президент Владимир Путин е планирал реч към нацията за 29 февруари. В нея той би могъл да се позове на събранието в Приднестровието, предполага Институтът за изследване на войната. Институтът дори описва възможен сценарий за анексиране на Приднестровието от Русия, съобщава списание "Шпигел". В такъв случай руският президент Владимир Путин би могъл да обяви анексията в насрочената за 29 февруари реч пред Федералното събрание на Русия. Експертите обаче смятат това за малко вероятно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 месеца
рибата в морето Путин сложил тигана..ха.ха май тигана ще му прегори та и руската черга ще запали..ха.ха
118
3
 
1
 
! Отговори
копейкин преди 2 месеца
Искам да се бия за Рооссссияяяяя....
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Приднестровието има 2-3 батальона руски войски по линия на ООН от 15-ина година. Пазят едни барутни погреби там.... И къде смятате, че ще отдиде тази земя? Към Молдова или към Украина може би???
116
9
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Не само Приднестровье, но и цяла Молдова,а румънците ако продължават да се правят на играчи ще останат с по малка територия!
115
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Грозната истинааз съм от Молдова, бесарбски българин от Тараклия,баща ми руснак майка ми българка . сега живея в София . цял живот говорил само руски и имаме руски училища навсякъде и обучение само на руски никога не съм бил притеснен даже в чисто молдовкси села и градове . Прав си ако им кажат това по телевизия ще повтарят като папагали . Не разбирам тези хора как могат да подкрепят путнска фашистка русия
114
4
 
4
 
! Отговори
Да разбира се! преди 2 месеца
Ще се приседини , и то доброволно. Както Крим се присъедини.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Приднестровието ще се по гърми малко и ще се спре. Така ще се затвърди желанието на Молдова да е в ЕС. А на местните руснаците ще им се даде възможност да избират на Изток или на Запад.
112
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И приденстровието ,а и балканите скоро време.На всички им е писнало от крадливи и отзадно податливи евроатлантици.
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 145Само да те светна, че още тошовите напъни сами да се направим поредна република на СССР са пресечени с думите: "стигани ни една Грузия, втора не искаме". Пак заповядай.
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За тези дето не знаят. Местните украинци в Приднестровието бяха на страната на руснаците срещу молдовците!!!! Та какво е справедливо зависи от коя страна си.
109
2
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
Гледам снимката .Путин носи часовника си на дясната ръка , а дубликата го търси на лявата ръка.
108
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що за въпрос? Много ясно че ще се присъедини
107
12
 
11
 
! Отговори
До възмутен преди 2 месеца
Молдова иска да влезе в ЕС , както и Армения и Грузия /Армения дори замрази всякакви съюзи с Русия / и получи статут за кандидат за член на ЕС . Русия е разположила руски войници в Приднестровието които създават предпоставки за конфликт ,и са създали сепаратистко движение , дори не се изключва и гражданска война , без значение жертви разходи потенциал , стига Молдова да не се движи към избрания от нея път , а това за Добруджа е колкото македонския космонавт .
106
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски опразни оръжейните складове на Европа и САЩ, санкциите жестоко удариха по икономиката, даже заводите на мерседес се изнесоха понически от Германия. Налагат им ЛГБТ ценности и хамбургери с буболечки. И вече са факт, засега експериментално. Да не стане така, че европейците сами да пожелаят Путин с когото сега ги плашат?
105
17
 
15
 
! Отговори
тцтц преди 2 месеца
Ей тия се ненаиграха , Рейгън правилно беше казал ,че са империя на злото! Не се спряха с техния сепаратизъм и с неглежирането и с безпардонтството си към хиляди човешки съдби , обслужвайки болния мозък на нечий изживяващ се като Наполеон ... и очаквайте скоро познатия рефрен "А где вьi бьiли, когда бомбили Донбасс"?
104
3
 
3
 
! Отговори
госпожа Емилия преди 2 месеца
До Анонимен Бъди готов да посрещнеш военните от НАТО съвсем скоро.Взимай китката и започвай да се оглеждаш откъде ще дойдат.
103
18
 
7
 
! Отговори
Путинофилл преди 2 месеца
От всяка нова война получавам силни мозъчни вълни подобни на оргазъм. Нищо друго не ме възбужда повече от труповете на невинни жени и деца и гениалните речи на Путин!
102
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците сега да не кажат, че в Молдова са фaшисти и че те също като украинците имат тайни лаборатории за разработка на биологични оръжия които убиват само руснаци. И да решат да денацифицират Молдова. Големи злодеи са тези американци, месят се навсякъде! Такива био оръжия са им дали. Гледах го на един клип сниман в тайна лаборатория. Отварят една колбичка и от там излиза един зелен бaцил с мустачки като на Xитлер. Бацилът ти иска личната карта. И ако си руснак, вади оръжие и те убивa.
101
19
 
3
 
! Отговори
Приднестровец преди 2 месеца
Путин е мъртъв от края на Октомври и конците се дърпат от дясната му ръка шефа на ФСБ Патрушев. Отговорността за бъдеща война ще е изцяло негова.
100
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че то във Варна и Бургас живеят 300 000 ватенки Тях кога ще ги асвабаждава Непобедимая...