Ефект на пеперудата: Силни трусове – забавено земно въртене!?

Според учените силните земетресения са от промяната в скоростта на въртене
5 окт 2018 21:40, Джесика Вълчева
89
Ефект на пеперудата: Силни трусове – забавено земно въртене!?
Щетите от земетресението в Индонезия, Снимка: Архив, Reuters

Голям брой опустошителни земетресения ще се случат по цялото земно кълбо до края на 2018-а!?

Това е предупреждение, направено от двама учени още през октомври миналата година. Прогнозата им се оказва вярна – само преди седмица Индонезия беше разтърсена от опустошително земетресение с магнитут 7,5 по Рихтер. Последва цунами. В резултат от бедствието живота си загубиха над 1 400 души.

В началото на август, отново в Индонезия, беше регистриран трус, който взе 513 жертви. В началото на годината пък в Папуа Нова Гвинея живота си загубиха още 160. Списъкът продължава...

Причината за огромния брой земетресения през тази година си има обяснение. Според учените Роджър Билам от Университета в Колорадо и Ребека Бендик от Университета в Монтана има връзка между забавянето на въртенето на Земята около нейната ос и зачестелите трусове.

Двамата намерили зависимост между всички трусове с магнитут 7 и повече по Рихтер, които са разтърсили земята от 1900 г. до днес. Установили, че на всеки 32 години големите земетресения учестяват.  Точно в този период от 32 години единствената друга промяна е в скоростта, с която земното кълбо се върти около оста си.

"Връзката е между земната ротация и сеизмичната активност е много силна, а това ще доведе до сериозни и големи земетресения", казват учените пред "Обзървър" още миналата година. Статията е публикувана и в "Гардиън".

Земята преминава през редовни десетгодишни периоди, в които скоростта й на въртене се забавя. Учените забелязват минимални увеличения в продължителността на деня, но това забавяне оказва доста по-значително влияние върху състоянието на земните пластове. Откритието на тази зависимост е фундаментално, тъй като по този начин може с приблизителна точност да се прогнозират сериозни бъдещи трусове.

В центъра на Земята има твърдо ядро от желязо и никел, след това е разположено външни ядро от течни желязо и никел, а след него е течната мантия на Земята. Най-отгоре се намира твърдата земна кора.

Макар и да не е съвсем ясно защо, според двамата учени земната мантия се приближава минимално до земната кора, а това от своя страна променя движението на вътрешното течно ядро. Според учените това оказва влияние върху промяната в продължителността на деня и повлиява върху магнитното поле на Земята, което започва временно да пулсира.

Именно това се случва през последните 4 години и планетата забавя скоростта си на въртене.

По време на изследването си Билам и Бендик са установили 5 периода, в които са се случили сравнително висок брой земетресения. Тогава са се случили между 25 и 30 труса на година, в сравнение с около 15 през останалото време. 2018 г. е последната от този 5 годишен период.

Много от трусовете се случват на места, на които не живеят хора. Когато, обаче, земетресението се случи в населено място, пораженията могат да бъдат огромни. Успоредно с учестяването на трусовете, се учестяват и циклоните. За тях вина има глобалното затопляне.

Климатът на Земята се променя постоянно, но последният период на затопляне настъпва по-бързо откогато и да било. Последиците могат да бъдат фатални – недостиг на питейна вода, нарушаване на баланса в производството на храни, бури, жестока суша, наводнения.

Прогнозите сочат, че до 2100 г. Земата може да се затопли с допълнителни 15% - много повече от най-мрачните прогнози на експертите от ООН, които бяха публикувани още през 2014 г.

Затоплянето на климата е в пряка зависимост от изпусканите в атмосферата емисии от газове в парников ефект. Според мрачната прогноза глобално температурата ще се повиши значително – между 3,2 и 5,9 градуса.

Според американските учени най-вероятното повишение на глобалните температури ще бъде с 0,5 градуса по-високо от страшната прогноза, а това се потвърждава и от родните климатолози, пишат от "24 часа".

На цялата територия на Западните Балкани температурите могат да се повишат с 1,2 градуса в близкото бъдеще, а до края на век биха могли да скочат драстично с цели 5 градуса.

Данните показват разпространение на субтропичния климат на север. В момента субтропичният климат е над Северна Африка.

Само от края на 90-те години на миналия век досега в цяла Европа се наблюдава покачване на температурата. През последните 20 години градусите скачат значително по-бързо.

Ако температурите скочат драстично, то у нас напълно ще се изменят основни отрасли, сред които земеделието. Ще се садят предимно субтропични култури, които са устойчиви на големите жеги. Такива, например, са маслини, нар, бадеми, дафинов лист.

От всичко казано до тук, изглежда дори минимални изменения могат да доведат до глобални сериозни последици. Това описва и една от трите теории на XX век.

Ефектът на пеперудата или т.нар. ефект на Лоренц е зависимост, описана от американския математик и метеоролог Едуард Лоренц. Ученият е пионер на Теорията на хаоса, която за пръв път е изследвана от Анри Поанкаре през 1890 г.

Идеята на Теорията на хаоса е, че има чувствителна зависимост между измененията в началните условия. Съвсем скоро след като френския теоретик Поанкаре описва идеята си, Лоренц я развива.

Ефектът на пеперудата е теория, според която махат на крилете на нещо толкова малко като пеперуда, която се намира в Бразилия, може да доведе до съществени изменения в атмосферата, които да предизвикат ураган или торнадо в Северна Каролина.

Теорията е революционна, тъй като опровергава напълно дотогавашната идея, че всичко в природата е подчинено на строги закономерности, а причините съответстват напълно точно на последствията.

Това е едно от най-авторитетните свидетелства, че светът около нас е напълно непредвидим.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започна спокойно и уж науно. И после изп.л.ю камъчето. Глобално затопляне . Стар и изтъркан номер.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"учили сте за центробежни сили , нали ?"Учили сме. Ама ти май нищо не си разбрал.
59
4
 
3
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 2 години
Купола,големите душове за дъжд,ламбата(слънцето),(машините) за сняг,вятър градушка,както и мега големите климатици,еврейски схеми итн. и тн.ВСИЧКО ТОВА СА МНОГО СЕРИОЗНИ НЕЩА.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тъпотиите на тема лъженаука и конспирация който все намирисват на политически кафяво-червен фашизъм хич няма да говоря това са платени тролове без мозъци ако имаха акъл нямаше това да работят но много точно сте ги диагностицирали целта им е да опростачат населението а защо защото тъпо стадо лесно се командва а те и зсдганичните им спонсори подготвят пак авторитаризъм.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи растат и двете годишни и денонощно амплитуди нормално е ако има покачване да се компенсира с еквивалентно захлаждане покачването засега науката не знае от какво е захлаждането е ясно идва от понижената слънчева активност и отсслечаването на земната орбита.Интересно е че повишаването бе регистрирано през 2008 тоест точно преди спада на слънчевата активност тогава пък слънцето беше необикновено хиперактивно и май има връзка.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Често обаче не става така под влияние на локални фактори примерно Венета ако разчита на слънцето трябва да има 45 градуса температура но тя има 500 защо заради парниковия ефект причинен от забележете армисфера много по-плътна от нашата и пълна с водни пари и въглероден диоксид това е локален фактор.Меркурий пък почти няма атмисфера и се върти много бавно за това деня е половината от годината му и денем е 900 градуса а нощем -180
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интетесно тук надолу некой беше отбелязъл че температурата на земята всъщност пада и това противоречи на моето твърдение че се покачва.Всъщнос тази критика е и интелигентна и вярна но всъщност потвърждава това което казах.Защо много просто винаги когато една планета въртенето и се забавя температурните амплитуди нарастват тоест всяко едно покачване в летния петиод на една планета и в рамките на дрнонощието е компенсирано с равномерно понижение в другия студен период.
54
1
 
1
 
! Отговори
змей преди 2 години
До каве ей , аз вийдам ясно протоберансите на слънцето - слагам цъките на комшийката докато я онождам и гледам и корони и протоберанси и косми и основно гледам да не съм вътре като ми дойде музата , че немам да изплащам издръжка на още едно ... ти на къф заздравител си ? аз най си падам по трибестан ...
53
1
 
4
 
! Отговори
ЩЕ СЕ МРЕ! преди 2 години
Никой не си е отишъл жив от тази земя, тези които живеят сега не им дреме за 2100, така че пийте си ракията спокойно ;)
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остави ги евреите, тяхната генетична интелигентност се свежда до броене на хартия и надежда в мрака. Пуснаха злото на земята, а то идва за тях.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хВземи си жиромахало и се пули да видиш земята врати ли се или не се врати. С жироскоп не стаа. Те хората са си го измислили.
50
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА!! ВСЯКА ГОДИНА СТАВАТ СИЛНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ!!!И АЗ И ТИ И ТОЙ И ВИЕ И НИЕ И ТЕ МОЖЕМ ДА ПРЕДСКАЖЕМ, ЧЕ ДОГОДИНА ЩЕ ИМА СИЛНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ :D И ЩЕ СМЕ ПРАВИ!!!ВСЕКИ СЕ ЧУДИ КАК ДА СТАНЕ ИЗВЕСТЕН!
49
7
 
4
 
! Отговори
к преди 2 години
купи си жироскопсложи хо на глобуса и завърти глобуса - наблюдавай какво става с оста на жироскопа след това сложи жироскопа на масат и провери къде е оста след 60 минутиако оста е на същото място - а тя ще е там - то извода е очевиден - ЗЕМЯТА НЕ СЕ ВЪРТИ !
48
5
 
1
 
! Отговори
х преди 2 години
До Анонимен"жироскопа пази равновесно положение независимо от наклона на платформата на която е закрепен"иммено !за това ужким ги използват в космическите кораби - щото никога не си поменят положениетоха сега мисли троле ако земата се въти и ти зи закремен за земята то тогава оста на жироскопа трябва да се *** защото ти сменяш местото си в пространството - преместваш се защото земята се въртити въобще можеш ли да мислиш !?ходил ли си на училище !?
47
3
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
ѝ тази пеперуда да не би случайно да не би случайно да се казва HARP ?
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До к 46Бре брадчед, жироскопа пази равновесно положение независимо от наклона на платформата на която е закрепен. Кви измествания бре след като е закрепен здраво за целъта Земя ?
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГалинДаже не знае, че огледалата на телескопите в обсерваториите се измерват в метри. И ужким твърдо убеден, че Земята е плоска и небе няма пък зяпа слънцето, Луната и планетите. Сигурно за да се убеди, че някой полага огромни даже за космическите мащаби усилия да ни държи в неведение. Явно пустите му евреи са закачили фенерите по небето и ни лъжат ли лъжат...
44
4
 
3
 
! Отговори
к преди 2 години
що ли си хабя да споря с еврейски пропаганден тролкупи си троле жироскоп !китайците ги продават за 40$сложи си го на масата и гледайако земата наистини се върти то за 10 минути на нашата ширина трябва да видиш преместване от 1 градус такова преместване НЯМА !!!
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До к 43Бе човек, не разбра ли че не вървиш ? Номера на местна почва няма как да мине. Единственото, което предизвикваш е присмех. Особено с пустия ти еврейски заговор, който го вмъквате съвсем нарочно ужким предполагаемо антиеврейски настроеното народонаселение да се хване на въдицата и да вика - "така беше. верваме ти. връхтъ си". Плоскомозъчна некадърна работа.
42
1
 
6
 
! Отговори
Галин преди 2 години
до к - на колко водки си бил като си гледал през 200мм телескопа?:)