Учени откриха микроби на дълбочина 2,4 км в канадска мина

Наличието на сулфати вероятно поддържа микробите живи
30 авг 2019 20:30,
13
Учени откриха микроби на дълбочина 2,4 км в канадска мина
Снимка: Pixabay

Учени откриха живи микроби на дълбочина 2,4 км в канадска мина - поредното доказателство, че микроорганизмите могат да живеят във всякаква среда, съобщи Сайънс алърт.

Още по темата

Ако ледът в Сибир се разтопи – Европа става негодна за живот

Наличието на сулфати в древната подпочвена вода в мината Кид крийк вероятно поддържа микробите живи. Те разчитат на тях, а не на кислорода, за да дишат, обясниха геолозите от университета в Торонто, предава БТА.

Самата пещерна вода е една от най-старите известни басейни на Земята. Тя е изолирана от повърхността на планетата от милиони години. До неотдавна се смяташе, че е невъзможно в такава среда да има живот заради липсата на жизненоважните химикали.

Учените са потърсили признаци за метаболизъм във взетите проби вода. Те са добавили източници на храна и са открили, че тя се преработва. Специалистите не са установили какви точно са микробите, а че има такива, по-специфично сулфат-редуциращи микроорганизми.

Макар и бактериите, живеещи на такава дълбочина, да не са особено важни за ежедневието ни, те обогатяват разбирането ни за живота и как той може да оцелее и в най-сурова среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най големите микроби живеят в България!30 г. ги упрвляват комунисти и те още не са го рaзбрaли това!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом има дррбни бактерии значи има едри животни на тази дълбочина което доказва че човека е създаден от бактерия от извънземниЗвучиш, като човек с много високо IQ, който гледа и разбира Rick & Monty!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По надоло ако слязат ще видят и дракони,ама ги е шубе.
8
3
 
2
 
! Отговори
Гении Философов преди 4 години
Едва ли хората ще могат да се развият до такава степен че да могат фа си обеснят неща които нр се учат в университети и на практика не са съвместими или коренно различни от теорията на дарвин за създаването на човека . Щом има дррбни бактерии значи има едри животни на тази дълбочина което доказва че човека е създаден от бактерия от извънземни
7
3
 
4
 
! Отговори
остави гуглето преди 4 години
До анонимен 6Прочети "Забранената археология"!Там има страхотни неща!Не случайно в Щатите е забранена!
6
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До хеОткъде черпиш инфо? Нищо не намерих в гуугле за мината в Пенсилвания
5
9
 
6
 
! Отговори
хе преди 4 години
Открили микроби!?Чудо голямо!В Пенсилвания в мина за въглища на 450 м под земята миньори откриват запазена къща със зидана ограда от циментови блокчета!И всичко това без пукнатина!Какво се е случило никой не казва,мината моментално е запечатана с бетонова тапа,а миньорите подписват декларации за неразгласяване!
4
5
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
.....ние там ги завличаме путинисти и русофили дълбоко в пещерите....правим си супа от тях и даже имаме наименования-супа Червена Звезда,партизанска супа,торта с путинисти.......ако някой има късмета да се измъкне и бяга по пещерите накрая пак ще се озове във Ада Севернокорейски и там ще го направят на игленик. Ако има устат и жилав путинист,хващаме го за краката и го влачим в мрачните килии в дълбините и го заключваме завинаги....
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Субатомните частици също никой не ги е виждал, което не означава, че ги няма. Та и с много микроби е същото. Природните науки по света са доста напреднали. Не малка част от микроорганизмите са познати и описани само по ДНК и никой не ги е виждал. Не могат да бъдат отглеждани дори и в съвременните микробиологични лаборатории.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Открили микроби обаче не могли да ги намерят!Поздравления за научното откритие!
1
3
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Да бяха ме питали, щях да им кажа че има. Излишно усилие.