Супербактериите ще убиват до 10 милиона души годишно

Сблъскваме се със сериозна опасност, антибиотичната резистентност
14 яну 2020 21:00, Павел Гълъбов
36
Супербактериите ще убиват до 10 милиона души годишно
Снимка: Pixabay

От заболявания, причинени от резистентни на антибиотици микроорганизми, умират до 700 000 души всяка година. До средата на века тази цифра може да нарасне до 10 милиона, казват експерти от ООН. Опитите за строго регулиране на продажбата на антимикробни средства и ограничаване на тяхното използване в селското стопанство все още не са дали резултат. Супербактериите бързо се разпространяват по света и учените откриват нови микроорганизми, срещу които дори антибиотиците от последно поколение са безсилни. Какви опасности заплашват човечеството през новата година, откриваме в материала на РИА Новости, пише БГНЕС.

Още по темата

Арктическа нечувствителност към антибиотици

Миналия февруари британски, американски и китайски изследователи откриха гена за антибиотична резистентност blaNDM-1 в бактерии, открити в Арктика. Микробите, които го имат в своята ДНК, са имунизирани срещу почти всички бета-лактами – най-многобройната и често срещана група антибиотици.

Антибиотична резистентност - какви рискове крие?

За първи път blaNDM-1 е описан през 2008 г. при клинични условия, през 2010 г. е открит в Индия. Според авторите, след пет години той е достигнал до отдалечения район Западен Шпицберген, вероятно с прелетни птици, зимуващи на Британските острови, или хора. Зарди микрофлората на архипелага опасният ген най-вероятно е пренесен от арктически лисици, които обичат да се ровят в боклука в близост до населени места.

Учените взеха проби от почвата в района на залива Конгсфьорден, изолираха микробна ДНК от тях и разкриха 131 гена за антибиотична резистентност. 39 бяха квалифицирани като автохтонни, тоест местни, само при наличие на стресови условия (например с високо съдържание на тежки метали в почвата). Но останалите, очевидно, са внесени, включително blaNDM-1.

Авторите на работата не са очаквали, че гените за антибиотична резистентност ще се разпространят толкова бързо.

Светкавичен обмен на опасни гени

Приблизително по същото време германски, датски и бразилски микробиолози предложиха възможно обяснение за такова бързо увеличение на броя на микроорганизмите, които са резистентни към няколко антибиотични групи наведнъж.

В продължение на 34 дни рибите Piaractus mesopotamicus, отглеждани в аквакултурите, се хранели с антибиотика флорфеникол. Тогава те взели проби от чревни бактерии от храносмилателния тракт на животните. Както се очаква, почти всички микроорганизми съдържат гени, които им позволяват да се противопоставят на флорфеникол. Но се оказа, че бактериите обменят полезни гени помежду си, като не използват плазмиди – ДНК молекули, изолирани от хромозоми, както се смяташе по-рано, а чрез вируси и мобилни генетични елементи (т. нар. скачащи гени).

Изследователите отбелязват, че това откритие трябва сериозно да коригира моделите на разпространение на гените за резистентност към антибиотици. Най-вероятно бактериалната антимикробна резистентност се предава много по-бързо.

Африкански бактерии със свръхспособности

През септември миналата година в Република Конго беше открит нов супермикроб – нетифозна салмонела, който се характеризира с повишена резистентност към антибиотици. Срещу тези бактерии са безсилни цефтриаксон и цефалоспорин – антимикробни лекарства от втора линия, обикновено препоръчвани за лечение на тежки чревни инфекции. Салмонелата също се оказа нечувствителна към азитромицин.

Освен това учените са открили, че този щам е загубил способността да образува биофилми и да оцелява в различни хранителни среди. С други думи, той се адаптира към човешкото тяло. Обикновено имунните клетки на човека реагират именно на него, което означава, че сега салмонелата е по-трудна за откриване и унищожаване.

Изследователите предполагат, че суперустойчивата салмонела се е появила в Конго не по-късно от 2004 г. и вече е успяла да се разпространи в поне три града в страната.

Нов супермикроб в сърцето на Европа

През октомври френски учени съобщиха, че с един от щамовете на Pseudomonas aeruginosa не може да се справи комбинирания антибиотик цефтолосан-тазобактам. Това е едно от лекарствата от последно поколение при лечение на тежки грам-отрицателни нозокомиални инфекции. Той може да причини сериозни странични ефекти, затова се използва само в крайни случаи, когато други лекарства не помагат.

Супермикробът е открит при френско дете, което е претърпяло операция на черния дроб два пъти и в продължение на две години е страдало от повтаряща се инфекция, причинена от Pseudomonas aeruginosa. Лекарите са предписали цефтолосан тазобактам. И след 22 дни в тялото на пациента е открит Pseudomonas aeruginosa, нечувствителен към антибиотици.

След като изследвали геномите на няколко десетки от неговите проби, учените открили, че антибиотичната резистентност е резултат от единична мутация в гена, който кодира ензима цефалоспориназа.

Те се борили с болестта 2,5 години. Оказа се, че придобивайки нечувствителност към антибиотика, Pseudomonas aeruginosa е загубил защита от други лекарства. Така че е вероятно да победим някои супербактерии с помощта на по-стари средства.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бактерии винаги е имало и винаги мутират към по-висока резистентност! Всяко живо същество се стреми към съвършенство. Същото е при хората - природата е отровена, а средната продължителност на живота се удължава!!! Ако преди 200 години медицината е била на днешното ниво хората щяха да живеят над 100 години, но тогава от зъб са умирали.
34
0
 
2
 
! Отговори
мен Геле преди 4 месеца
много яко, ама доста позакъсняло
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ген открит през 2008 години вече за 5 години от откритието си се бил придвижил незнам си къде си. Тия за *** ли ни смятат? Този ген сигурно съществува от милиони години и ако е трябвало да се привижва на някъде до сега е имал милиони възможности да го стори.
32
0
 
1
 
! Отговори
не думай преди 4 месеца
За разпространението на съвременните зарази са най виновни авиокомпаниите ;) През тях заразите плъзват глобално .Да закрият авиокомпаниите и готово ;) Хем работна ръка за австрийците хем ограничаване на заразите .
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен29-денталната хигиена е задължителна-по принцип си прав.но паданета на здрави зъби може да се дължи на нервна почва.удри те парадонтоза и като нямаш пари да я лекуваш кво правим?вадиш един по един и както казваха навремето слагаме държавни.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малкло е.
29
0
 
6
 
! Отговори
проф. Ан преди 4 месеца
Тук от 30 години имаме супер бактерия тип ***. Тази бактерия не мре от нищо. Може да източи трансформаторно масло и да я удари тока без особени поражения. Учените имат надежда, че може да се справят с нея, но трябва да се действа преди да е развила резистентност към газ.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 27

В България умират от собствената си глупост. Много малко от хората имат каквото и да е здравна култура да не говорим за дентална.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човека се е взел за нещо уникално и всемогъщо и забравя, че е част от животинския свят на тази планета... ми ще умират нормално не сте богове.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
26.на 10 000. 10. а в българия?дай процент.......колко?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До SHEFA
Ти пък много знаеш колко умират от болести в Китай...
24
1
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 4 месеца
ДО УЧЕНИТЕ-НЯМА БАКТЕРИЯ КОЯТО ДА ОЦЕЛЕЕ ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ЧЕСЪН В ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ.-НЕВЪЗМОЖНО Е БАКТЕРИЯТА ДА ДОСТИГНЕ И РАСПРОСТРАНИ ОЩЕ В НАЧАЛЕН СТАДИИ.А АНТИБИОТИЦИТЕ СЕ ПИЯТ ПРИ КРАЕН СЛУЧАЙ.
-ЧЕСЪН-ВЗИМАЙТЕ ПРИМЕР ОТ КИТАЙ -ТАМ ЗАЩО НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ И НЯМА ЕПИДЕМИИ А СА 1 000 000 000-А?
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
води се Трета Световна война. Тя е започната от богатия Елит и е насочена срещу ВСИЧКИ останали. Тъй като вече сме акумулирали благинките, които са им нужни, а автоматизацията на производството позволява да минат без 90% от популацията просто решават да се "освободят" от нея. в помощ са им всички научни достижения на Човечеството... И това ако не е ИРОНИЯ
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И четвърто,прави се предварително биограма и изследвания,за да се установи кой антибиотик е най-подходящ за вашето заболяване.
Пето,правете си микробиологични изследвания от време на време.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо да спрат да създават изкуствено болести,това се прави непрекъснато и от фармацефтиката и от силови структори
И второ,да не се заниманиват с използването на ГМО и други извращения,както и прекаленото пръскане на химия,тъй като не само почвата се замърсява токсично,но и самите полезни бактерии,организми за почвата и растенията измират
Трето,купувайте само български стари лекарства,ако е възможно да се излекувате с тях!
И четвърто,прави се биограма и изследвания кой антибиотик е най-подходящ
20
4
 
9
 
! Отговори
срив преди 4 месеца
така е, до като учените си правят експерименти, човечеството загива, щото тия учени се правят на Господ!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
Преди години ни плашеха със свински грип. В Китай били умряли 12 души от него, а не казаха, че пак там са умряли милион и половина от обикновен грип.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спокойно, 10 милиона нищо не са. Ще си произвеждаме нови хора много по-бързо. Човечеството няма да загине. Само че трябва да си направим границите по-сигурни, за да работят и медицинските карантини.
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Леко ни пдготвят.Миналата година под
формата на грип,бяха пуснали вирус,
който дупчи директно дробовете.За сега
изчакват.Може би се надяват сушата ,безводието,които ни натресоха да доведе до холера или чума.Чакаме да
видим.Упрвляващите мълчат.
16
0
 
8
 
! Отговори
kaputt преди 4 месеца
бактериите също са организми като нас и също възпроизвеждат най добрия ген, антибиотиците убиват бактериите на около 90% а останалата част няма възможноста да ви разболее и бива подтисната от имунната система,но най често когато курса по приемане завършва на 4ден защото се почуствате добре остава по голям брой и при възпроизвеждането им се "разплождат"бактерии които са наполовина"разболяни" така малка част бактерии изграждат свой имунитет срещу антибиотика , следва предаване на друг човек Ит.н