Антибиотична резистентност - какви рискове крие?

Губим 25 000 живота годишно заради нея
15 сеп 2017 20:22, Eкип на Puls.bg
1
Антибиотична резистентност - какви рискове крие?
Reuters

Днес е немислимо функционирането на здравеопазването и лечебните заведения без опората на антибиотичното лечение. Въпреки това, според проучвания само в Европа се падат по около 25 000 човешки живота годишно, загубени поради антибиотичната резистентност.

Съществува богата гама от антибиотици, всеки от тях с насочено действие към определени структури или механизми в бактериалната клетка. Предвид това, че има различни видове бактерии, с различно устройство, така и едни антибиотици са ефективни в дадени случаи и безполезни в други.
 
Бактериалните клетки обаче се характеризират с изменчивост на генетичния си материал чрез мутации:
 
Променена мишена – променя се структурата, към която е насочен даден антибиотик
 
Ефлукс помпи – в мембраните на бактериите се създават специални помпи, които да изхвърлят антибиотика от клетката
 
Променено активиране – продуцират се ензими, които нарушават активирането на антибиотика или такива, които го инактивират
 
Бактериите, освен, че са способни сами да си изграждат механизми на резистентност, те могат да ги предават и на други бактерии, което е и най-сериозният проблем.
 
Плазмидите са малки носители на генетична информация в бактериалните клетки. Характерното за тях е, че информацията им не е жизнено необходима за функционирането на бактерията. Любопитно е, че тези плазмиди често кодират фактори на болестотворност или резистентност към имунните сили на организма и антибиотиците и съществуват бактерии, чийто щамове без такива плазмиди са безвредни за човека.
 
Конюгацията е процес, при който бактериалните клетки обменят плазмиди.
 
Кое причинява кризата на антибиотичната резистентност?
 
Свръхупотребата на антибиотиците за лечение, особено когато не са необходими, има следния ефект:
 
Нарушен баланс – нормално в човешкото тяло за всяка наша клетка се падат по 10 бактериални.
 
Множество видове живеят по кожата, назофаринкса и гастроинтестиналния ни тракт и поддържат конкуренция, която не позволява на даден вид да надделее над останалите. При прием на много антибиотици част от бактериите загиват и създаденият баланс се нарушава.
 
Трансфер на резистентност – по описаните вече методи, плазмиди могат да се обменят между различни видове бактерии.
 
В хода на лечението на някаква бактериална инфекция, „местните“ неболестотворни бактерии може да развият резистентност към използвания антибиотик. След време, при попадане на други опасни бактерии, те могат да усвоят изработените фактори на резистентност.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не те знам коя си, ама така не съм се смял от доста време. Антибиотична резистентност викаш? Пастьор се върти като пумпал с гроба си. А ти току що измисли някакъв мега ултра супер щам на тъпотия.