От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери
184
От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс
Снимка: Youtube

Американското космическо управление НАСА публикува зрелищно видео на роувъра си "Пърсивиърънс", направено по време на опасното му кацане на Марс.

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери, разположени на различни места по "Пърсивиърънс" и трае малко повече от три минути.

На един от кадрите се вижда как след навлизане в марсианската атмосфера, се разтваря свръхзвуковият парашут на роувъра, на втори от камера, разположена под него, се вижда приближаващата се марсианска повърхност, а други две камери показват как роувърът малко по-малко стъпва на терена.

В момента марсоходът може да се придвижва само до места, които е огледал с камерите си, но хеликоптерчето ще му помогне да стига по-надалече. За първи път "Пърсивиърънс" ще събере образци от почвата, които ще бъдат върнати на Земята от друга мисия.

Марсоходът кацна в кратера Йезеро, където се смята, че е имало езеро в миналото. Ако там е имало вода, което значи че е възможно да е имало живот, в земните лаборатории това ще се открие много по-лесно.

Апаратът на НАСА носи още едно интересно устройство - синтезатор на кислород. Той трябва да създаде газ за дишане от атмосферата, съставена главно от въглероден двуокис. При успех това би означавало, че астронавтите няма да носят със себе си кислород, когато извършат планираното кацане около 2035 г.

 


184
Още от Наука
Британската мутация на COVID е 70% по-смъртоносна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 дни
Отишли американците на Марс, дошли марсианците и земляните ги заговорили:
- Идвали ли са други хора от земята тука?
- Абе идваха едни, ама се чуваше само майката, вратата, майката, майката и вратата и си отлетяха!
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Глупости!
Там отдавна се разхожда въоръжен с уникални безаналогови хиперзвукови ракети руски марсоход и не е забелязал никакви кацания на някакв американски марсоход. Иначе веднага щеше да го гръмне. Значи американците лъжат.
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега ще дойде някой нов вирус от Марс.
174
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А рушката мисия за Марс на какво дередже е?
173
3
 
2
 
! Отговори
№161 до 4-те палчета преди 6 дни
Пъхнете ки палците в тлъстите си влажни дупки! Не помните ли случая с "Фобос"? Като не знаете, с каква съвест правите оценка на моето писание?
172
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На кой му пука за марс бе имаме си проблеми тука айде първо тях да гледаме пък после разни пустини някъде си...
171
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Ано 166
Мозъкът ти е болен. Има някакви застойни възбудни огнища в хипокампа. Нелечимо е. Тук се говори за ровер на NASA на Марс, то плямпа нещо за руски кораби, които трябвало да кацнат на земята, според него! Муньо, станаха стотици кацналите руски кораби! Сащам се какво си искал да кажеш, ама не ти се е удало. Тупица, как говорят русские!
170
6
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 дни
Къде го уцелиха този...пясък на Марс.Братчеда с който редовно се...чуваме от там,ми бе казал,че тамошната пустиня е по...малка от нашенската Сахара.Абе тези американци с техния...късмет;вместо да...цопнат сондата в някое райско кътче,те в...пущинака.
169
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Жестоко! НАСА са номер 1
168
2
 
6
 
! Отговори
Тео преди 6 дни
Не ви ли омръзна да политизирате бре! Браво на хората! Могат - кацат на Марс. Ако не можеха, щяха да цъкат с език и да лапат мухите!
167
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 166

Не обяснявай .... загуба на втеме е.
166
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен

"Пореден фалстарт на SpaceX, "Starship" се взиви при кацане
Kорабът успя да прекара 6 минути и 26 секунди във въздуха"

А колко от руските кораби успяха да кацнат на земята? Май до сега няма нито един, но Рогозин обеща че Русия ще има по-добър кораб от тоя на Мъск след 2028 година т.е. някъде към 2051 година, когато никой няма да си спомня кой е Рогозин.
165
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тия пък големи фукни ,а що не говорят за ракетите им как падат като круши още при излитане )мисля че бяха две за 2020г.
164
7
 
16
 
! Отговори
NASA преди 6 дни
Американските космически технологии никога не могат да бъдат достояние на феодалните диктаторски режими, защото за тези познания се изисква интелект. Иначе, най-високото научно достижение на руснаците е Запорожеца, като неговия двигател крепостните са взели от изоставен през войната немски агрегат, а всичките им леки автомобили са лиценз на ФИАТ.
163
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Краварите ми омръзнаха с тоя Пърсиъвънс. Дайте нещо което наистина вълнува хората, например как върви строежа на двореца на Путин и кога най-сетне ще бъде завършен за да може скъпия тов. Путин да влезе в имота си.
162
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Краварите показаха кадри от пустинята Мохаве в Калифорния,толкова са ходили и на луната.Подигравате се на Русия,но ако Путин искаше,даже вече щеше да е построил двореца си на Марс.Просто не му е приоритет,за какво да троши пари да ходи на пустинна планета на която няма нищо,дори и въздух.Американците ги бива в специалните ефекти.
161
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 156
А ти не помниш ли за провалената от американците от DARPA експедиция "Фобос-грунт"? Малко по-трудно е да кацнеш на спътник на Марс, отколкото на планетата! Когато сондата излезе от зоната на радионаблюдние на Русия, бастардчетата ликвидираха електрониката й с мощен насочен радиоимпулс!
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сигурно е намерил плочка с надпис " Румбата форевър":))))))))))))))) и "Тук беше написана новата Конституция на България" с автор Румен Нищоправещия:)))))))))
159
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 6 дни
До Анонимен 147 - Ползи много. Например суровини злато,платина и т.н. За сега е скъп транспорта , но не се знае. Другото важно нещо е който е първи то преварва. Та някой като си окупира Марс за другите може да няма място. Друга причина са когато китайците станат 5 милиарда и напъплят света ..... Да всичко това е за след 100 години , но както е казал Буров ... истинския държавник мисли за 100 години напред :)
158
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До каквиии....

Прав си, и това, че е 21 век е лъжа, и че Земята не е плоска и то.

Абе всичко, което не се вижда от вратата на Хоремага е ЛЪЖА!

!!!!!!!!!!!!!