"България на длан" вече е в Министерство на културата

Експозицията представя общо 15 макета на известни сгради и места, сред които са храм-паметникът Александър Невски, корабът Радецки, крепостта Царевец, Мадарският конник, Рилският манастир и други
23 дек 2005 17:22,
"България на длан" вече е в Министерство на културата
Един от моделите в експозицията - макетът на храм-паметника "Александър Невски". Снимка: Булфото
От днес проектът "България на длан" е изложен в зала "Средец" на Министерство на културата, съобщиха инициаторите на проекта.

Патрон на експозицията е президентът Георги Първанов, който официално я откри в Деня на народните будители. Автори са режисьорът Съни Сънински и актрисата Стефани Рачева.

"България на длан" представя общо 15 макета на известни сгради и места. Сред тях са храм-паметникът "Александър Невски", нос Калиакра, Бабини Видини кули, Народният театър "Иван Вазов", катедралният храм "Успение Богородично" във Варна, корабът "Радецки", Античният театър - град Пловдив, стенни релефи на гробница в Свещари, Националната художествена галерия, Асеновградската крепост, Царевец, Мадарският конник, Рилският манастир, връх Шипка и Копривщица.

Към всеки макет има фигури на хора. Компютърна система "режисира" кога и за колко време "оживява" съответният макет посредством светлина и звук.

За чуждестранните и българските посетители са осигурени телефонни "екскурзоводи", които разказват за историческото и културното богатство на България.

Преди да бъде показана в сградата на Министерството на културата, изложбата можеше да се види в Народното събрание и в Националния дворец на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание