Безобразията на "Витошка": Кафене си присвои и крановете

А уж са сложени да спасяват човешки живот
Обновена: 20 дек 2016 17:08 | 19 дек 2016 12:52, Александър Попов
57
Безобразията на "Витошка": Кафене си присвои и крановете
Снимка: Спаси София/Facebook

Заведенията на столичния бул. "Витоша" се отличиха през последната година с редица нарушения, като най-често неправомерно си присвояваха част от пешеходната зона.

Е, явно това не им е било достатъчно, в едно от кафенетата като интериор вече си има... противопожарен кран.

"Спаси София" сигнализира за случая, заедно с безумния кадър. Пиеш си кафето, а до стола - кран. Че и калорифер! Както го е определил човек в социалната мрежа - нов тип проточен бойлер.

"Наглостта на заведенията по пешеходния бул. Витоша минава всякакви граници. Явно не им стига, че Общината и бившия гл. арх. Петър Диков им разрешиха да окупират с тенти и тежки конструкции единствената пешеходна зона на София, а тръгнаха да ограждат и хидрантните мрежи, които са поставени, за да спасяват човешки животи.

Призоваваме Столичен инспекторат незабавно да извърши проверка на място, за да може да бъде гарантирана безопасността на хората и обектите по бул. Витоша. Заставаме и зад намеренията на гл. арх. Здравко Здравков за преразглеждане на нормативите и тротоарното право на самозабравилите се собственици на заведения. Напълно сме съгласни с неговото послание, че София трябва да стане модерен европейски град, а не последното пристанище на Ориента. Безобразията на бул. Витоша продължиха твърде дълго и станаха твърде много, за да продължим да ги толерираме. Крайно време е да бъдат взети крути мерки за преосмисляне на градските пространства, които не са за заведенията, а за хората. Недопустимо е Столичната община да не може да се справи с този проблем вече толкова години", коментират от организацията.

"Спаси София" призова кмета Йорданка Фандъкова да смени сегашния директор на Столичен Инспекторат - Веска Георгиева, ако тя не може да се справи. И да се назначи заинтересован и компетентен човек.

От Столичния инспекторат съобщиха в официална позиция до Dnes.bg, че за поставяне на преместваеми обекти, каквито са по-голяма част от заведенията по бул. „Витоша“, разрешение се получава по реда на чл.26 от Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално- декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на СО – т.е. в случая се поставят с разрешение на Главния архитект на СО. Контролът е от компетенциите на Дирекция „Общински строителен контрол“.

Съгласно своите правомощия инспекторите от Столичен инспекторат почти ежедневно извършват проверки по бул. „Витоша“. Тези правомощия обхващат само подвижните съоръжения – маси, столове, щендери и др. съгласно Глава III от Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столична община, отчитат от инспектората.

На 20 април тази година при такава проверка е установено, че съгласно схемата, утвърдена от Главния архитект на СО, този кран наистина попада в обхвата на преместваемия търговски обект.

Столичен инспекторат извършва контролна дейност строго в рамките на своите правомощия и е отворен за сигнали, сътрудничество и взаимодействие в интерес на обществото. Защото с помощта на граждани и граждански организации контролът винаги е по-ефективен, става ясно още от официалната позиция на Инспектората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Филип Димитров преди 7 години
София е това, което е и страната. За жалост! Селяния и простотия до шия...
44
0
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
За да се построи каквато и да е барака, се иска разрешение от пожарната. Явно нямат такова разрешение. Всичко е въпрос на контрол и здрави санкции. Тогава ще има пари за много хубави неща.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновен е ТОЗИ който разреши безобразието в центъра на столицата.
42
0
 
4
 
! Отговори
vsv преди 7 години
tova e picariq ugo na Vitoshka.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ехее столичен инспекторат ще ги спира, само бивши контрольори и кремиковски работници ще бдят за реда в София, начело с това чудовище веска георгиева бивша контрольорка в градския транспорт ?!!Смятай що за човек може да си да бъдеш контрольор а те са си родени за това
40
0
 
1
 
! Отговори
Баче Кико преди 7 години
До Анонименще направят по едно кафенце какво толкова.
39
2
 
8
 
! Отговори
Пфффффф преди 7 години
Тази женичка Веска от Инспектората ако беше в нормална държава отдавна да е или на борсата, или в затвора. Каквито и кръстовища да правят, метро до всеки блок да прекарат, докато има такива дребни безумия, които да ти тровят живота, няма как да са добре нещата. Друг е въпросът, че това с пешеходната улица може да допадне само на хората, свикнали да се разхождат по "Главната". И преди си имаше място за пешеходци и Витошка беше елитна улица с хубави магазини, а сега е кафеджийски сокак.
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aко се случи да има пожар, като минат пожарникарите, само на заведение ще ми стане. Брадвата в прозореца и всеки да си ходи кой от къде е...
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е, като инспекторите си вземат тяхното и си затварят очите, така е за всичко.
36
0
 
14
 
! Отговори
аз там преди 7 години
Столичния инспекторат няма нужда да го призовавате. Те така и така си получават всеки месец отчисленията :)
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха абе един път да минат тия с шланга и ще видите какво става :) сам ще си вдигне тентата
34
2
 
18
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Ужасно е. Не може да се върви спокойно вече там. От двете страни на улицата заградили с найлони... като сигански бараки. И вътре пълно с балами.
33
4
 
10
 
! Отговори
до Поручика от 1 преди 7 години
аз съм роден, израстнал и живея на бул. Витоша и нямам нито 1 съсед, подчертавам нито ЕДИН съсед и много малко съкварталци, които да работят на бул. Витоша. Под нас българска реч рядко можеш да чуеш 99 процента мякашти и чужденци.
32
5
 
16
 
! Отговори
ззз преди 7 години
До Поручика: Категорично не си прав! И аз и родителите ми, сме родени до Витошка и от всичките ми десетки съученици и приятели в квартала, ТАМ остана САМО ЕДИН! Всеки който можа избяга от тази мутрeнскa ***, която фандъка и пожарникаря направиха от центъра. Сега "кореняците" сме си дали апартаментите под наем на дивата сeлeния да си избиват комлексите и да се бият в гърдите, че са "софиянци".Та, в Центъра практически софиянци ВЕЧЕ не живеят! Тъжен ФАКТ!Вече и не тая надежда да се оправи.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Фас #26Забраната за пушене трябва да е повсеместна и поголовна -- не само на закрито, но и в тези пластмасови кочини, както и на обществени места.У вас, ако искаш си инжектирай катран венозно -- стига да нямаш деца да им даваш пример.
30
1
 
18
 
! Отговори
ззз преди 7 години
До Какъф: Приятелю - в грешка си! Тези заведения не плащаят НИКАКЪВ рекет. Те са покровителствани от най-високите богопомазани и нито инспектор нито полицай не смее да припари до тях.Виж по-малките заведенийца плащат за щяло и нещяло - но тези НЕ!Даже искренно съм изненадан как изобщо се позволи дори да се говори по темата, щото този кран е най-безобидното нарушенийце.Явно е започнала война м/у богопомазаните в резултат на т.н. "правителствена криза" а ние се радваме, че гласноста била дошла!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушенето на закрито е забранено, но в тези юрти се дими с пълна сила.Закрито обществено място е закрито помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни, без оглед на използвания материал, и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна.
28
9
 
16
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
До 1, 34Реално селяните си стоят на село. Никой от добро не заменя пасторалната красота на простия живот, спокойствието, тишината и чистотата. Кой доброволно би завел детето си да живее в данданията от трафика, замърсяването, бруталната и вулгарна агресия по улиците, в транспорта, училищата, заведенията и учрежденията, комшийските войни, наркотиците и арогантните връзкари? Всъщност проблемът на София са ***, мнозинството от коренното население.
27
10
 
20
 
! Отговори
Столичанин преди 7 години
И аз си искам красивата и спокойна "Витошка" от преди години...но просто няма кой да спре наплива от селяни. Всичко това е направено за тях....да могат да чупят стойки по "гизмето"...да са голямата работа и гордост за Прованса от който са дошли...да им завидят..."селските" им....и да дойдат и те...!!!
26
0
 
13
 
! Отговори
! преди 7 години
А хората да не влизат в тези катуни! Не може да се разчита на корумпирани общинапи.