Клонинги в центъра на София: Къде са великите жени?

Акцията ПАМЕТНИК #1 е в подкрепа на кампанията "Паметни жени"
10

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В сряда София осъмна със седем нови паметника на жени, в рамките на артистична акция, която протестира срещу липсата на паметници, посветени на жени от историята ни.

Серията скулптури на артиста и дизайнер Ирина Томова-Erka цели да привлече общественото внимание към факта, че в София няма нито единn паметник, посветен на жена - историческа личност.

Скулптурите, автопортрет на артиста и боядисани в ярки цветове, бяха поставени на централни софийски локации по време на тайна акция рано сутринта днес.

"Основният смисъл на акцията е предявяване на претенция към публичното пространство. То, също както и историята, принадлежи и на жените, ето защо си го изискваме. В миналото ни има страхотни, вдъхновяващи жени, но техните постижения на практика са изтрити. В тези скулптури аз съм всяка жена. С акцията искам да дам на жените нещо, което им се дължи и десетилетия наред им се отказва - място и признание", казва Erka.

Тя обръща внимание и на факта, че отвъд тоталната липса на паметници на жени - исторически личности, по официални данни на Столичния общински културен институт, по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на жени.

Акцията ПАМЕТНИК #1 е в подкрепа на кампанията "Паметни жени", която цели да популяризира постиженията на жените в историята ни, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жените, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Кампанията "Паметни жени" е с основен организатор Български хелзинкски комитет (БХК) със съдействието на Българската асоциация на университетските жени, а артистичната акция се случва в партньорство с международната организация за социално ангажирано изкуство Fine Acts и рекламна агенция Tribal Worldwide Sofia.

Организаторите на кампанията призовават Столична община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и настояват за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена- историческа личност през 2018 г.

"Липсата на паметници, посветени на реални жени, засилва погрешното мислене, че жените нямат значими постижения или че не са допринесли за развитието на демократичното общество", казва Светла Баева, директор на програма "Кампании и комуникации" в БХК.

До края на месеца всеки може да подкрепи декларацията до Столична община и да се гласува в анкетата на кого да е първия паметник, на www.womensmonth.org.

Непосредствено след акцията скулптурите бяха "осиновени" от ключови институции и галерии, сред които Софийския университет, Столична библиотека, Национална библиотека, Литературен клуб "Перото", галерия CredoBonum, Българската национална телевизия и Център за култура и дебат "Червената къща".

До 5 април всеки ще може да види скулптурите на посочените локации.

Седемте скулптори ще бъдат изложени финално на изложба в галерия CredoBonum през април, където ще бъдат продадени на търг с цел събиране на средства за изграждане на първия паметник на жена - историческа личност в София.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
месара преди 3 години
е сега момента да се издигне паметник на другарката курнелия ! ама да е на по централно място , та като минават хората да могат да си я псу......, и плю...... на воля !!!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе, трябва да всяка, дето се сеща от време на време да се подмива да и се вдига паметник
5
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Все стихийни им се виждат жените на мъжете у нас )). Ако не са стихийни, ще да е някой друг литературен образ...И по-зле има...Който не разбира от литература...)А те са си съвсем нормални жени - перат им чорапите на мъжете, ходят на работа и мъкнат торбите с покупките, имат си лица, имена, живот за пример някои, и то не малко...
4
1
 
5
 
! Отговори
О преди 3 години
БХК! Ако някой ми каже кога тия направиха НЕЩО за вече направените паметници на баба Тонка Обретенова, майката на Яворов... Да дойде и да ми се обади. Некви жълти истории. Някой от тях да се сети за Гергана от село Бисер? За Сирма Войвода? За Румена Войвода? Да се е сетил за Елица? За майката на Капитан Петко Войвода? За майката на Гоце Делчев, за майката на Списаревски, Левски? А? А? Тия БХК трябва да бъдат забранени с Указ за държавна измяна, защото не защитават нас майките, родили българчета.
3
1
 
4
 
! Отговори
jojo преди 3 години
Абе тези нормални ли са? На квота ли ще се правят паметници или на заслуги?! #lgbtsux
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...стигнах до БХК и спрях да чета...
1
3
 
2
 
! Отговори
Чувствам! преди 3 години
Идея добра изпълнение лошо! Според мен склупторите на жената би било добре да е силует, стихия природна, .. ! Нещо което вдъхновява, очарова,мотивира, ... !

пп. Бюстове?! О, Милост! - Лице пи.че продава, БХС!