Ремонтът по "Бенковска": Погребани павета!

Преди четвърт век те са "зарити и сметени" в изкопите
12 юни 2017 07:45,
8
Ремонтът по "Бенковска": Погребани павета!
Снимка: Facebook

Спорът "павета или асфалт" отново стигна точка на кипене при ремонта на бул "Дондуков" и пресечките му.

Преди две години подобна драма имаше и около ул. "Иван Асен II", когато живущите в района успях са извоюват там настилката от павета да останат. В акцията участваха много известни хора, израснали край тази софийска улица и желаещи да се опази колорита й. Лаврен - внукът на големия художник Цанко Лавренов, дори има снимка как дядо му е нарисувал поставянето на тези павета от опитни работници.

Още по темата

"Елате да видите къде са паветата от ул. "Бенковска", сигнализира художникът Иван Яхнаджиев, който над 20 години живее на нея.

При започналия ремонт на водопровода и канализацията се вижда, че преди поне четвърт век, когато е правен подобен такъв, най-лесно е било паветата да изчезнат, "зарити и сметени" в изкопите и отгоре да бъде положен асфалт.

"А това са ръчно издялани кубчета от масивен камък, като произведения на изкуството", казва художникът. Те вече се изриват от тяхното "гробище" и отнасят неизвестно къде. Ремонтът продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
2
 
! Отговори
митко преди 6 години
Тия ***, дето "извоювали" да си ходят по паветата кво като живеят там?! 100% съм сигурен, че точно те НЯМАТ коли, а и да имат, не ги карат редовно. Направо са си за бой
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е нормално да сложат асфалта отгоре, нали ако го направят обратното паветата ще потънат в пясъка, ааа асфалта имах в предвид.
5
1
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 години
До Анонимен 4Какво е ул. няма ли да питате? Сокак по-ясно ли става?
4
1
 
2
 
! Отговори
Как какво е преди 6 години
До АнонименМестен жаргон, както е Раковска, Витошка и т.н.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е "Бенковска"?
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето изнасяха паветата за Италия, където правеха вани и спа центрове от тях. Уж ги махаха за да лагат асфалт, но ги крадяха с каниони за да ги продават навън. А са страхотен материал. Нужна им е много малко обработка, предимно само почитвне и са идеани.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата в Германия са търсена стока. Преди две години една фирма асфалтира улица в Русе, след което изнесе "ненужните" павета в Германия по 2 евро парчето.