"Виетнамските общежития" – 9 г. тупане на топката

Досега са премахнати само три от общо 12 опасни сгради
10
"Виетнамските общежития" – 9 г. тупане на топката
Снимка: Facebook

Проблемът с Виетнамските общежития се влачи повече от девет години, а ДНСК нямала правна възможност да предприеме каквито и да било стъпки по случая.

Решението, че гетото, от което пропищя цял квартал, трябва да бъде разрушено, е още от 31 март 2008 г. Тогава специална комисия, назначена от кмета на "Красна поляна", е изразила становището, че настаняването на семейства трябва да бъде спряно, защото сградите са пожароопасни и с влошени хигиенни условия.

Още по темата

Комисията е препоръчала и да се изготви план за поетапно разрушаване на блоковете,става ясно от въпрос на депутата от БСП Николай Цонков до строителния министър Николай Нанков.

Въпреки това до края на 2016 г. общината е продължавала да издава настанителни заповеди на семейства с малки деца.

Във Виетнамските общежития живеят около 360 семейства. Едва през март тази година бяха изведени насила десет семейства, които не са си плащали наема от години, някои дори от 2-3.

Въпреки че и кметът на Красна поляна Иван Чъкъров да признава, че сградите са наистина опасни, досега са премахнати само три от общо 12 сгради.

Николай Нанков пък обяснява, че в случая отговорността е само на общината и ДНСК и МРРБ нямат правна възможност за намеса по административни ред.

Съгласно законовите разпореди собствениците на жилища са длъжни да ги поддържат в добро състояние. Ако това не е така кметът на общината или района издава заповед, с която ги задължава да извършат нужните ремонти по поправяне или заздравяване. Кметът може и да ги задължи да ги сборят, за да се гарантира "сигурността, безопасността на движението, здравеопозването, естетиката, хигиената, чистотата и спокойствието на гражданите".

Действията на кмета обаче не подлежат на контрол от страна на ДНСК, а на пряк съдебен контрол, допълва Нанков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онези, които са виновни за сегашното състояние на тези сгради, трябва да платят на Общината щетите, а не да бъдат възнаграждавани с нови жилища, построени с парите от нашите данъци!Ако нямат пари да платят нанесените от тях щети, да отработват!Стига привилегии на същества, които не заслужават и се подиграват с онова, което им се дава на аванта, а нас мразят, въпреки че се възползват от създаденото от нас!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е аз не искам с мойте данъци общината да строи общински жилища! Само *** настаняват в тях а накрая чиновник ги купува за жълти стотинки.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на тяхно място построят нови сгради за крайно нуждаещи се , но настанят същите ромейски фамилии , сигурни ли сте , че няма да ги докарат до същото състояние.По селата.веднага си личи в коя къща са се настанили ромейски семейства!
3
0
 
20
 
! Отговори
Бай Рангел преди 6 години
Толкова години минаха и нито един кмет на София не се похвали,че е построил поне ЕДНО общинско жилище! Докато не се приеме програма за строеж на общински жилища за всяка софийска община поотделно, все същото ще се мели. Тези "виетнамски" общежития ги помня още от 80-те години/работех до тях/ и още тогава бяха за събаряне. Явно се изчаква да изгорят в пожар няколко семейства,за да може спешно и "загрижено" да ги бутнат.
2
0
 
22
 
! Отговори
виетнамец преди 6 години
Някой сега е харесал терена за застрояване и в последно време се полагат усилия доста да се шуми около проблема... Иначе проблема си го има от 15 години, но никой не обръщаше внимание на живущите в квартала ...
1
18
 
5
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
Време е да се премахнат тези общежития и столичната ни община да построи на този терен едни нови и съвременни общежития за настаняване на нуждаещите се. С нормални хигиенни условия, може и на повече етажи да са за да се настанят повече от нуждаещите се.