В училище: Качествено образование, не просто присъствие!

За образователни реформи са се обединили над 15 хил. души до момента
57

Снимка: Булфото

Родители от Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование излизат на протестно шествие в центъра на София.

В периода 20 юни - 1 септември 2017 г. те провеждат подписка, чиято цел е да инициира законодателни промени, чрез които българското образование да даде качествена подготовка на учениците.

До момента тя е подкрепена от над 15 хил. души.

"Не искаме децата ни просто формално да посещават училище. Също така е не по-малко важно в яслите и детските градини да има адекватен брой квалифициран персонал", посочиха родителите пред Bulgaria ON AIR.

Предстои да бъдат разгледани общо 14 точки, които Инициативата е подготвила.

Целта на самото шествие е предложените промени да бъдат обсъдени съвместно с учителите, а след това внесени и в Народното събрание.

Националната гражданска инициатива е една от четирите форми на пряко участие на гражданиете в управлението.

На практика тя представлява отправяне на предложения, подкрепени с подписка от страна на гражданите към Народното събрание или органи на централната изпълнителна власт за решаване на въпроси от национално значение.

5214 гледания   |  Още видео


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 година
Българското образование беше едно от най-добрите в света. Като започнаха едни реформи,едни чудеса- сега е в плачевно състояние
52
0
 
1
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Твърде много вече се говори и прави за правата на децата, а все по-рядко се споменава за задължения, възпитание, дисциплина, самоконтрол ( или това са остарели и обезмислени понятия). Къде е и подкрепата на родителите в образователния процес? Само със създаването на обществени съвети и оплаквания не се решават проблемите -лошата дисциплина и следващата я функционална неграмотност. Както и само повишаването на учителските заплати няма да подобри образованието. Липсват добри и работещи закони, които да се спазват, а не само на хартия.
51
0
 
2
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Голям проблем са делегираните бюджети - парите следват ученика. Така учителите се въздържат да пишат слаби оценки и забележки и действителните резултати са изкривени. Липсва работеща система за награди и наказания! Учителите все по- често стигат до педагогическо безсилие поради лоши, остарели или неработещи закони.Новият закон за образование само утежни работата на учителите и класните ръководители с безкрайно много излишно писане и справки. От тях не остава време за конкретната работа на преподавателя в часовете. А със справки проблемите в образованието не се решават. Твърде много вече се
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Прочитане" на нужната партия от бюлетината не е проблем за неграмотните. Неграмотният не може да чете и да разбира непознат текат, но съвсем не значи, че не може да разпознава образи. Бюлетините се пишат с еднообразен печатен шрифт. Неграмотният че запомни картинката /така ще възприеме думата/ . На този принцип са всички първи писмености. Неграмотен също не значи, че не може да изпише името си.
49
0
 
1
 
! Отговори
24 преди 1 година
Да!Контролът наистина липсва!
48
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Малко късно се сетиха за качеството, когато всичко се срина!
47
1
 
2
 
! Отговори
До До Хм преди 1 година
Само дето по конституция трябва да гарантираш, че дори неграмотните ще могат да изберат партията, за която им е платено. Машинното също не може да бъде единствено - ти ще гласуваш машинно, но за скандинавците ще трябва да има бюлетина, защото те няма да се справят с машината.
46
1
 
2
 
! Отговори
лупи преди 1 година
Исканията на поредната измислена гражданска организация са меко казани мал.о.умни
45
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Има много лесен начин да се ограмотят бързо "шведите"!Нужна е само малка промяна в изборните правила:
1.Машинно гласуване
2.В бюлетината да няма номера на партии/коалиции
3.Преди всяко отделно гласуване подреждането се променя на произволен принцип.
Който не може да чете на български-гори!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали трябва и бай ром да вземе участие в образованието, а бай ром е защитен от европейски организации. Скоро ще имате осреднено ге.то образование. Като се има впредвид, че няма пари и за висшето, то получаваме желаната от ЕС гето картинка в България.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие на колко сте години, че пишете за партизански деца.
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До ПартизанскитеДеца

Учителите си имаха норматив за пълните отличници!
41
3
 
5
 
! Отговори
ангарията преди 1 година
До До Партизанските ...

Най-много ги моряха отличниците заради български-писмен не ставаха пълни отл.
Ако не си изпълниш нормата на полето няма да завършиш срока! - учителски закани
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше повече от 5 години публично обсъждане на новия закон за средното образование. Самодейност въобще, ама съвсем, изобщо, абсолютно не помага.
39
1
 
2
 
! Отговори
смях в банята преди 1 година
Охоооо българино, добро утро! Как спахте? Докато спахте политиците ви свали'а гащити и ви поебваха отзадзе. Ама вий сте свикнали и не сте усетили нищо.
38
3
 
5
 
! Отговори
До Партизанските ... преди 1 година
Наистина,точно тези бяха толерираните още от първи клас, а после пак те станаха членове на така наречения "Отряден съвет"(ръководството на пионерската организация в паралелката).
Българинът не е овчедушен, но протестите му по онова време нямаха резултат.Родителите реагирали много остро, но им било казано, че "не е реално в една паралелка да има повече шестици" от това, което е запланувала съответната учителка. Само че от тези шестици зависеше класирането при кандидатстването в елитните гимназии.
37
4
 
4
 
! Отговори
До ПартизанскитеДеца преди 1 година
Дали по-младите имат някаква представа колко си прав?
Няма да забравя коментарите за скандала, избухнал на родителска среща, когато класната съобщила, че от всеки учител официално се изисква да планира приблизително колко шестици, петици и т.н. оценки ще пише! Дала пример колко (6) се предвиждат за нашата паралелка по един от важните предмети. Една по-ачигьоз майка веднага изчислила, че тези шестици са точно толкова на брой, колкото "активни борчета" има в паралелката ...Продължавам...
36
1
 
19
 
! Отговори
учител преди 1 година
Системата и директорите карат учителите да пишат нереални оценки, за да има пари за училището.Ако се премахнат делегираните бюджети учителят няма да се унижава.
Отделно образователните изисквания наложени от МОН за някои професии са недостижими и за тези, които са с докторска степен и 30 годишен стаж..
35
0
 
10
 
! Отговори
Пак до 30 преди 1 година
... закриването на училища е последното нещо, от което се нуждае тази държава.
________________________________

Вероятно знаеш какво показва световният опит. Оптимални резултати се получават тогава, когато една група учащи не надхвърля по численост 7 човека. Приема се, че резултатите биха могли да останат горе-долу същите, ако групата стане най-много от 10 ученика.

Ами по-добре да пренасочим парите, с които сега обсипваме хъхрещите. С тях да поддържаме училища с паралелки от по 7 УЧЕЩИ деца!
34
2
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Ти какво предлагаш? Да си затваряме очите, когато някои учители пишат нереални оценки на деца, които до 7-и клас не могат да научат азбуката? Или да продължаваме да отрупваме с бонуси семействата, които бълват такива деца като на конвейр?
Дадоха им се предостатъчно шансове!Те се възползваха от щедростта и толерантността ни така, както нагъл хитрец се възползва от будали.
Като му сложиш чатала на врата, или ще се постарае, или да се маха от България, лентяи-храненици ни задушават като метастази