Общинар алармира: Закриват ключови трамваи!

Столичани могат да останат без мотриси с № 6, 8, 10, 11 и 12
40
Общинар алармира: Закриват ключови трамваи!
Снимка: архив, Булфото

Столичната община се готви на практика да закрие трамваи № 6, 8, 10, 11 и 12 в София с публикувани промени в Общия устройствен план, съобщиха от Столичния общински съвет.

Промените предвиждат да се премахне трамвая:

- по бул. Скобелев, Черни връх и Арсеналски (трамвай 6)
- по бул. Александър Стамболийски (трамваи 8, 10)
- по бул. Царица Йоана в Люлин (трамвай 8)
- между надлез Надежда и кв. Илиянци (трамваи 11, 12)
- по ул. Граф Игнатиев, като премести трамваите по ул. Гурко.

Ако се реализират тези промени, това ще доведе до премахавнето на действащите трамваи № 8, 10, 11 и 12 в София. Трамвай №6 няма да се възстанови, въпреки ангажимента на кмета на София от 2016г.

"Още при затварянето на трамвай №6 през миналата година от Коалиция Сердика внесохме доклад, с който искаме възстановяването на трамвая и отмяна на решението на СОС, с което се предвижда премахването му. И до този момент този доклад все още не е гледан в комисиите на Общинския съвет", коментира Войслав Тодоров, общински съветник в Столичен общински съвет.

Закриването на общо 5 от 14 линии би осакатило трамвайния транспорт в София, който е най-екологичният и бърз наземен градски транспорт, смята още Тодоров, като настоява да не отпадат трамвайните трасета в столицата, особено такива, които са без осигурена алтернатива.

"Ако се увеличи средната скорост на придвижване на трамваите, много от които и в момента се движат в автономни трасета, ще се намали времето за придвижване и ще се намали чакането по спирки, без да се налага увеличаване на броя на превозните средства или на работното време на служителите", допълва още Войслав Тодоров.

По повода са отправени запитваня и конкретни предложения за подобряване на градската мобилност в София до столичния кмет Йорданка Фандъкова.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Каква е логиката да премахнат трамвая от ул. " Граф Игнатиев" и да го пуснат по " Гурко" където дори няма изградено трасе за тамвай и едвам се разминават две коли. Кои селяни решават къде и кога ще има трамвай. Аз съм роден 1978г. в София живея на т.нар. улица " Графа" и винаги там е имало трамвай, удобни са и са еблемата на тази улица.
36
3
 
11
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 11 месеца
До 32 - Живея в Западен парк. Не мнението ми е виновно , че няма нови трамваи , а това че по определени линии на градския транспорт се пътува без пари! Как да пуснеш нормален трамвай на кафявите - ще го съсипят на 2рия ден! Пък и го ползват без пари! А когато мине контрола първо , че не ги проверява, второ никой от ВАС не е на страната на контролата. Така кафявите са ербап и продължават без пари, а вие страхливо си седите гледайки през прозореца! Не заслужавате и стари трамваи!
35
10
 
3
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 11 месеца
До 30 - Задръствания стават защото през 80м има спирка. Всички спират, чакат хората да се слязат и да се качат. И след К.Величков става купон - 3,8,10 , не са виновни нито шофьорите , нито светофарите. Трамвайните линии не трябва да са в средата на платното , а в двата му края, до тротоара! Но това е друга тема. Така ,че според мен - трамваите са виновни за задръстването.
34
3
 
5
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 11 месеца
До 28 - На всеки блок ли спирка да сложим? Казах къси автобусни линии в квартала до метростанцията. В нормалните държави е така. Да ви пуснем линии пред входа да ви качват????
До 29 - Пътувам сутрин в 7:30 и вечер в 17. Сутрин на втора спирка от колелото на 10-ката вече е пълно с тъмно зелени - смърдящи и с всякаква липса на култура , пътуващи безплатно за наша сметка! Длъжен ли съм да им плащам? Или да мисля кой е закусил 3 ракии и ще му хрумне да е бабаит в трамвая? Вие сериозно ли???
33
1
 
4
 
! Отговори
Сасе преди 11 месеца
До Обективен

Защото са хора от село ,които не могат да мислят по-мащабно... а и защото сме манипулирани ,че някой всъщност прави нещо за нас...
32
1
 
7
 
! Отговори
я по-леко преди 11 месеца
До Митко Георгиев: "Те и едни трамваи дето обслужват тия линии....!"

А не си ли си замислял, че точно твойто мислене е причината защо по тези линии нарочно не се купуват нови трамваи, нарочно не се ремонтира трасето по Стамболийски и т.н. В западна София живеят много нормални работещи хора, за тях помисли ли???? Аз не искам да се местя в южна София, корените са ми от Коньовица, но общината с бездействие прави всичко възможно да ни съсипе района. Нови трамваи виждаме само, когато са за депо!!!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Сасе преди 11 месеца
До БОРИСОВ
Колко ли хора Ви мислят за истинския борисов :D Пък и не всеки обича да се под земята... на някои хора им прилошава!
30
0
 
9
 
! Отговори
Асен преди 11 месеца
До Митко Георгиев Ами ,ако шофьорите не не се пререждаха в грешните линии за да минат по-бързо и ако светофарите бяха регулирани ,като хората нямаше да стават задръствания! Така ,че не са трамваите виновни
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Митко Георгиев

Ти виждал ли си трамваи 8 и 10 в пиков час? Помисли ли за хората, които ежедневно пътуват с тях?
28
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
10 и 8 - в района около Стамболийски са на 1-2 минути до спирката на трамвая и 20-30 минути до метрото. Трбява да си не особено нормален, за да си мислиш, че в София метрото е достатъчно.
27
0
 
12
 
! Отговори
Марин преди 11 месеца
Не ги ли е срам , че пращаме 1,60 за билет ,а сега ще закрият 5 линии които са важни??? Обграбиха парите на хората и сега не могат да ги поддържат или какво? Много е скъпо ли? Пълна простотия! Вместо да докажат на хората и да направят ,така че да разчитат хората на градския транспорт вместо колите си. Така не става... Няма да се намалят вредните газове по този начин. Само осъкатяват всичко... Пълни нещастници... ГЕРБ е ***!!!
26
16
 
1
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 1 година
ПОДКРЕПЯМ! Конкретно за 8 и 10-ка е пълно безмислие да съществуват , освен за да образуват задръстване по Стамболийски! И да возят електората безплатно! Паралелно на тези линии има метро! Видяли ли сте *** в метрото??? Щото не може да влезе без пари! Заповядайте на последна спирка на 10-ка да видите кой вози тоя трамвай! С 8-цата е същото. Къси автобусни линии в кварталите до метрото и махай трамвая! Те и едни трамваи дето обслужват тия линии.... пълна трагедия!
25
0
 
17
 
! Отговори
рускиня преди 1 година
"Трамвай №6 няма да се възстанови, въпреки ангажимента на кмета на София от 2016г."
Къде са нейните обещания?
Бих се зарадвала ако нейните внуки ще прочетат какво мисля за нея.
Собствено те са в Италиански лицей, като "особенно надарени" - те не пътуват с трамваи.
24
3
 
10
 
! Отговори
БОРИСОВ преди 1 година
Веднъж да завършим третия лъч на метрото и да започнем лъча до Банкя, че не се знае колко време ми остава във властта.
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО ЩИРЛИЦ.

НЕ СЕ ТРЕВОЖИ, ДО ГРОБИЩАТА ЩЕ ТЕ ЗАКАРАТ С ИНДИВИДУАЛЕН ТРАНСПОРТ.
22
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАКРИВАТ СЕ ЛИНИИТЕ, НЕ ТРАМВАИТЕ.

ЗА СТОЛИЧАНИ Е ПОЛЕЗНО ПОВЕЧЕ ХОДЕНЕ ПЕШ, ЗАТОВА ДА ЗАКРИЯТ ВСИЧКИ ЛИНИИ.
21
3
 
27
 
! Отговори
стар софиянец преди 1 година
Когато дойдоха от селата прескачаха трамвайните линии ток да не ги удари , сега ще закриват изграден екологичен транспорт !!!
20
1
 
36
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Трамваите не само, че трябва да останат, а трябва и закритите линии през последните 30 години да се възстановят и да се разкрият и нови линии на базата на съществувалите някога в София трамвайни линии. Трамваите са модерният транспорт по света, а метрото е бързата алтернатива. Разбира се при некадърни кметове като Фандъкова, това няма да стане. Те не разбират проблемите и духът на София.
19
0
 
33
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Фандъкова иска София да заприлича на Самоков, а в Самоков трамваи няма.
18
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотна тъпотия е да махнат 8-цата. Това е един от най-полезнире трамваи. Пък и без него как точно ще се стига до метрото ?