Заради мръсния въздух: Граждани искат повече измервателни уреди

У нас умират над 8000 души заради проблема, коментира Мая Манолова
Обновена: 24 яну 2019 20:33 | 24 яну 2019 18:56,
9

Заради замърсяване на въздуха с фини прахови частици /ФПЧ/ годишно в България умират над 8000 души и това би следвало да е сигналната лампа, която да накара всички институции да активизарт своите действия за решаването на този проблем. Това отбеляза омбудсмънът Мая Манолова при откриването на кръгла маса, посветена на замърсеността на въздуха в столицата.
Още по темата

Тя посочи, че повод за днешната дискусия са множеството жалби, които постъпват в институцията през годините и които стават все повече през последните месеци. За мен това е показателно за разрастването на проблема с чистотата на атмосферния въздух, каза Манолова, цитирана от БТА.

Омбудсманът представи основните очаквания на гражданите, изложени в жалбите, които е получила от "Овча купел", "Западен парк" и "Красна поляна".

По думите й хората настояват за конкретни действия и конкретни резултати сега. Сред очакванията им са мерките, които не изискват финансов ресурс или изискват малък финансов ресурс, да бъдат предприети незабавно. Гражданите настояват за повече измервателни уреди на невралгичните точки и за повече информация от системата за ранно предупреждение.

Сред участниците на дискусията са представители на Столична община, МОСВ, МЗХГ, ИАГ, МТСП, АСП, ГДПБЗН от МВР, МЗ, НИМХ, ДАМТИ, от висши учебни заведения, неправителствени организации и граждани.

Заместник кметът на Столичната община Йоана Христова коментира, че тази година миенето на улиците в столицата ще бъде два пъти повече. С 24 процента повече ще е е механизираното метене за сметка на ръчното, каза още тя.

Христова представи всички мерки, които Столичната община е предприела за справяне с проблема като сред тя са проектите за увеличаване на зеленината в столицата, изграждане на буферни паркинги при метростанциите, мерките за реагиране в дни със замърсяване като зеления билет за пътуване в градския транспорт, проверките срещу извършители на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, проектите за подмяна на отоплителни инсталации, доставяне на пречиствателни филтри за комини на битови сгради и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Co2фия преди 5 години
Aide pak shemi, I kakvo kato gledat uredite da nqma da se izchisti tozi vazduh. :D:D
5
3
 
1
 
! Отговори
Амбър преди 5 години
Стига само с тази София!Мръсен въздух има в цялата страна. Първо да се справят с промишлените замърсители, с горенето на гуми и отпадъци.Измервателни станции да има на повече места.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София реално живеят под 1 милион човека, може би между 600 и 800 хиляди човека. Останалите, които се водят, че живеят в София, са в чужбина. Има голям брой приходящи от населени места близко до София, но те замърсяват значимо София, само ако използват отопление с гуми, дърва и въглища на работните си места. Къде е голямото замърсяване ясно се вижда на картите. Основно въздуха е замърсен около Факултета, Филиповци, Христо Ботев и още няколко подобни кварталчета, в които горят гуми, стари дрех
3
0
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Маските азиатците ги носят, когато са болни, за да не заразят останалите. Маските не спират фините прахови частици от отоплението с какво ли не, които са проблемът в СофияПрав си за кой акъл трябва да се чудиш.
2
2
 
1
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
Няма спасение от мръсния въздух в София, просто няма! В котловината са наблъскани(живеят) почти 2млн.д. Никъде, ама никъде в Европа няма толкова голям град, разположен в котловина! Къде очаквате да отиде този мръсен въздух- стои си в котловината и толкоз! Решението е предприемане на всевъзможни стъпки за намаляване на населението на София, включително изнасяне в провинцията на всички институции, които е възможно да бъдат изнесени от София!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично когато видя някой азиатец да си се разхожда с маска ,където и да е било( София, USA, Хонг Конг ,Пекин,Сеул и т.н.) им се чудя на акъла,а то се оказва ,че трябва да си се чудя на моя си акъл как така си се разхождам в София без маска