Картини, на които ще се наслаждават незрящите

Релефно изображение на платната ще показва цветовете и съдържанието им
13 май 2019 15:09,
2
Картини, на които ще се наслаждават незрящите
Снимка: pixaBay

В Софийската градска художествена галерия и в Музея за история на София хората с нарушено зрение ще могат да „разглеждат“ картини, съобщи Дарик. Релефното изображение на платната ще показва цветовете и съдържанието им.

До момента картините са само 10, защото изработването на една отнема 3 месеца. Това ще става в новата научно-индустриална лаборатория, която откриха в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Целта на проекта е да помогне на компаниите, които прилагат високотехнологични производства, базирани на цифровизацията, компютърното моделиране и дизайна.

"Тук е поставен софтуер, който предвижда преди да произведете даден детайл, например в автомобилостроенето, вие да му направите компютърен модел. Следвайки модела да установите неговата здравина, други характеристики и така да знаете какво произвеждате. Не го правите физически и после да го тествате, а създавате модел и го тествате компютърно. Съкращава много пътя за получаване на нови материали. Новите лекарства сега са силно подпомогнати от компютърна фаза на дизайн и след това се прави конкретно физически продукт", обясни директорът на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН проф. Галя Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: БАНгалериякартини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасна новина!