Бежанци регистрирани в "Люлин": Собствениците на имота не знаят

Тези хора не живеят там, никой не ги познава, но...
6 юни 2019 07:00, Петя Славова
40
Бежанци регистрирани в "Люлин": Собствениците на имота не знаят
Снимка: архив, Булфото

Мигранти се сдобиват с адресните регистрации със стари нотариални актове. Само в столичния жилищен квартал "Люлин", една от спалните на София, има десетки такива случаи.

Такъв е случая и с Христо Калоферов, който разказа пред Нова тв, че на адреса му в "Люлин" са регистрирани африкански и сирийски мигранти. По думите му, те не живеят в действителност там и той не ги познава, но има проблем - не може да ги отпише.

"Трима бежанци. Единият, от които е дама. Хора, които никога не съм познавал. Хора, които никога не съм виждал”, каза Калоферов. Това са сириец и семейство африканци от Мали, уточняват от община "Люлин", където са правени адресните регистрации.

 "Аблос Камара. С него е регистрирана и съпругата му - Адамс Камара. Проверихме ги в агенцията за бежанци. Хуманитарен статут са имали всички. Но на единият той вече е прекратен, тъй като той е три годишен. Той е получен през 2014 г. А на другите двама е в процедура", заяви Милко Младенов, кмет на район "Люлин".

Къде са в момента, никой не знае. За съквартирантите си Христо Калоферов разбира, след като полицията започва да ги търси в дома му. „Купих това жилище от българка със съпруг арабин, явно съпругът е регистрирал близки и приятели на този адрес.  Аз съм собственик на това жилище от 5 години и от 5 години   полицията звъни на вратата, за да пита къде са тримата бежанци, които живеят в това жилище”, добави Калоферов.

При знакови посещения на световни политици и личности в София, проверките на полицията зачестявали. Последно журналистът е търсен преди папа Франциск  да дойде в България. За да спре този тормоз, Христо Калоферов пише жалби - до общината и полицията. Така от пет години.

"Отидох в служба „ГРАО” с нотариалния си акт и казах. Аз съм собственик на този апартамент, в който има 3-ма души, които са незаконно регистрирани и не живеят в него. Бих искал да ги махнем от този списък. "Не може" казаха от служба, защото те трябва сами да го направят. 5 години аз не мога да убедя държавната агенция за бежанците, че нито аз съм бежанец, нито в килера държа трима бежанци", уточни журналистът.

От община "Люлин" правят задълбочена проверка. И установяват, че мигрантите са регистрирани на адреса с измама. Записани са със съгласието на бивш собственик към този момент, който всъщност е използвал стария си нотариален акт, след като е продал апартамента.

От общината са подали сигнал и до полицията. Свикали са и комисия. И така след пет години,  мигрантите ще бъдат отписани. По думите на кмета на Люлин няма как да се провери в момента на регистрацията, че всъщност това е стар нотариален акт, тъй като общината не съхранява нотариалните актове - те само удостоверявали собствеността. Случаят на Христо Калоферов не е единствен. В община „Люлин” имало десетки  такива.

"Ако те спазят всички нормативи в хода на регистрацията си, докато те не си направят втора такава, дали ще е в друга град, дали ще е отново в София, тази, която им е първоначална такава, не може да бъде заличена", допълни кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако полицията или друг от фирма търси хора които не живеят на адреса в който вие живеете както в даденият случай. Може да осъдите хората които ви притесняват постоянно за тормоз.
32
0
 
4
 
! Отговори
В коментар 32 преди 4 години
замениха със звездички една обикновена дума, с която българинът назовава мястото, в което живеят прасета.Но когато някои коментатори заменят с тази дума названието на държавата ни, кой знае защо не заменят със звездички въпросната дума. Или промяната е нова?09013
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...отговорил, че го е свързал посредник и че ще го потърси, за да изясни кой е онзи, на когото е платил наем.Жената се беше обърнала най-напред към адвокат, който я посъветвал да изчака до следващия ден, защото навляците ще се изнесат, ако документите им не са в ред. Ако иде направо в полицията, можело да има усложнения и да не успее да ги изгони, ако документите им са в ред. От опит го знаел.На следващия ден в апартамента вече нямало никого, но било като ***, а паркетът бил изваден.
30
0
 
3
 
! Отговори
Не е смешно преди 4 години
Преди няколко месеца ви разказах тук за млада жена, на която бяха съобщили, че в апартамента на майка й, която е в чужбина, влизат и излизат странни хора. Съседите й бяха съобщили.Когато отишла там заедно със свой близък за да провери, видяла, че бравата е сменена. Позвънили, отворил им човек с екзотична външност и криво ляво, говорейки лош английски им обяснил, че е наел този апартамент от човек, който осигурявал жилища на бежанци. Попитали го кой е този човек, той отговорил, че го е свързал..
29
3
 
1
 
! Отговори
До Az преди 4 години
Какви домови книги и регистрации? Това беше по времето на зелените паспорти. Тогава мъкнеш домовата книга до полицията да си набият печата вътре, че си регистриран и да ти набият печат в паспорта с адреса ти. И какво значение има къде си регистриран? По закон, не си задължен да живееш на адреса на който си регистриран. А хората не си сменят адресните регистрации заради бюрокрацията и късането на нерви по учреждения. Първо по община, после нова лична карта...
28
1
 
2
 
! Отговори
ПАЗИ БОЖЕ преди 4 години
ЛУДИ ИСТОРИИ НА ИД...СКА АДМИНИСТРАЦИЯВСИЧКО Е ОТ ТОЗИ ВИД.НАПРИМЕР:"ГРАО" ВОДИ ДЪЩЕРЯ МИ РОДЕНА В "МАЙЧИН ДОМ"-СОФИЯ ЗА ЧУЖДЕНКА -- САМИЯТ АЗ СЪМ Б.Г. ГРАЖДАНИН РОДЕН В СОФИЯ-РОДИТЕЛИТЕ МИ СЪЩО..С Б.Г.АКТ ЗА РАЖДАНЕ- НЯМА РАЗУМЕН ОТГОВОР-И ДО СЕГА Е ЧУЖДА БЪЛГАРКАТАКА ЧЕ НЕ БИХ СЕ ОЧУДИЛ ДА ИМАМ 10-ТИНА АРАБИ В ШКАФА.АДМИНИСТРАЦИЯТА Е ПОДКУПНА-ОСТАНАЛОТО СА ИЗМИСЛИЦИ..НАЛИ ПО КОНСТИТУЦИЯ СОБСТВЕНОСТА Е НЕПРИКОСНОВЕНА- НО *** ДОКАЗВАЙ ЧЕ НЕ ПОДКУПНИЯ ЧИНОВНИК ОТ "ГРАО"ГИ Е ВПИСАЛ
27
0
 
2
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа ето още една вратичка! *** то и с политическите партий беше така! Те по закон 11лв. Ама в действителност поради някаква друга вратика както каза министъра от ГЕРБ те получили някви си 5-6 милиона отгоре! Еми ... то е лесно почва се от парламента хората после родите им и като ги изтрепеш сичките и тогава може да се почне на чисто!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма закон изискващ да си смениш постоянния адрес, ако жилището, в което се водиш по адресна регистрация си смени собственика. Кой е кривият тук? Администрацията ли, която спазва закона или депутатите, които не са сътворили нормални закони?
25
0
 
6
 
! Отговори
++ преди 4 години
Много е вероятно в момента по адресна регистрация да има примерно един милион човека, които не живеят там, а жилището е сменило собственика си. В случая става дума за бежанци и ги търсят и затова се е разбрало, а в тези примерно 1 милион други случая, никой не ги търси и това, че се водят там по адресна регистрация, не се знае от новите собствениците на жилищата. Проблемът е заради лошия закон, изискващ адресна регистрация на територията на България и липсата на текст в закона изискващ при смяна
24
1
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Ами това са законите изфабрикувани от ГЕРБ ! отдадени на кражби ,те нямат време да поправят дивотиите сътворени от тях ...
23
0
 
7
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Проблемът е в закона,а не в неспазването му или в администрацията. 3-4 милиона български граждани избягаха завинаги от демокрацията и пазарната икономика в България,но според закона те трябва да имат постоянен адрес във България. В много случаи тези жилища се продадоха от техните собственици, най-често родителите им,а ако са били наематели, наемателите се сменят,но адресната регистрация остава и в един момент новите собственици даже не знаят, че по адресна регистрация има и други хора в жилището
22
0
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Държавната администрация е около 97000, а не 700х, както си написал.Проблемът не е в държавната администрация, която според теб вдигала рамене, а във недосмислените закони приети от депутатите, които ти си избрал и за които тази държавна администрация няма никаква вина няма вина и че спазва законите.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христо Калоферов поне има достъп до медии, та да му се разреши казуса. За обикновения гражданин борбата с държавната администрация е кауза пердута.
20
2
 
8
 
! Отговори
Безобразие преди 4 години
Проблемът не е в законът!Проблемът е в неспазването му.Защото по закон има срок ,в който да се отпишеш от стария адрес...но това предполага активност от страна на институциите...глоби и т.н.По лесно е да се акцентува на активността и добросъвестността на отписващия се от адреса.По 300-400 души в малки населени места,регистрирани на един адрес и гласуващи за определени хора...Може там да е" заровено кучето"...Властите знаят всичко...
19
1
 
12
 
! Отговори
Безобразие преди 4 години
Същият казус разплитахме и ние,след закупуването на апартамента ни.Съвсем случайно прииздаване на документ от ГРАО ,разбрахме ,че на адреса ни се водят още три лица...Служителите ни успокоиха,че няма значение за нас.Докато не започна да идва жандармерия и полиция да ги търси на нашия адрес.Алармирахме институциите-ГРАО,Полиция,дори до Министерството се отнесохме...всички те си прехвърляха топката и накрая дори ни посъветваха ние да ги издирим и да ги помолим да си подадат адресни карти...
18
6
 
15
 
! Отговори
Az преди 4 години
Това са празни приказки! Как тези хора, ако не живеят там, са записани в домовата книга? Как е заверил записването им домоуправителя? После как е я регистрирал пред МВР (кварталния) и общината? Знае кой чиновник е приел и не е проверил. Защо не е наказан? Кой взема рушветите?
17
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На практика излиза че държавата хрантути 700х държавна администрация,а когато иде човек за някаква услуга при тях те са вдигат безпомощно рамене и не знаят за какво иде реч!
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът си е наш и е от поне 10г. Още преди толкова знаех за македонци, молдовци и други, които за да получат българско гражданство заявяваха някакъв адрес и собствениците на този имот си нямаха понятие за това.
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и в един момент ще се окаже, че българите трябва да се изнесат от домовете си, защото там вече " законно " са се нанесли тъмно ***, и ние живеем незаконно в ТЯХНАТА държава. НА КЪДЕ ДА ПОЕМАМЕ ? - към пустинята, може би ?
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в закона! Собственикът няма право да отпише сам с нотариалния акт вече регистриран в имота. Само регистрираният може да се отпише. Това създава огромен хаос и много ядове дори на органите на реда.