София - харесвана от чужденци, 3,5% е ръстът на туристите за 2019-та

Фандъкова: 35% от преките чуждестранни инвестиции са влезли в града
14 фев 2020 20:02, Анисия Иванова
32
София - харесвана от чужденци, 3,5% е ръстът на туристите за 2019-та
Архив: Булфото

Над 1 160 000 туристи са посетили София през 2019 година по данни на Националния статистически институт, като това е с 3,5% повече в сравнение с предходната година. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на откриването на Седмата годишна среща на Националния борд по туризъм.

В челните места са чуждестранните туристи от Германия, Израел, Гърция и Италия, които са традиционни пазари за София. Увеличава се и броят на туристите от далечните държави като САЩ, Канада и Австралия.

Столицата е привлякла половината от чуждестранните инвестиции в страната като туризма, заедно с останалите сфери на услугите: търговия и транспорт, заемат 35% от преките чуждестранни инвестиции.

Градът е на второ място в Европа и по ръст на чуждестранните посетители за 2018 г. Също така е и сред петте европейски града с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 – 2017 година.

София е класирана на трето място сред над 500 европейски града като център, който привлича инвеститори. Преди нас се нареждат единствено столицата на Великобритания Лондон и на Ирландия – Дъблин, съобщи кметът.

Сертификатът за Европейски град на бъдещето ще бъде връчен на столицата ни на церемония в Кан. София е отличена в още четири категории на конкурса на fDI Intelligence. Класацията се прави веднъж на две години, като за оценките в конкурса се взимат предвид макроикономически анализ в пет категории – икономически потенциал, трудова среда, ефективност на разходите, инфраструктура и лесни условия за развитие на бизнес.

Фандъкова подчерта, че общината ще продължи усилията си за развитие на София като успешна туристическа дестинация и притегателен център за инвестиции. До дни предстои да бъде избран изпълнител за обновяването на минералната баня в Овча Купел.

До края на годината трябва да отвори вече обновяващата се баня в Банкя. А до края на годината ще стартира процедурата и за сградата в Горна Баня. Кметът на София обеща облекчаване на административните процедури за бизнеса и гражданите. Тя обеща да се сложи край на практиката общината да изисква документи, които самата тя издава. Фандъкова обеща на туристическия бранш до работят заедно и до края на годината да бъде изработен продуктов туристически бранд на София.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
11
 
! Отговори
Az hodq преди 3 месеца
в Софето само по голяма нужда.Иначе живея на 30км от Софето.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хотелите, кръчмите и ***.те са достъпни в София...
8
4
 
13
 
! Отговори
опетков преди 3 месеца
До Анонимен Нищо му няма на града, а и на селяните в него им е много добре.
7
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВАЖНОТО е КОЛКО пари сме получили от тия туристи. По- добре да дойдат хиляда туристи, да оставят 20- 50 милиона долара за 1-2 седмици и да се махат... НЕ ни трябва чужденци да се разкарват по квартали и села... Туристите трябва да ходят САМО по Курорти, да плащат за Хотел по 1000 евро на ден за преспиване, да купуват пица по 15 лева и кока кола по 15 лева. Не ни трябват Богати Арабски ИЗМАМНИЦИ- дюнерджии, нито Китайски ресторанти, нито чужди Болници, щото тия ЩЕ ни вземат Бизнеса и Работата.
6
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пристига един приятел от САЩ, отварят се вратите на терминала и той ме пита:
- как го дишате този мръсен въздъх?
Доста ме разпитваше останалите 8 дена, защо всеки пресича където му падне? Защо ина толкова *** по улиците? Защо има аптека на всеки ъгъл? Защо улиците са неравни и няма маркировка? Какво е синя и зелена зона и никъде не е обяснено на английски език за турист?
... няма да продължавам но се радвам че си тръгна че ми свършиха оправданията
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не пипайте хазарта, че туристите ще почнат да изчезват.
4
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
теа са луди,аз ходих в софето два пъти по лични въпроси и не смятам да потретвам,макар,че там съм роден,изключително мръсен,неуютен и забързан град без атмосфера
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ние сме били велик народ и някога сме имали граници от днешна Словакия и Киев до Пелопонес и Константинопол. Представляваме интерес за западняците защото културата ни е много по-различна от тяхната. Като се започне от православието, кирилицата, архитектурата на църквите ни. Имаме богата, древна и интересна история, земята ни се намира на кръстопът на цивилизации. Имаме четири сезона, имаме излаз на море, имаме планини, реки, полета, имаме всичко. Само акъл нямаме.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А пък Варна е със спад на туристите! Чудно защо? Ама ако питате гербавите със сигурност не е защото превърнаха града в гротеска и ***.
1
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак ще гласувам за ГЕРБ