Полицията блокира бус на майките от автошествието, напрежение на протеста

Мъж е арестуван заради нецензурни думи и жестове към протестиращите
664
Полицията блокира бус на майките от автошествието, напрежение на протеста
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращи се събраха пред президентството за 24-ия пореден ден на антиправителствено недоволство под наслов „Да защитим демокрацията“. Днешната демонстрация с искане за оставки на премиера и на главния прокурор бе обявена за 19 часа, а след 21 часа недоволните от властта се насочиха към блокирания от няколко дни Орлов мост.

От палатковия лагер до президентството заявиха, че блокадата няма да бъде вдигната, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки.

Още по темата

Няма засилено полицейско присъствие, обстановката към 21 часа бе спокойна.

След 22 ч. напрежение предизвика блокирането от полицията на бус на майките от гражданската инициатива "Системата ни убива" близо до Софийския университет.

„Удържахме на вятъра и на дъжда и това пък, ако ни плаши, абсурд. Оставка на цялото правителство, а не рокади в правителството. Не съм доволен от корупцията. Това е най-тежкият им грях, освен всички останали…Искаме оставка на Бойко Борисов, на Гешев и тогава ще си тръгнем оттук, за да започнем да градим една нова България, България на Левски, чистата и свята република каквато след него за съжаление не е имало…Докато не подадат оставка и Гешев и правителството, бих добавил и Кошлуков“, заявиха по-рано през деня пред БНР протестиращи в т.нар. Триъгълник на властта.

Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио отбеляза, че протестът днес е по-малоброен от предишни дни, но това се дължало на факта, че съмишленикът му Арман Бабикян е в Стара Загора, за да подкрепи протеста там.
 

Малко след 21 часа протестиращите се преместихз под прозорците на министерския съвет и блокираха за половин час и движението по бул. "Дондуков".

Около 21,30 часа недоволните от властта поеха на шествие към Орлов мост с бурни скандирания. По маршрута бяха блокирани и други кръстовища.

Мъж е бил арестуван заради нецензурни думи и жестове към протестиращите и говорителите на трибуната пред МС. За да бъде избегнат сблъсък с протестиращите, той е бил отведен от полицаите. Според очевидци задържаният мъж е бил във видимо нетрезво състояние.

През деня от пл. "Независимост" на автошествие до къщата на Бойко Борисов в Банкя поеха с развети черни знамена майки от гражданската инициатива „Системата ни убива“. След акцията си те се върнаха обратно на протеста между президентството и министерски съвет около 21 часа.

Напрежение възникна след 22 часа между протестиращи и полицаи, след като органите на реда не допуснаха един от микробусите на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ да премине кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „Цар Освободител“. Превозното средство бе обградено от плътен кордон полицаи, които не допускаха никой до превозното средство.

Пред БНР една от жените заяви, че няма представа каква е причината за това.

Полицаите са обяснили, че нямат право да допускат никого, тъй като има забрана за движение.

Поведението на гражданите на моменти е агресивно към полицаите.

Главно действащо лице в тази ситуация е бившият омбудсман Мая Манолова.

Полицаите са предложили на майките от "Системата ни убива" коридор назад по бул. "Васил Левски", но те не са се съгласили.

Палатков лагер продължава да блокира движението през Орлов мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
504
3
 
1
 
! Отговори
true преди 3 години
сачева нагло лъже че са дадени не знам си колко по колко и прочие на майките, едва ли не те трябва да станат безропотни и да приемат корупцията и краденетто на герберастите и да не протестират.Да напомня че социално убива инвалидите с една "формула" според която така се изчисляват добавките че отрязват най-тежко болните, особено тези с асистент,което при тях е не просто помощ, а е животоспасяващо а се дават с тази формула повече като съпоставимо към нуждите наример на някой като аутизъм да речем.Това не е само към майките, това е политика на герб към най тежко болните.Тези които защитавате тез
503
0
 
10
 
! Отговори
Аман преди 3 години
От тия като по време на чума се веят с черни знамена и рекетират И се правят, че не знаят колко са заплатите на българските майки
502
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхуват ли се журналистите от протестърите? Могат ли да кажат своето мнение или трябва да се съобразяват с натиска на улицата и виковете? Журналистите определено изпитват страх да кажат, че "Тази вечер пред президентсвото се събраха 30-ина човека", а вместо това повтарят ВСЯКА вечер "Сами виждате колко хора има тук". И не е само темата с бройката на протестиращите. Журналистите не смеят да кажат това, което всеки нормален човек си мисли - "Че това е диктат и подмяна на вота на абсолютно всеки"
501
6
 
6
 
! Отговори
#НАДУЙКЛАКСОНА преди 3 години
ПРИЯТЕЛИ, явно наглите "протестъри" се опитват да ни се наложат, затова, когато и да минете покрай тях с автомобил, НАДУВАЙТЕ ЯКО КЛАКСОНА. Ако ви блокират и трябва да стоите до тях НАДУВАЙТЕ ПОСТОЯННО. Да видим колко време ще им издържат нервите! Щом Полицията и властите отказват да ни пазят от такива, явно, че трябва ние да измислим начини да се предпазим. Споделете в социалните мрежи, за да знаят повече хора, ако попаднат в такава ситуация.
500
12
 
4
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Защо винаги се заяждате с нас майките които гледаме болните си деца,ако ние имаме шкафове с евро и кюлчета злато пистолет не ни трябва.ще използваме това богатство за децата си,за лечение, лекарства,ще ги водим на почивка в чужбина,на острови където нашите обичани депутати си почиват.нима нашите деца нямат нужда и те от това.нима живота за едни е майка а за нас е мащеха.всички сме хора на този свят и бедни и богати.
499
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига сте повтаряли на лицемерката сачева че били получили каквото искали и на знам какво си, защото геноцидната политика към болните -млади и стари -си остава, тя е в основата на герберската социална политика.В случая не протестират за добавки и помощ, а като всички други искат да се махне борисов и да се отиде на предсрочни избори.Просто и ясно, та не се пенете, с плюене и обиди няма да ни спрете, давайте оставка и не се мъчете с плювните.
498
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атака - "майките" отиват на светло.
497
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
божее какви *** сте останали на тази територия, да кажете, че това били алчни жени, нагли и не знам какво си, при цялата геноцидна политика на герберската *** да говорите така за тези исзтрадали майки които се борят за децата, за близките си. Това е е върха на падението ви, разбрахте ли какви *** сте, и точно такива се надпреварвате да обиждате, герберски *** решили че са много велики и могат да обиждат безпомощни, измъчени хора.
496
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам моите данъци да ходят по реда на Закона за личните асистенти до такива, къде взимат по 900 лева и протестират с бусове
495
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как може да плюете че някой си протестирал, сега майките ви виновни и те нямат право да протестират така ли, само вие здравите и успели имате право, а другите - инвалиди, пенсионери, бездомни, безработни,студенти и прочие - те нямат право според герберските. Целия форум в плювни защо майките били протестирали, плюене, плюене. Не че не знаехме, ама поне се видя истинското ви самодоволно, оядено лице, алчни егоисти, които си мислите ,че света е само за вас, всички други да лягат да умират, не ви е срам, дори не се прикривате, толкова нагли сте станали..
494
2
 
10
 
! Отговори
Ангелов ГР преди 3 години
Щом и тези "майки" са се присламчили към протеста, значи Мая е в сериозно настъпление.А иначе, даже майки не тормозят денонощно (като тези организираните, дето системата ги убива) децата си, особено ако са инвалиди.
493
7
 
14
 
! Отговори
Да, ама не преди 3 години
До кога ще наричате тези алчни, нагли и кресливи женища, развяли черни тениски и знамена, майки??? Те не са майки, една майка не използва детето си за политически рекет. Прав беше В. Симеонов, тези са платени протестъри на политици като манолова-галева, крадливата кметица иванчева, чалга-мутрата трифонов и олигарси като черепа. И, това ли е идеала на българите за демокрация - платени протестърки с деца - касички, които ни натрапват провалени политици и олигарси от ДС???
492
2
 
13
 
! Отговори
#НАДУЙКЛАКСОНА преди 3 години
ПРИЯТЕЛИ, явно наглите "протестъри" се опитват да ни се наложат, затова, когато и да минете покрай тях с автомобил, НАДУВАЙТЕ ЯКО КЛАКСОНА. Ако ви блокират и трябва да стоите до тях НАДУВАЙТЕ ПОСТОЯННО. Да видим колко време ще им издържат нервите!Щом Полицията и властите отказват да ни пазят от такива, явно, че трябва ние да измислим начини да се предпазим. Споделете в социални мрежи, за да знаят повече хора, ако попаднат в тази ситуация.
491
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам някой по мастит, я Курнеличка, я Радев а може и оня слабичкия Иво Мирчев да ги видя на Орлов мост. А, какво не чувам - много печало ли, ааа добре.
490
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Манолова да не е във война от вчера с Христо Иванов, че е довела тия на площада? Те ще съсипят протеста за 3 дни с присъствието си.
489
13
 
0
 
! Отговори
системата ни убива = преди 3 години
тук сме в дългосрочен план
488
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се гордея с българския народ и с протестите срещу мафията...Срамувам се, че не мога да участвам,тъй като работодателя ми е гербераст...
487
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ура ура ура Правителството даде оствка !Българи юнаци Българи юнаци !Стига с протеста а сега малко да поработим !Ко речи ? Оставка оставка оставка !Тоя виц казва всичко за субсидирания "протест" на Прецедента !
486
3
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До Анонимен 536 Прав си , но няма време за такива изпълнения.Комунистите напъват яко за властта. Гладни са.
485
1
 
13
 
! Отговори
Те такива преди 3 години
До Анонимен 491Майки с увреждания имаме...........