Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни

В София се търсят завършени тристайни и многостайни апартаменти
11 авг 2020 16:28, Анисия Иванова
56
Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Цените на имотите у нас бяха стабилни преди обявяването на извънредното положение, като отчитаха леки ръстове от 2-3%. След извънредното положение цените остават непроменени, коментарите се правят в рамките на между 5 и 10%. Това каза Иван Козаров, търговски директор на Arco Real Estate, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Козаров отдаде стабилността на пазара на имоти в условията на коронакриза на достъпните кредити, наличието на средства в домакинствата и липсата на алетернатива на подобни инвестиции.

Той посочи, че до март купувачите в София до голяма степен са разчитали на ипотечни кредити, докато след пандемията търсенето се изменя и по-активни са купувачите с налични собствени средства.

"В София се търсят повече завършени апартаменти. Най-търсени са тристайните и многостайни. Засилено е и предлагането на къщи и имоти в околоградската част”, каза още гостът.

Той обясни, че засиленото търсене на имоти в София е за двустайни апартаменти до 90 хиляди евро и на тристайни с паркомясто или гараж, чиито цени започват от 130 хиляди евро.

Козаров не очаква рязък спад на цените до края на годината, ако темпото на сключване на сделки се запази непроменено. Той посочи, че е вероятно цените на имотите да се задържат на настоящите нива и дори леко да се повишат - в рамките на 2-3% до края 2020 г.

По отношение на банките гостът отбеляза, че те продължават да отпускат кредити със същия темп, но са малко по-рестриктивни в процента финансиране.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
10
 
! Отговори
Антон преди 1 месец
Нека да видим дали ще успеят да задържат изкуствено надутуте цени до края на годината, но каквото и да стане след края на кредитната ваканция истината ще излезе
54
0
 
12
 
! Отговори
да преди 1 месец
Остават стабилно НАДУТИ...от строителната мафия.А какви дупки се продават особено в центъра на София на баснословни цени всеки може да види като влезе в имотен сайт.
53
1
 
19
 
! Отговори
иво преди 1 месец
цените на имотите са като тарифите на такситата.Един двама няма да издържат финансово и психически,ще свалят и другите ще ги последват
52
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Посочете ми един квартал в София, който има достъп до метрото, в който цените са паднали. Посочете ми, щото се интересувам. В новопостроените блокчета табелите за продажба, особено за апартаменти 60-70 квадрата мигновено изчезват. Остават по-дълго за големите квадратури за около 2 месеца.
51
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакайте спад и живейте под наем. Това е добре за нас наемодателите. Прииждащи хора в големите градове има всяка есен и цените на наемите се вдигат,според търсенето. Направете справка от 2010 до сега.
Освен това първите имигранти от преди 30 год. /мои набори/, т. е. около 60 год., вече се връщат масово, за да изкарат старините си тук и поради ред др. причини и купуват големи имоти, естествено с изглед към Витоша и цените са доста високи и не мърдат.
50
0
 
14
 
! Отговори
бачо преди 1 месец
връщам се на село,не ви ща душегубките
49
6
 
32
 
! Отговори
До живко преди 1 месец
Младо и зелено,викаш който има 100 хиляди Евро свободен кеш,да не му мисли ами да се нарежда за коптор?
Ти ако ги имаше щеше ли да се вдавиш точно сега,или щеше да изчакаш кризата хубаво да одруса крушата на ипотекарите?
А бъди сигурен такова друсане ще падне,че ни е бедна фантазията!
48
2
 
28
 
! Отговори
весо преди 1 месец
който купува сега имоти,догодина ще дава дупе за хляб
47
9
 
26
 
! Отговори
До чичо Живко преди 1 месец
Цените на имотите в София ще растат докато не се смени политическата каста. Тя концентрира капитала в столицата. Щом започне да се подобрява положението в провинцията, ще има отлив. И най-голям ще е спадът на цените в южните квартали, където провинциалистите са абсолютно мнозинство.
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
щом всичкото депутат и пиари купува имоти цените нема да падат
45
20
 
14
 
! Отговори
Живко преди 1 месец
Аз, откакто се помня все се очаква страшен срив. На имоти, на САЩ, на ЕС, на долара, на рублата, на икономиката и т.н. Все апокалипсиси чакате. Вземете най-накрая да изкарате 5лв и да не пишете “умнотии” в сайтовете. Имотите винаги са и ще вървят нагоре. Да, може за година-две-три да има спадове, но прегледайте цените за всяко десетилетие и колко струва м2 спрямо минималната работна заплата... не можеш да загубиш, ако купиш имот със свободни пари. Няма как !
44
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно, не се очаква спад в цените на имотите, очаква се тотален срив в най- скоро време до няколко месеца.
43
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
според мен цените са ок но само за 10% от хората и явно те са достъчни за пазара.Другите под наем или на село
42
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е човека, рязък спад няма да има до края на годината или докъто банките имат ликвидност и после ще видите как цените вървят само в една посока, надолу.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
във факултето ке паднат,другаде ще са яко нагоре,щото има грантове да се наместват
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И В КЛОАКАТА ВАРНА- 50/60 Г САМОСРУТВАЩИ СЕ ПАНЕЛКИ
39
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мой съсед който замина с жена си да работят в Канада си купиха къща за по малко от 5 год. работа там, а тук 30 год. не можеш да изплатиш панелна вмирисана гарсониера на 40 год. Егати надутите цени в клоаката София.
38
6
 
7
 
! Отговори
Собственик преди 1 месец
До 35
Купувал съм само по морето. В тая крива София се врете колкото искате. Там нямам никакъв интерес. И не ми е зор да продавам и досега никога не съм продавал. А като ми цъфнеш да ми обясняваш “продай за толкова, щото пазара/икономиката/тухлите/алабала”, ще те черпя една блага ракия и ще ми е ясно, че ти пари нямаш :)
37
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе тия не се ли умориха да обикалят по студията да обясняват колко стабилни са цените на имотите. Ей, луд умора няма! Ще ги питам есента като цените полетят надолу със скорост, която досега не са виждали през живота си. На месец по 10% надолу, така че брокери преквалифицирайте се докато е време.
36
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни"

Затова апартамент с съседният вход с транспарант "Продава се" стои повече от година.