Поругаха храм "Св. Петка Самарджийска" в София с червена боя и яйца

За втори път от началото на протестите се поругава църква в столицата
Обновена: 5 сеп 2020 21:31 | 5 сеп 2020 15:30, Анисия Иванова
315

Снимка: Facebook

Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са публикувани в социалната мрежа от клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

"Тази сутрин храм "Св. Петка Самарджийска" осъмна след "мирния" протест със залята с червена боя и черупки от яйца врата. Без коментар", пише в поста си тя.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо, каза за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици и храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис "Оставка".

"Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие - не съзидатели, а разрушители", изрази възмущението си жената, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Църквата е в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
0
 
! Отговори
Борисов-оставка! преди 9 месеца
Изобщо не са го направили протестиращите, както каза един функционер на ГЕРБ. Това е поредната провокация, организирана от властта. Може и поповете, в знак на благодарност към Борисов за многото получени пари, да му връщат жеста. КГБ'ейски номера - миризлива сельодка. Най-долнопробна машинация.
287
1
 
2
 
! Отговори
Саламан Рушди преди 9 месеца
До тропосерняка под 288Не се напъвай чак толкова, де !Тези блюдолицзи, лакеи и бандити в раса от БПЦ,заслужават точно това отношение, защото те отосвобождението ни от турско робство винаги са отстраната на държавните органи и никога от странатана . . .собствения си отруден и беден народ !
286
2
 
2
 
! Отговори
ОК преди 9 месеца
От пълно сърце говорят делата! Който хули и осквернява църквата, чиято основа е Бог ще бъде получи съд Свише! Много са днешните човеци без религиозно нравствена култура и възпитание. И поръчителите и изпълнителите вкарват голямо проклятие над себе си и над своите близки.
285
0
 
0
 
! Отговори
Карачанаков преди 9 месеца
А ве бат Генчо кажи че не сме ний ,туй са провокатори от онези дето на караше да им викаме Пунта,как а Хунта
284
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и накрая България ще стане правоверна.
283
0
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 9 месеца
Това е знак свише макар,че го е направил някакъв п,ро,стак от агитка на Черепа!По същия начин в Библията евреите белязаха вратите си с кръв от току що заклано агне,та когато мина духът на погублението за да унищожи децата на Египет,техните деца се спасиха!Така ще бъде и сега!Който бъде в белязаната с червен цвят църква ,тоест вярващ ще се спаси,а останалите неверници,петоколонници,горко ще вият и ще *** раните си,душевни и физически!!
282
1
 
13
 
! Отговори
Дядо Вангелий преди 9 месеца
Боже, пази България от приземния пилот, дубайския мафиот, ченгетата от Д(АН)С и останалите безбожници!
281
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредната гербава провокация! Мацат храмове и го приписват на протестиращите!
280
10
 
6
 
! Отговори
ananio преди 9 месеца
Всички попове трябва да се обложат с 10 процента данък върху доходите , да се махне данък лихва , данък рента и данък дивидент.
279
5
 
6
 
! Отговори
радефф преди 9 месеца
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? заминавай на протеста,
278
15
 
2
 
! Отговори
ananio преди 9 месеца
Долу Църквата!
277
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ямболски *** 282 тоест си за абсолютна монархия ли ? Цар , княз или както ще се титулува , ще се предава по наследство властта . Трябва да има някаква форма на управление
276
4
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 9 месеца
Тона е дело на агитката на ЦСКА.
275
16
 
2
 
! Отговори
Ямболски Цървул преди 9 месеца
Всички религии и партии-в коша за ***!
274
2
 
19
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
Лично аз нямам нищо против обикновените хора - било то руснаци ,американци , сърби , турци , македонци и т.нРусофилията определено подкрепя изкуствено създадената АНТИБългарска мизерна страничка " македония". Няма " македония", нито пък съществува народ"" македонци".Българофобите - руснаци и русофили направиха това , че да НЯМА Българистика в Русия, а да се изучава там ( в Русия) шибаната антибългарска " македонистика".
273
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
Лично аз нямам нищо против обикновените хора - било то руснаци ,американци , сърби , турци , македонци и т.нРусофилията определено подкрепя изкуствено създадената АНТИБългарска мизерна страничка " македония". Няма " македония", нито пък съществува народ"" македонци". Българофобите - руснаци и русофили направиха това , че да НЯМА Българистика в Русия, а шибаното" македонистика".
272
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гост 277 В интерес на истината , така представени нещата от теб , се оказва че съм в грешка Като се кръщават , защо да им отнемам правото да са православни . Прав/а си
271
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гост 275 Това не го разбрах - "Как не разбра,че за нас, българите и руснаците и американците сте един дол дренки?" Тоест - и руснаци и америкаци , гледат на българите по един и същ начин ?Лично аз нямам нищо против обикновените хора - било то руснаци ,американци , сърби , турци , македонци и т.н . Дразнят ме политиците им и политиките на политиците им , където ни третират като някакви по-нисши Какво иска обикновения човечец , независимо къде живее- да има що годе нормален живот .
270
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
До АнонименАми такова е и положението и в Русия, малко са хората, които постят и спазват празниците, но това означава ли, че болшинството кръстени руснаци не са православни? И в Гърция положението не е добро, но ги смятаме за по - добри и вярващи от нас, българите, все пак от България , Сърбия и Русия са взели Православието от Византия.
269
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гост 271 Да ,по принцип на преброяванията болшинството от хората , сигурно над 80 процента-не ги помня числата точно , се определят като Православни Ама в неделен ден храмовете са полупразни или празни с няколко човека на службите . Има и изключения ,може би в по-големите градове . По големите празници обикновено се струпваха по храмовете , преди Ковид-а. Това имах предвид , като писах , че болшинството от българите не са православни