Софийска вода възстанови нормалната работа на столичния биореактор

Той преработва отпадъци от хранително-вкусовата промишленост и земеделието
9 сеп 2021 15:10, Анисия Иванова
0
Софийска вода възстанови нормалната работа на столичния биореактор
Снимка: Софийска вода

Екип на „Софийска вода“, част от Веолия, извърши първа по рода си профилактика на биореактор за преработка на органични отпадъци от хранителната индустрия на територията на страната. Сервизното обслужване на производствената линия оптимизира ефективността и удължава експлоатационния живот на биореактора, като в същото време дейностите е необходимо да бъдат извършени без риск за околната среда.

Съоръжението има ключова роля за околната среда на столицата. В него се преработват органични отпадъци от хранително-вкусовата промишленост и от земеделския сектор. В биореактора те се оползотворяват чрез специализирана преработка. Тя включва процес на гниене, в резултат, на което се получават два нови полезни ресурса. Изгнилата маса се превръща в безвреден за природата остатъчен продукт с наличие на органика, който може да се използва като компост за наторяване в земеделието. При самото изгниване пък се отделя биогаз, който се използва за източник на енергия.

Биореакторът е с голям работен обем - 3600 куб. м. За да бъде изпълнена профилактиката, на екипа на „Софийска вода“ се наложи да монтира специално разработени кранове, които да бъдат съвместими със специализираната мобилна техника, използвана за вакуумно изсмукване и транспортиране на съдържанието  на биореактора. За изгребването на твърдата, остатъчна маса бе изграден и инсталиран допълнителен клапан, който да осигури контролирано и безопасно изпускане на отпадъчните води.

Благодарение на своите умения и експертиза, компанията внедрява иновативни и устойчиви решения, които допринасят за осъществяването на екологична трансформация, стратегическа цел на „Софийска вода“, като част от Веолия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари