Зам.кмет: Посещаемостта в безплатните ясли падна под 50%

Според Дончо Барбалов някои родители само пазят място
28 юни 2022 15:00, Петя Славова
4
Зам.кмет: Посещаемостта в безплатните ясли падна под 50%
Снимка: БГНЕС

Откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%. За това са се оплакали директори на детски ясли в столицата на среща със зам.-кмета Данчо Барбалов във връзка с предстоящите промени в изискванията към работещите в детските ясли. Това написа на страницата си във Facebook зам.-кметът  Дончо Барбалов.

Още по темата
По думите му е непочтено да "пазиш" мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат стотици левове за частни забавачки поради недостиг на места в общинските, посочва Барбалов.

Предложението на директорите е от тази есен да се дава възможност на родителите да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден. Ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им. "Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца", коментира д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столична община.

Всички ръководители са на мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри, има шанс да се преодолее кризата с персонала в детските заведения.

Средствата, отпускани от държавата за издръжка на детските заведения, не са достатъчно. Държавно делегираните бюджети не покриват увеличените разходи за детските заведения поради високата инфлация и скока на цените на енергоносителите, оплакаха се от общинските ясли.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари