Как един млад българин, израснал в чужбина, реши да стане учител у нас?

Йордан Радев е дълбоко свързан с къщата си в Стралджа
30 юни 2022 09:20, Петя Славова
26

Млад българин, израснал в Германия и Испания решава да стане учител в България. Историята му разказва Петя Кертикова в поредицата "Завърналите се".

Той определя себе си като обикновен човек, с обикновени мечти - фен на шаха и баскетбола. Израснал в Германия и Испания, днес Йордан Радев прави съзнателен обратен завой към родината, въпреки мнението на родителите си. Йордан е дълбоко свързан с къщата си в Стралджа. За него завръщане значи родолюбие.

"Обичам България и искам да живея тук. Харесва ми повече при баба и дядо. Корените ми са тук. Обичам народната музика", сподели Йордан Радев в ефира на "България сутрин".

Йордан от дете знае, че за да сполучи, трябва да учи. От дете мечтаел да стане космонавт, но после го омагьосват думите и мечтите му се приземяват.

"Като учител, когато се прибера след работа у нас, искам да изпитвам удоволствието, че съм помогнал на децата, че са научили нещо от мен - душевно, човешко", разказа Йордан пред Bulgaria ON AIR.

Виновници за това са двама от преподавателите му в Испания и Германия, където живее 14 години. Когато е на 5 г., Йордан напуска България с родителите си. Те тръгват към широкия свят с надеждата да осигурят по-добро бъдеще на децата си.

Йордан записва Приложна лингвистика в пловдивското висше училище. Когато навършва 20 г., сам взема решението да се върне в България. По онова време работи за една от най-големите компании за онлайн търговия - Amazon.  

"Реших да стана учител, защото през живота си имах чудесни учители", обясни той.

Убеден е, че няма проблемни деца, а липса на комуникация.

"Децата слушат, зависи обаче много от учителя. Мисля, че ще бъда готин учител, но и строг", категоричен бе той.

Мечтае едни ден да има свое семейство, а родителите му да се завърнат.

"Тук се чувствам най-добре. Надявам се, да помогна в България с доброта. Мисля, че тук липсва понякога", сподели Йордан.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
До всички изказали се тук: В цял свят хора се завръщат в родината си на определен етап от живота си по различни причини. Съвсем нормално е. Всеки има правото да решава как да постъпи. Няма нищо лошо или подозрително в това. Приемете тези хора като сънародници, подкрепете ги поне с добри думи.
14
1
 
1
 
! Отговори
Digger преди 1 година
И тоя е изплискал легена! Хората тепърва заминават, той се връщал???
13
1
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Анонимен И лека полека , по двама трима четирима се върнаха . Ама карай .
12
0
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Чужбината не е за всеки.
11
4
 
4
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 1 година
Аааа решил на държавна работа в Бългтария да е човекът. Защо ли ? Защо не се пробва и тук в някоя транспортна фирма ? Цял живот удържат от мен и от всички тук които работим и реално произвеждаме за заплати за учителите, полицаите, онези търтеи депутатите, за лекари, цял живот ние внасяме ли внасяме за тези хора, а сега някой живял в чужбина НЕвнесъл и една стотинка за тях през годините, а хранил немските и испански учители, щял да дойде ние да ме плащаме
10
0
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Испания Франция Германия - бяха добре за средната класа българин . Сега за да успееш там , трябва да станеш робот - яко работа , специализация и бачкане . Нещата се усредниха доста . Цените в Мадрид на доста неща са по скъпи отколкото в София . И говоря за покупателна способност . А не за числа .
9
1
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Бях в Испания . По добре в България да работиш и да си живееш в дома , отколкот да плащаш наем . И хем взимах добра заплата за тамошните имигранти - над 1500 евро на месец . А тая фирма амазон си е една хамалогия за без пари . Дават ти 2200 евро на фактура в края на месеца - от тях имаш 21 процента irpf 234 евро social . Отделно баничарката е твоя - гориво амортизация и лизинг .
8
6
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Тоя луд ли е?
7
1
 
2
 
! Отговори
Константин хелпкарма преди 1 година
Евтин алкохол.
6
6
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
До Леле каква новина!Защо винаги най големите *** смятат, че трябва да си изказват мнението ...
5
15
 
13
 
! Отговори
Леле каква новина! преди 1 година
Просто един безработен си е намерил работа. Имал е и някакъв наследствен имот и не трябва да плаща наем, та за това е тук
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И дано е интересен на децата по друг начин, не като кОлтурният ни министър. Чудесно е, че има и такива млади хора, дано стават повече.
3
1
 
17
 
! Отговори
тя преди 1 година
Харесвам такива българи без превземки ,че са били еди къде си !
2
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дано да е научил и български, не като просто Киро!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно! Но дано не му се изпари скоро идеализмът.