Разширяват столичното метро с още 6 станции, ще достигнат 56

Предвижда се да бъдат превозвани с 16 милиона повече пътници годишно
31
Разширяват столичното метро с още 6 станции, ще достигнат 56
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Промяна в Общия устройствен план на Столична община позволява да бъде разширен обхватът на линия 3 на софийската метро. Изменението в част „Комуникационно - транспортна система - масов градски релсов транспорт“ на плана бе прието на днешното заседание на Министерския съвет.

Проектът за разширение на метрото ще бъде финансиран от Столична община с инвестиционен заем, собствени средства и със съфинансиране от държавния бюджет, като общата инвестиция за изграждането му е 548 млн. лв., от тях 360 млн. лв. със заем от ЕИБ; 45 млн. лв. от собствени средства и 143 млн. лв. от държавния бюджет.

Предвижда се разклонението на линия 3 на метрото да бъде от бул. „Евлоги Георгиев“ при Военна академия „Г. С. Раковски“ до пътния възел на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Проф. Петър Мутафчиев“. Трасето ще преминава по ул. „Гео Милев“, бул. „Асен Йорданов“, пред зала „Арена Армеец София“ и по бул. „Цариградско шосе“.

Метромрежата ще се увеличи с 6 км и 6 метростанции. Така общата дължина на линиите ще стане 61 км, а метростанциите ще достигнат 56.

Предвижда се да бъдат превозвани с 16 милиона повече пътници годишно, а делът на пътуванията с метро в градския транспорт ще достигне близо 50%. Сред очакваните ефекти са спад на автомобилите в движение с 8801 дневно и намаляване на трафика с около 25%. По-високата скорост на придвижване с метрото в сравнение с останалия транспорт ще спести на жителите града допълнително 8 553 човеко-часа на ден. Реализацията на проекта за разширяване на третата линия на софийското метро ще окаже положителен ефект и по отношение на намаляването на вредните парникови газове, фини прахови частици, оловни аерозоли и др. с няколко хиляди тона годишно. Ще допринесе също за изпълнение на мерки, свързани със стратегията за нисковъглеродно развитие на градските райони и смекчаване на въздействията върху изменението на климата.

С изграждането на участъка метрото продължава да се развива като основна транспортна система в града, обвързана с транспортните елементи на трансевропейските коридори и транспортната мрежа на региона в единна функционираща транспортна инфраструктура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
33
 
! Отговори
посеркото преди 1 година
А кога всъщност ще има тоалетни по метростанцийте, че много пъти съм бил пред осиранье, и едвам стигам до вкъщи?!
23
5
 
7
 
! Отговори
Аааа преди 1 година
То и в Павликени има метро, ама е само за къртици. Всеки град или село може да си направи метро, стига да имат нужните кинти.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Тези улици, които са на пръст и чакъл са основно към "луксозните" затворени комплекси в "елитните" квартали манастирски ливади, витоша и кръстова вада. Да сте мислили преди да купувате измислени апартаменти в полето
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Павликени кога ще има метро?
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много улици в София стоят още на пръст и чакъл, но пък ще има метро! Движението по такива улици, които от години чакат асфалтиране, създава постоянно замърсяване на въздуха, но за общината е важно, че ще усвояват пак големи пари за метро. А че хората нямат нормални улици и тротоари явно не е важно. Просто от 10+ години всичко друго е в застой, само на метрото се обръща внимание. Дори и за кофите за *** не намериха решение да не стоят на булевардите и да заемат лентата за движение
19
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще продължат метрото до Бриколаж или може би и с изходи до мола. Колко са платили на Фандъкова за това?
18
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! А в останалата България кога?
17
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тази нова линия е абсолютно излишна.
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние газим калта, на село. Даже и чакъл няма.
15
14
 
21
 
! Отговори
Гунчо преди 1 година
Този участък от метрото е безмислен. Сега един автобус 9 го обслужва през половин час и се движи празен. Ама явно трябва фа се гепи.
14
20
 
17
 
! Отговори
До плюещите Бойко преди 1 година
Не гледайте в чуждото канче. По добре кажете какво всъщност свършихте от както ГЕРБ не са власт, освен че съсипахте и това което работеше ? За две години работа за пет стотинки не сте извършили. Къде отидоха 8 млрд излишък ? Плюс още толкова на минус !? И плюс 16 млрд заеми. Това са 32 млрд ! Какво построихте с тези пари и с колко (николко) увеличихте детските надбавки, които са 40лв месечно за дете (но не всяко). Толкова давате на Героите на Украйна (нацисти) само че на ден ! Иначе Пълен Провал
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък проклетите комунисти откраднаха от 16 банки всичките ни спестявания и пак срещу строителите на България говорят герб който постройха Метрото и Магистрали не 1км околовръсно като братко и батко сърГей забравиха паветата по бялия автобус пълен с комунисти
12
16
 
18
 
! Отговори
pesho преди 1 година
Стига наливахте милиони в това метро! Има по важни и неотложни проблеми в цялата страна!България не е само София...
11
10
 
18
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
С народна пара не правите нищо, бедняци от западналия прованс. Около 15% от хората у нас генерираеме 85% от БВП. От тия 15%- 90 сме в София. А метрото се строи със заеми от ЕБ. Айде марш сега.
10
8
 
13
 
! Отговори
Ако има ток? преди 1 година
Трябва да се разширят тунелите на метрото, за да могат хората пеша да се придвижват под земята я с велосипеди, скейт бордове, кънки, тротинетки ... така е това е европейско мислене с поглед към бъдещето когато няма да има ток да се ползува метрото
9
7
 
11
 
! Отговори
За Метрото преди 1 година
трябва да има вътре в тунелите предвидени вело алеи за велосипедисти и тортинетказжии.
8
4
 
14
 
! Отговори
До Пловдив кога? преди 1 година
Кога ще има метро София - Пловдив? Също и до селата около Софийско ???
7
17
 
15
 
! Отговори
гениално замислено преди 1 година
с народна пара правиме метро до залата на тиквата и на плевньо новия бизнес парк, при това и открадваме половината за чекмеджетата. ДОЛУ ГРОБ. Вън фандупкова от София
6
5
 
16
 
! Отговори
1 преди 1 година
По цариграско шосе само самолетна линия няма. А другите квартали кога?
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кой ще ги открие тези 6 станции. Ленторезът го няма.