"Топлофикация" да даде яснота за изравнителните фактури

Изпратените сметки обърквали потребителите, заяви омбудсманът
15 сеп 2022 09:53, Анисия Иванова
16
"Топлофикация" да даде яснота за изравнителните фактури
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД Александър Александров информация какви действия са предприели от дружеството по прилагане на Указанията на Министерството на финансите, свързани с намалената ставка от 9% ДДС в изравнителните фактури на столичани за отоплителен сезон 2021-2022 г.

Припомняме, че през август проф. Ковачева сезира Министерството на финансите и поиска от НАП да провери дали топлофикациите в страната вдигат изравнителните сметки с по-висок ДДС от 20% вместо 9%, намалени от Народното събрание през Закона за ДДС, приет със Закона за държавния бюджет на РБ и в сила от 9 юли т.г.

В отговор министърът на финансите публикува Указания, според които изравнителни сметки, издадени след 9 юли с начислено 20% ДДС, трябва да бъдат анулирани.

Така на 30 август 2022 г. "Топлофикация София“ съобщи, че на сайта си ще публикува допълнителна информация с указания за гражданите, но и до момента такива разяснения на практика липсват.

„Тъй като в Указанията се допуска корекциите по изравнителните фактури за доплащане да бъдат извършени по два начина - чрез анулиране на издадените фактури и издаването на нови фактури или чрез издаването на кредитно известие, смятам за важно гражданите да бъдат осведомени кой от двата начина ще се прилага от дружеството. В допълнение обръщам внимание, че значителна част от изравнителните фактури за сезон 2021-2022 г. бяха издадени към 31.07.2022 г. със срок за плащане до 14.09.2022 г. Тук възниква въпросът и за начисляването на обезщетения за забава (лихви)“, посочва омбудсманът.

Поводът проф. Диана Ковачева да се обърне към Александров са жалбите на разтревожени граждани, които са получили изравнителни фактури от „Топлофикация София“ ЕАД, придружени от втори лист – фактура "образец", написан с по-дребен шрифт, където е посочено задължение за плащане в размер на 588,38 лв. Дружеството вписва тази сума илюстративно, клиентите всъщност не я дължат, но реално могат да бъдат заблудени от въпросния допълнителен лист.

„Въпреки печатът върху тези фактури „образец“, смятам, че така представената информация трябва да е по-ясно обозначена като разяснителен материал, за да не предизвика объркване и неоснователни притеснения сред клиентите на дружеството, особено сред хората в напреднала възраст“, категорична е проф. Ковачева.

Тя настоява още в бъдеще „при изготвянето на разяснителни материали от дружеството те да бъдат недвусмислено обозначени като илюстративни, като се избягва по възможност и посочването на конкретни суми“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Яснота преди 1 година
Абонатите са винаги от страната на булката, какво неясно има?
8
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Какво ни интересуват тия фактури, по заръка на Урсулата ще ги пращам в Москва. Топлофикация ако искат нещо от мен, ще им предам да потърсят Путин, той не ги е платил, а не аз.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
топлофикация = негодници + измамници
6
1
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Добре де то защо само за топлофикация София се коментира тука!!?? Аз съм от Пловдив! И там е същото! И мога да ви кажа, че ако проблемите на топлофикациите бяха само 100-200 то с мед да ги намажеш! Но проблемите на топлофикациите са хиляди! Като се почне от надвишени сметки които НЕ съответстват на нищо което си потребил, та се стигне до тотални загуби на енергия! Няма да споменавам, че който и да ако пра дядо му се е свързал с топлофикация, по какъв да е начин, то ти вече НЕ можеш да се отървеш
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е десните софиянци да започнат да живеят в капитализма, който пропагандират и налагат в останалата част от страната. Частна Топлофикация София ще събира парите от неплащащите сметките си, уж десни капиталистически софиянци. Топлофикация София не е монополист, могат да се отопляват на газ, електричество, дърва, въглища.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва приватизация на Топлофикация София, защото софиянци са десни и искат частна фирма да притежава Топлофикация. Тогава ще си плащат сметките. Те живеят още при Бай Тошо с привилегиите от държавата. Градската десница и пазарниците ще живеят в истински капитализъм.
3
1
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Топлофикации има много, но село Йоглав е само едно. Между другото, то е в някогашния Ловешки окръг. Мажоритарен акционер на софийската е кметицата на град София. Може да е била учителка по руски, членка на партията Герб, която наричам Стотинка, но не може да управлява голям европейски град като София. Честито на зависимите български политически лидери.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я поискай да се разкарат посредниците като Техем, Бруната и какви бяха още на клона. Топлофикация да си отчита радиаторите, а не да плащаме и на посочените безделници, защото и техните заплати са в цената на парното!
1
3
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
В софийската ви Топлофъкация има ли още луксозни джакузита пълни с шампанско и цветове от рози?Не вярвам да са съборили наследството от Вальо Топлото!))Плащайте симама ви софийска..защо аз да ви плащам!