Жителите на "Младост" отново на протест против презастрояването

Планирано е строителството на десетки сгради в зелени площи
66
Жителите на "Младост" отново на протест против презастрояването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази вечер, от 18.00 часа, жители на „Младост“ ще излязат на протест против презастрояването в района. Недоволството е предизвикано от планираните нови десетки сгради, които трябва да се появят върху зелени площи и в междублокови пространства.

"Последното десетилетие сме свидетели на бурно застрояване, без да се предвиди нужната инфраструктура за това", каза пред БНР Христо Илиев от "Спаси София", които са организатори на протеста.

"Нужни са етажни паркинги, детски градини, инфраструктурата е изключително лоша. Много проблеми създава презастрояването. Организираме протест сега, защото на територията на Източния парк започнаха да се ограждат имотите. Източен парк стъпва върху частни имоти и собствениците им започнаха да си заграждат имотите, за които десетилетия наред плащат данъци, а не могат да ги ползват. От друга страна, Столичната община е заложила там да има парк, но 15 години не прави нищо и собствениците, логично, влизат във владение на имотите си“, добави Илиев.
По думите му, едно от основните искания на протестиращите е да се създаде работна група в Столичната община. Той допълни, че Конституционният съд тази година е взел решение, ако общината не обезщети собствениците на имоти до 15 години от приемането на Общия устройствен план, собствениците на имотите могат да влезнат във владение.

"Проблем е и, че вътре в "Младост", всяко междублоково пространство се застроява и се задъхва от строежи, но вече и около „Младост“ започват строежи. В парк „Въртопо“ имаше първа линия блокове, после втора. Към „Камбаните“ изчезва цялата гора – строежи до строежи. Сега Източният парк – карето между „Младост“ и „Горубляне“, вече се одобри един план за т. нар. „Горубляне – Запад“ да се застрои, одобри се разширението на „Младост 1А“ и сега дори паркът, който е предвиден, дори той е заплашен“, каза Христо Илиев.

Протестът ще се състои пред сградата на общината в район "Младост", но е насочен към управляващите на "Московска" №33, казват от "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: протестмладостстроеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Всичко в тази преди 1 година
Държава е зависимости,лобита,връзки...Нито един почтен и честен човек не можа да изкласи.Вдигни се София!А ти Люлин-град в града,какво спиш?Блок върху блока застрояват.Частните терени са си частни,но те продават и общински за застрояване.Около скромната ни уличка с ширина 3 метра се издига бетонен мастодонт.На главите ни се качиха.Слънце няма,въздух няма.Море от бетон и ламарини.Да изметем подкупната и крадлива пасмина!
50
1
 
7
 
! Отговори
Не разбрах преди 1 година
До СаниИ?? Какво общо имаше коментарът Ви с темата? Или искахте да се похвалите? МОля, стойте си в Оборище и не пренаселвайте Младост.
49
3
 
20
 
! Отговори
ivanov преди 1 година
корупцията е пряко свързана със сегашното лице изпълняващо длъжността кмет .Настъпило е времето въпросната другарка да напусне кметския стол и да и се потърси сериозна съдебна отговорност.За 12 години другарката превърна столицата в КЛОЗЕТ
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко това идва позволено от районните кметове и архитекти коитo са избрани райононаселението по места!
47
1
 
22
 
! Отговори
? преди 1 година
До АлексДа, така е. Но затова е измислена и въведена регулацията, за да има някакъв ред. Защото ако всеки прави каквото си иска и строи където и както си иска, виждаме какъв е резултата. Строителната мафия командва, защото срещу комисионни всичко се позволява. София се превръща в бетонна пустиня, но не защото частната собственост е над всичко, а защото най-сладкият бизнес е да продаваш кв.м. некачествени маломерни жилища срещу 1000% печалба. И общинарите доволни, и строителите доволни.
46
14
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Според Конституцията частната собственост е неприкосновена.Всеки собственик на парцел е свободен да реши какво ще прави с имота си.Дали ще строи или ще го ползва за парк.Апартаментите на жителите на "Младост" навремето са построени също върху зелени площи.
45
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото което ми липсва от онези мрачни времена е каква беше София когато имаше Софийско гражданство. Сега стана половин България с изгледи да стане цяла.
44
6
 
24
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
И защо никой от Младост не излезе да защити Иванчева която строителната мафия вкара в затвора показно и за назидание на другите.
43
0
 
12
 
! Отговори
Оле Леле преди 1 година
Очаквайте скоро и в Панчарево
42
1
 
19
 
! Отговори
София умира преди 1 година
До Йок ФандъкФандъковщината в момента краде като за последно. Малко време им остава. А пък ЗУТ е направен от архитекти за архитекти. Отстоянията са брутално малки, процентът зелени площи е колкото да не е без хич, играят се номера с "котата" и ....важен е "инвеститорът", който всъщност е поредният връзкар унищожител. И да, хора, моля не купувайте апартаменти в Парк Стейт Резидънс. Облъчването там е много силно, но крият за този факт.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1975г. учих в София и един от преподавателите ми бе истински партизанин. Той казваше,че на 9.9.1944г. са били големи оптимисти, но и през ума им не е минавало,че София ще се разпростре толкова. По това време се изграждаше Младост-2.
40
27
 
4
 
! Отговори
Сани преди 1 година
Моя приятел 2019 г. купи 4 апартамента в Младост на 900 евра квадрата. От преди това си има е три там. Всичко е под наем, само от наеми му влизат 5500 на месец. Гадно е там, ние си живеем в Оборище и за нищо на света не бих живяла в Младост. Скоро го търсиха моя дали продавал апаратамент от всичките в Младост, че давали 2200 евро на квадрат. Ние парите от наемите ги ползваме само за екзотични почивки и скъпа козметика. Освен това, моя приятел има и бизнес, свързан с общественоте поръчки, който
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kaтo иckaт kъp ga вървят в Южния napk! Taм ca nycнaли oвци, koитo nacaт в rьoл...
38
2
 
13
 
! Отговори
Списаревски преди 1 година
Тази работа със застрояването няма да спре - както е по Черноморието... Докато не се намесят двамата адвокати на хората, милеещи за зелено и нормално - МАКАРОВ и ВАЛТЕР!
37
10
 
13
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
искат си тревните площи за да паркират таралясниците си в тях .
36
3
 
19
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Това на снимката е Банишора, но редакторчето предполагам от скоро е софиянец. ;)
35
1
 
17
 
! Отговори
Йок Фандък преди 1 година
Пример: скандално известният архитект Борислав Борисов / този с 37 имота срещу 13 лв. и миялни/ в момента се опитва да се сдобие с разрешение да застрои зелена площ междублоково пространство в Света Троица, окрилен от текущия мегастроеж на Гошо Гинчев в съседния имот /на мястото на ЧЕЗ ул. Симеон/ - Парк Стейт Резидънс. Хората ще купят, без да знаят за безплатния "бонус" - силно електромагнитно облъчване от подстанцията Боримечката!
34
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не се съборят блоковете на протестиращите и тяхно място не се направят градинки ? Техните терени с какво са повече от останалите ?. Или логиката "Аз живея в Младост, и забавлявам на други да живеят там"
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така ще е то! Докато си имаме Каскет за главен прокурор, строителната мафия необезпокоявано ще си върши безобразията на наш гръб! Гласувахме за Иванчева, защото тя беше реална заплаха за мафията, и Каскета веднага я неутрализира!Сега ще се появи друга "Иванчева" и Каскета и нея ще иска да унищожи! Ще му позволим ли?!
32
2
 
5
 
! Отговори
КАСКЕТА 2 преди 1 година
Гешефтурата пребори организираната престъпност ....