Над половин милион пътници преминали през летище София за януари

Отчита се ръст спрямо предишните две години
22 фев 2023 10:35, Красимир Ангелов
6
Над половин милион пътници преминали през летище София за януари
Снимка: БГНЕС

Общо 516 865 пътници са преминали през летище София в първия месец на годината, съобщиха от аеропорта.

Отчита се ръст спрямо предишните две години, но въпреки това все още пътникопотокът не е достигнал нивата отпреди пандемията през 2019 година.

Пътуващите по вътрешни линии през януари са 13 636, което е спад с над 26 процента. Намаление има и при пасажерите на чартърни полети – девет процента спрямо 2019 година. Това се дължи и на липсата на сняг през януари, когато основният пътникопоток е към зимните курорти на България, посочват от летището.

Най-добрите резултати се наблюдават при пътувалите по международни редовни линии, където статистиката отчита преминали 477 711 пътници.

Излетелите и кацнали самолети на летище София през първия месец на годината достигнаха 4464, което е спад от над четири процента спрямо данните преди пандемията.

Обемът на обработените товарни и пощенски пратки през януари се е свил с три процента спрямо 2019 година и възлиза на 1627 тона.

За цялата 2022 година столичното летище е обслужило над 6 милиона пътници, съобщиха от аеропорта в началото на януари. Това е значително повече спрямо 2021 година, но с над 1 млн. пътници по-малко в сравнение с 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Каймака на Ромския елит пътува нон стоп и в двете посоки по всички дестинации в Европа
5
0
 
4
 
! Отговори
урко преди 1 година
Ми да - ще имат и милион даже , след като това е единственото работещо летище в страната. Абсолютен столичен монопол - международните полети , изобщо - пътническите полети.За да се ходи някъде в чужбина - драпаш с автомобил до столицата , дремеш по хотели , чакални - за да излетиш за желаната дестинация... За сведение - съседна Гърция има 42 международни летища , не се налага "цедене" на пътникопотока през Атина. Ама тука - нали всичко се центрира в столицата , да не изтърват някой лев
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Borman.....пишеш глупости. Да не се бъркаш с летището в Кения? Още малко и червен килим ще поискаш да ти опънат. Като се возиш с евтините полети няма как ръкавче да ти сложат. Ще ходиш с крачета . Така е икономичната класа.
3
1
 
4
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
2ри терминал е гробница, празен, без климатик, с 3 магазина на кръст а е уж нов, макар, че покрива му падна преди няколко години.... срам, пари хвърлени на вятъра. Повече от половината полети до този терминал дори не си дават зор да платят за ръкав и все още използват допотопни автобуси..... буггаристан, държава за 3тия свят и грешак на ЕС.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера пак пръскаха с кем трейлс! Днес пак... Много тревожно. Пръскат ни от сякъде!!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези цени няма как да се очаква друго.