Такса в спешното, в противен случай не те приемат

Лекарят преценявал дали е спешен случай или трябва да се плати
Обновена: 23 фев 2023 09:41 | 23 фев 2023 09:41, Камелия Цветанова
135
Такса в спешното, в противен случай не те приемат
Снимка: БГНЕС

60 лева за преглед в спешен кабинет в ИСУЛ поискаха на майка с дете.

„Дойдохме в спешен кабинет. Това се случва вечерта в 20:00 ч. Когато дойдохме, имаше около 20 човека, които чакаха. Беше половина на половина – деца и възрастни. Всички чакаха пред кабинета за спешна помощ „Уши нос и гърло“. Три часа сме чакали. Около 22:30 ч. минахме прегледа“, разказа Рени Иванова, майка на детето, пред bTV.

По думите ѝ на пациентите са раздадени декларации, в които са упоменати спешни случаи. След прегледа всеки е излизал с документ, в който е имало такса от 60 лева.

„Попитах как се определя спешността на прегледа, когато влязох. Казаха, че лекарят преценява. Пет минути бяхме на преглед. Дадоха ми бележката с тази такса за заплащане. Реших, че нещо трябва да подпиша за диагнозата. Казаха ми, че е бележка за такса, дадоха ми рецептата и излязохме“, каза още Рени Иванова.

По думите ѝ пред кабинета е имало деца в недобро състояние, които са чакали с часове.

„Децата бяха с болки, плачеха. Една от майките отиде и моли да вземат детето ѝ, защото е с висока температура, но казаха, че всичко е по реда си“, каза Иванова.

Спешността в УНГ кабинета се определя от съответния дежурен лекар. Това е един стар наболял проблем за спешния ушен кабинет. Това е единствения спешен кабинет в София. За последното денонощие са преминали 74 пациенти за преглед“, каза д-р Петър Герзилов, зам.-директор на болница ИСУЛ.  От болницата обясниха дългото чакане пред кабинета с голямата натовареност.

„Никога не сме върнали дете и не сме отказали преглед на пациент. Заповядайте една събота по обед. За един час се записват над 20-30 човека. Физически е невъзможно един лекар да прегледа 30 човека за един час. Затова се получават опашки и дълго време за изчакване“, каза д-р Кирил Пеев, лекар в клиника по УНГ болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: исултаксаспешно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвърчат ти 30 лв. мес. Колко ти хвърчат за уиски и цигари?
105
1
 
1
 
! Отговори
Трябва преди 1 година
Да спрем да си плащаме здравните.Това са грешни пари за мародерите,щом искат такси навсякъде,то за какво ни е здравна система и осигуровки,в Австрия,в Германия влизаш в болница и неможеш да разбереш болница ли е хотел ли е,и една стотинка не ти искат,ако си в здравната им система.Тук само алчните некадърници се ненаядоха,парите които ми хвърчат,цял живот за здравни,ако си ги спестявате,ще имате пари за адекватно и истинско лечение в хубава болница с лекари на ниво,а не алчни ***,за клинични п
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой според теб преценява?
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е търпелив човек,но до кога.....Значи лекарят преценявал.....Браво,браво...Щото съм чувал за вариант "Б""-б*й,ие**нье и српска музика(е,да, може и без музика,само първите две....)Бг-страна "по преценка",а честито....
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не иска да чака-плаща! Който не иска да плаща- чака джипито си! Справедливо е!
101
2
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 1 година
Като ги нариташ няма да има и кабинет!
100
1
 
0
 
! Отговори
112 преди 1 година
Както докторът плаща на автомонтьора, така и автомонтьорът ще плаща на лекаря! Обаче лекарите карат нови коли, така че автомонтьорът да си *** старите тенекии и да събира пари за доктор!
99
1
 
5
 
! Отговори
Дедо Чочко преди 1 година
Автомонтьор съм от 30 и повече години.Този доктор да ми падне ще му източа не кръвчицата Ами и дебитна,кредитна и д-р карти .Така се работи с такива .Да заповяда ще го чакам,колкото е необходимо.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оти ревете бре? Коги при бай Тошо сичко ви беше безплатно оти рипаате и скачаате на оня от драгалевци на синио. Риипааъе скачаате и се наденаате.
97
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
ИСУЛ са решили твърдо да съсипят добрата си репутация.
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НякойПолицията вече има разпореждания по въпроса. Опитваш да осакатиш доктора и после те лекува ГолемиоНерез в затвора. Изотдзадзе.
95
0
 
1
 
! Отговори
ОхБоли преди 1 година
До НякойТаман ще получиш инжекция в десятката.
94
0
 
2
 
! Отговори
Хайшету преди 1 година
Малийййй ми дека сеги ша водиме чаааавеееетатъ?
93
7
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Не ме приема и доктора остава съкат!!!
92
2
 
8
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Здравеопазването в България е корупция от най висша лига. Всеки пациент е вид финансов донор, а лекари и лечение няма. Управлението в тази скапана държава е поверено на едни мякащи *** на пълнили София самозабравили се и уж има безплатно лечение. Глупости. Бог да ни е на помощ. .. .
91
0
 
8
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Важното е да има банани по магазините :)
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свиквайте! Не плащате осигуровки, после айде в спешното. Като има такса, ще си помислиш дали да ходиш да досаждаш с леки оплаквания .
89
4
 
10
 
! Отговори
позор преди 1 година
това нещо не е от вчера, ами така си е с години, кога ли някой ще полудее и ще ги нарита тези кожодери, в 2 мил град има 1-2 кабинета дежурни това го няма никъде по света вечер не може да отидеш на преглед без да си платиш ,каква е тази здравна система
88
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами лекарят преценява. Не га!!щник неук като теб!
87
6
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Лекарят ще преценява дали е спешно?!? А някой като прецени да му бие 5 шамара, какво правим, а?