Бохемска София оживява в "КвАРТал фестивал"

Събитието ще се проведе от 15 до 17 септември
14 сеп 2023 12:22, Анисия Иванова
6

В осмото издание на "КвАРТал фестивал" бохемска София оживява. Фестивалът ще се проведе от 15 до 17 септември в столицата под мотото "Силата на хората".

"Избрахме това мото, защото силата на хората е голяма и те не осъзнават колко може да е мощна тя. Тази идея се появи преди 8 години благодарение на хората и организациите, и рискувалите да дойдат в квартала по онова време. С тях решихме, че можем да работим и да променим с култура. Вече след 8 години работа, кварталът не е страшен, улиците имат съвсем друг вид. Осъществяваме една поддръжка без помощта на институциите или поне с малка помощ от тях. Моделът за промяна отдолу нагоре може да действа", каза мениджърът на фестивала Мартина Стефанова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че от над 30 години по-голямата част от архитектурното ни наследство в цялата страна е в плачевно състояние и ние рискуваме до 3 години да го загубим напълно. Близо 90% от паметниците на културата са извадени от списъците. В Института за опазване на архитектурно наследство за цяла България работят само 17 човека с не особено мотивиращи заплати. Гостът заяви, че е невъзможно е да се смогне с всичко и апелира, че е много спешно и необходимо общините да взимат участие.

"Ясно е, че когато става въпрос за крепостта в Търново и някаква емблематична къща в София, едното ще вземе превес. Но, когато не е една къща, а са много, тогава ние наистина оставаме без наследство. Трябва общините да имат роля, за да взимат решения за опазването на тези сгради, а не всичко да минава централизирано през министерството. Трябва да се увеличи капацитета и бюджета на института", каза Мартина Стефанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мениджърът на фестивала сподели, че на 17 септември от 14:00 часа на "Мария Луиза" 16 ще поканят граждани, активисти и политици, тъй като това касае всички ни. Фестивалът има 6 подтеми. Някои от тях са - архитектурното наследство, зеленият град, общностите и изберете българското.

"Това не са просто къщи, това е нашата история, историята на Третата българска държава, която е на път да изчезне. Много спешно трябва да се предприемат мерки. Институциите могат и трябва да застават зад гражданите", категорична е Стефанова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: кварталСофияBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Бляк преди 7 месеца
За съжаление в хубави големи градове като София и Пловдив се е пропила отровата на либералните извращения. А само допреди 10 години не беше така.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тез били бохеми.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бохемска София.... то бохемите отдавна са на запад, сега тук са само новозабогатяли сноби със селски маниери и откровените селяци.
3
1
 
2
 
! Отговори
том сойер преди 7 месеца
некви нпота ще вземат пари от това, че навитаци за художествена самодейност ще им белосат оградата. другари, дайте да дадем, ремикс 2023
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредното НПО ще прелива от пусто в празно, за да оправдае гранта.
1
3
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 7 месеца
Пак ли ще блокирват улици заради некви пишман актъори .