ТЕЦ-София е натрупала над 1 млрд. лв. дългове за доставка на газ

Дружеството се нуждаело от преструктуриране
169
ТЕЦ-София е натрупала над 1 млрд. лв. дългове за доставка на газ
Снимка: МФ

Финансовото състояние на Столична община обсъдиха на среща днес кметът на София Васил Терзиев и министърът на финансите Асен Василев. По данни на Министерството на финансите към 30 септември Столична община отчита налични, неусвоени средства по сметки по функция „Образование“ в размер на 104,8 млн. лв., от които 92,2 млн. за текущи разходи и 12,6 млн. за капиталови инвестиции. По функция „Здравеопазване“ неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лв., от които 9,2 млн. за текущи разходи и 1,5 млн. лв. за капиталови.

В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1,3 млрд. лв. Министър Василев и кметът Терзиев постигнаха съгласие, че е необходимо да се направи анализ на финансовото състояние и на изпълнението на текущите проекти на общината, съобщиха от Министерството на финансите.

Акцент в разговора беше финансовото състояние на „Топлофикация-София“. Стана ясно, че дружеството е натрупало над 1 млрд. лв. дългове към Българския енергиен холдинг за доставка на газ. Беше обсъдена необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности.

Обсъдено беше и състоянието на столичния автотранспорт. Министър Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка. По отношение на развитието на столичното метро са осигурени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и от националния бюджет. Отделно от това, в бюджета за 2024 г. е предвидена субсидия за градския транспорт в София в размер на 89 млн. лв.


 


169
Още от София
Сградата на транспортното министерство в автентичния си вид отпреди 100 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предлагам богата провинция да не се скъпи а да изкара 1милиард и да помогне на бедните си Софийски събрята.
143
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Ми да вдигат цените!
142
0
 
8
 
! Отговори
Парадокс преди 1 седмица
Миналата година правителството на Гълъба плати същата сума за покриване загубите на Топлофикация София. Тоест всяка година по 1 млрд загуба. На.г.л.е.ците не смеят да закрият губещото общинско дружество защото ако всички софиянци минат на отопление с ел. енергия системата ще колабира. Прибираш се в панелката за 200 Хил евро, пускаш електрическия бойлер и климатика и таблото изгаря.... :)))
141
0
 
6
 
! Отговори
Този Който преди 1 седмица
Цитат..."дружеството е натрупало над 1 млрд. лв. дългове към Българския енергиен холдинг за доставка на газ. Беше обсъдена необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството"... Да се разбира - дайте 1 млрд от държавния бюджет да платим парното на софиянци!!! Защото за мен, примерно няма отстъпка за природния газ, ама за топлофикация София(софиянци) още преди две години приеха таван на цената на топлото. Разликата се поема от...познайте кой...
140
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Плащаме всички за да се топлят софиянци, за да се водят на работа миньори,железничари,да имат заплати орди от чиновници и ..ДОКОГА,БЕ..
139
1
 
2
 
! Отговори
Индивидуален отказ преди 1 седмица
от парно, това е решението. Не може да плащам сградна 150 лв. на месец, при наличие, че една тръба не минава през апартамента ми. За една тръба на етажа, 6 месеца по 150 лв. 900 лв. 50% от съседите са вкарали коридорните тръби в жилищата си. 30% чукат и сменят радиатори преди отоплителният сезон. Предложих да се изолират тръбите, скочиха, че трябвали да си разбиват жилищата, а кой ги кара да вкарват коридорните тръби на парното. Плащам им кражбата и няма СПРАВЕДЛИВОСТ.
138
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Топлофикация София е проблем на гр. София и софиянци.
137
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази топлофикация София е една абсолютна златна кокошка. Досега дълговете им бяха около 100 000 000,сега вече 1,5 милиарда. Там се краде здраво. Помните ли Вальо Топлото що беше крал и какво?! Нищо. Докато е общинска, а не частна топлофикация, така ще бъде.
136
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Нека дойде 2026 та да видите тогава какво ви чака с тока ! До края на 2025 година се планува 40 % увеличение на тока ." - И като почнат да умират хора от студ в къщите си, ще стане така, както не е било от 90-100 години ...
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но когато един друг ТЕЦ натрупа 1.5 милиарда печали и то за една зима, решихте да го оглозгате, а сега евете, че не бил рентабилен, собено когато му секнахте работата, заради по-скъп вносен ток ...
134
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо министър Василев не говори за тези неща с предишния кмет или чкахем, да дойде нашето момче. Каква съдба очаква всички градове, който нямат ПП кмет начело!
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Министър Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка." - Да не стане като в Копенхаген. Уж щеше да е всичко на ток още 2016-а, ама малкос е скенаха, когато зиамта забръска ония гадния вятър и 240 км пробег, падне на 100, заото хем студ, хем всички са в градския.
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 137 - Лесно е, авер - мини на ток!
131
4
 
3
 
! Отговори
за 40кв гарсониера преди 1 седмица
плащам 80-100 средно на месец зимата за парно+топла вода, лятото 20-30..мен лично ме е срам, но на кого да платя истинската цена!?.. но съм чувал и колеги за подобен апартамет да плащат в пъти повече... тук е заровено кучето, тотален дисбаланс и никаква справедливост.
130
3
 
8
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
Няма как да се плаща 100на лв на апартамент и тец-а , да не е на загуба. Ясно е ,че е субсидирано яко от цяла България и пак е на загуба.Сложете реални цени на парното и малко по малко може и да се оправят нещата
129
1
 
5
 
! Отговори
име преди 1 седмица
Maлоумници.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде са им ръцете?
127
0
 
9
 
! Отговори
Брей!? преди 1 седмица
Откриха топлата вода! Че за тези дългове се говори от години и се търси решение - засега неуспешно!
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продавайте за 1 лев
125
9
 
21
 
! Отговори
Промянкаджии джебчии преди 1 седмица
Нали искахте нови ,ето ги .Нови крадци с нови цени ,но стари номера . Всеки по нов е по гладен и по крадлив . Нали искате като на запад? Какво ревете, про'с'таци неграмотни?