Мечки стреснаха смолянски авджии

Четириногите са били засечани при хайки в района на Търън, Могилица и в смолянския квартал Райково
10 ное 2005 17:06,
Мечки стреснаха смолянски авджии
Ловци са забелязали и мечка с черна козина, която за щастие не е била толкова агресивна. Снимка: Corbis
Няколко мечки стреснали ловци в Смолянско, пресичайки ловните им хайки, съобщиха от ловно-рибарското сдружение в областния град.

Защитените от закона горски обитатели се появили при последните ловни излети на дружинките в Търън, Могилица и в смолянския квартал Райково.

Огромните животни необезпокоявано се разхождат пред пушките на авджиите, демонстрирайки поведение подобно на четириноги обитатели в парк, обясняват от ловната дружинка в Могилица. Пред въоръжените преследвачи се появили две мечки, едната от които с необичаен за този район черен цвят на козината.

Мецаните не демонстрирали проява на стръвнишки нрав или агресивност, а дори хукнали, подгонени от ловните кучета. Подобно поведение показва, че мечките в района започват да губят природните си инстинкти и нападателен хъс, тъй като е нетипично да бягат от толкова неравностоен противник, смятат местни ловци.

Около 4-5 мечки обитават постоянно района около Могилица и често могат да бъдат забелязани в местности край селото, обяснява кметът Росен Шехов.

Мецана с две малки мечета се появила при ловната хайка край Търън. Невръстните мечоци се изпречили пред един от ловците, а за секунди след тях се втурнала и майката.

Проблемът с множеството мечки в района е изключително сериозен, тъй като ловците не могат да бъдат сигурни дали екземплярите не са стръвници, обяснява кметът на Търън Явор Говедаров. Стръвница нападнала преди година овце край с.Ряка и според предположенията на местни жители тази мечка едва ли е зарязала месоядните си навици.

По данни от кметството около 40 мечки обикалят из територията на местното ловно сдружение в района на Търън, Славейно и Баните.

Общо 191 са мечките в горите на Смолянска област, съдейки по статистиката от таксацията (преброяването) на дивеча, сочат от Районното управление на горите /РУГ/. Според обсъждан проект за законодателни промени, мечките отново ще бъдат включени в списъка с дивеч за отстрел, което ще облекчи процедурите при издаване на разрешителни за преследване на стръвници, обясняват от РУГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание