Дядо Йоан хвърля кръста от боен катер

Владиката ще продължи традицията от предшественика си
Обновена: 5 яну 2014 09:16 | 5 яну 2014 08:58, Веселина Йорданова
32
Дядо Йоан хвърля кръста от боен катер
Митрополит Йоан. Снимка: архив, БулФото

Новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще продължи традицията на Богоявление от своя предшественик - покойния дядо Кирил, и най-вероятно ще хвърли кръста в морето от военен катер.

"Ако е рекъл Господ, ще бъде за мен първият Йордановден във Варна", казва за "Стандарт" Негово Високопреосвещенство.

Рано сутринта в храм "Св. Успение Богородично" започва тържествената богоявленска литургия, а след това е военният ритуал и благославяне на бойните знамена и бойната техника на площад "Св. Св. Кирил и Методий".

След това тръгва шествието до Алеята на възрожденците и полагане на венци на паметника на Христо Ботев за 166-годишнина от рождението му.

Точно по обяд е освещаването на всемирните води и изваждането на Христовия кръст от вълните в морето. Тогава по традиция на буна Първа се събира почти цяла Варна, а сега се очаква истински наплив от хора, за да получат благословията на новия митрополит.

Дядо Йоан като викарий на Софийска епархия и при покойния патриарх Максим, и при сегашния Неофит, години наред е хвърлял кръста в ледените води на езерото в "Дружба" в столицата. Сега за празника край морето от ВМС са осигурили моторния катер, дълъг 27,9 м, с двигател 300 коня и скорост 12 възела. Екипажът е от 8 морски офицери.

Още преди Йордановден, за да се избегнат всякакви инциденти в морето, предварително военни водолази правят подводен оглед за опасности на самото дъно.

На брега също има строго наблюдение от военните, докато смелчаците скачат и търсят да хванат кръста. Всяка година се гмуркат поне 20-30 плувци на възраст от 16 до 70 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Arcolos преди 10 години
Свържи Arcolos Финансова помощ за всички видове кредити Годишният личен контакт или бизнес кредити на достъпна лихвен процент от 3% за контакт електронна поща за повече информация на (arcolosfinancialhelp***hotmail . com)Г-жа Dorris Arcolos C.E.O
32
0
 
1
 
! Отговори
Arcolos преди 10 години
Свържи Arcolos Финансова помощ за всички видове кредити Годишният личен контакт или бизнес кредити на достъпна лихвен процент от 3% за контакт електронна поща за повече информация на (arcolosfinancialhelp***hotmail)Г-жа Dorris Arcolos C.E.O
31
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ама така си е! *** не се давал от ръка в ръка! Че да не се карат "разменящите го".По действителен случай ! Ползвайте шампоан за да не се карате.Поне Дедото нищо лошичко не е казал за шампоана.
30
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Становище на БАН : При изследвания направени в паралелно "включване" на Дедо поп,лампово радио,папагал и флашка,Дедо поп спука останалите ! Даже има възможност да спука и бивол през гърба,само бабичките оцеляха.Преустановени са опитите,поради текущите разходи !
29
1
 
2
 
! Отговори
когато прочетох преди 10 години
заглавието паднах, ава попове крадливи анатема и писна ми от ваште простотии, алчност и презрение на божите заповеди за които не ви пука, и както казваще Оста Бендер, религията е опиум за народите. със сигорност от цялата ви подмолна гейност печеля само АЗ защото и преди не вярвах на всякакви религии , и като ви гледам много се радвам за МЕН, а губещите са си овце които чакат пастира си да се облажи с някоя свежа мръвка или каквото падне, да живей АТЕИЗМЪТ И СВОБОДАТА НА МИСЪЛТА, ВЕЧНО....
28
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Гопсодин "аноним- хилядолетнико",нищо скрито няма.Господ всичко е предрекъл,а това,че на Дедо поп не му е ясно кога ще бъде Подсриган-Обръснат и приведен в приличен вид, е понеже проповядва Новия завет и Писанията по прочит на Сатана.
27
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Philips QG3340Тип: Тример за брада, Миеща се повърхност: Да, Самозаточващи остриета: ДаКОМПЛЕКТ ЗА ОФОРМЯНЕ НА БРАДА И КОСА. НАЙ-ЛЕСНИЯТ НАЧИН ДА СЪЗДАДЕТЕ ИДЕАЛНИЯ СТИЛ. Създайте идеалния стил с водоустойчивия MultiGroomer. Машинки за подстригване и прецизно подстригване,...
26
0
 
3
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До evgeni1234Ти си един неук невежа, който е и лъжец. Защото казваш "дайте ми тълкувание" а после на търсиш сам такова. В Библията са писани много неща, които твоят кух ум няма как да разбере, защото си ***. То при обикновена книга не всичко е ясно, пък камо ли в Библията, но ти смяташ, че всичко написано във Великата Книга ти е ясно. Не само, че не си я чел, а и не си я разбрал. И няма как да я разбереш, докато не прочетеш тълкуванията на умните люде за това какво всъщност пише вътре. Тъпаче.
25
1
 
3
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Нека всички подкрепим митрополита на Варненска област. Нека знаем че всичко ни се дава от Господ. Правилно е за Православието да се използва държавен церемониал за Йордановден
24
2
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Тълкуват поповете,врачките хвърляйки боб и леща и карти и картини(чудотворни)и "другите". Писанията не се тълкуват ,но сам Бог чрез вяра в Него говори на вярващите.Това е личната връзка между Бога чрез Господа-чрез вяра в Единородния Исус.А онези които вяравт в попщините си хвърлят туй-онуй и си вярват в "звяра".
23
1
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Днес да почерпят едноимениците: 5 януари - Св. мъченици Теопемт, епископ Никомидийски, и Теон. Св. преподобна Синклитикия. Св. преподобна Аполинария (Велик водосвет) (Строг пост)
22
1
 
3
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До evgeni1234Понеже искаш тълкувание, а сам не четеш, т.е. всъщност теб не те интересува реално, а само тук така си пишеш, ще ти кажа, че в нета вече е пълно с тълкувания.Чети и се интересувай.Иначе всеки може тук да прави копи пейст.
21
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ами как се тълкува Първа и Втора заповед,така ли : "Не е вярно,не са идоли и кумири,но чудотворни !"
20
2
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Господин "хилядолетнико",времето на "Милениума" е наближило ! А ти ако не знаеш,че секта е това което не е истина, или е полуистина или полулъжа.Това,че вярваш на попски Бръщолевения и Клишета си е твой проблем.Просто чети Новия завет и няма да имаш нужда някой да ти проповядва :" Има православие-има България",или що е туй "църква " или "храм".А пръдливите попчета разчитат на заблудените приели "белега на звяра".Ти как мислиш,те(попитата)- те въобще не искат да чуят "тези въпроси",какво ли остана да ОТГОВАРЯТ...,но ще стане и това !
19
2
 
3
 
! Отговори
levski преди 10 години
До anonim1000Тоя не само че е сектант ама е и много ама много ***
18
2
 
2
 
! Отговори
evgeni4321 преди 10 години
До evgeni1234Абе ти гей ли си протестант ли си *** ли си кьв си бе . Имаш ли поима що е това Апокалипсис и знаеш ли че това е Ехскаталогия и че тя се талкува .
17
2
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Харесва-не харесва и "минуси" да слагате,това е,Господ го е изрекъл и ще стане ! А пръдливите попчета и другите нека обяснят Първа и Втора заповед на глас,после "подробностите"!
16
1
 
3
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До evgeni1234Ти си сектант.Отхвърляш всичко и цитираш Библията, в която обаче се говори за Църква "Портите адови няма да и надделеят".Отхвърляш това, което пише в Библията и в същото време я цитираш.
15
2
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Много скоро ще потъмнее "царството на звяра".А сега попчета и папи и ходжи и юдаистки и другите нека се събират на тълпи и орди,но ще падне Огън от Господа за да пояде сатанизмите им !
14
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
5 И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко. И каза: Напиши, защото тия думи са верни и истинни.6 И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота.7 Който побеждава, ще наследи тия неща; Аз ще му бъда Бог, и той ще Ми бъде син.8 А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт.