Туризмът очаква 12% спад на приходите тази година

Заплащането в сектора у нас е два пъти по-ниско спрямо съседите ни
Обновена: 10 авг 2014 11:03 | 10 авг 2014 10:32, Анисия Иванова
110
Туризмът очаква 12% спад на приходите тази година
Снимка, архив Булфото

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи у нас заради обезценяването на националната им валута. Негативната тенденция ще продължи и през лятото на следващата година, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора. Очакванията са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.

Лятото на 2015 г. се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни, коментира Драганов. Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето, смята той. Въпреки негативните тенденции туристическият сезон Лято 2014 г. няма да бъде загубен, коментира Драганов. Той смята, че ще приключи не по-лошо от 2013 г. Легловата база през 2013 г е достигнала заетост от 97 на сто, което е причина да не може да се очакват ръстове в туризма от 20 - 30 на сто, каквито бяха през 2004 - 2008 г., аргументира се той.

Драганов допълни, че проблемите са натрупани с  години заради това, че управлението на туристическите атракции - публичната собственост, не е било припознато като важно за държавата от всички правителства досега. Не е и отчетено многократното искане на бизнеса да бъде създадено Министерство на туризма не за да се управляват хотелите и ресторантите, а за да се управляват публичните обекти публична държавна собственост, които имат еквивалент като стойност стотици милиарди евро. Това пречи да постигнем сравнително нормална  средна заетост на легловата база за ЕС, смята Драганов.

По думите му бизнесът очаква служебното правителство да подготви създаването на регистър на туристическите атракции публична собственост, описването на туристически зони и места и точки, което да е предпоставка за структурирането на отделно министерство на туризма, което да ги управлява. Парите за национална туристическа реклама за 2015 г. също трябва да са във фокуса на служебното правителството, с идеята да се предостави възможност за повече реклама за вътрешния туризъм, за да може да се компенсира 2015 г., която е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар.

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два - три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира експертът. Средната заплата в туризма се движи между 650 и 2500 лева с изключения под и над минимума. Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е "от по седем дни в седмицата по 25 часа", каза Драганов.

По данни на Главна инспекция на труда най-много са констатираните нарушения при проверки на инспекторите в сектора "Търговия и ресторантьорство". Нарушенията са свързани със заплащането на труда, нерегламентиран извънреден труд, за работа без договори или сключени договори на непълен работен ден при полагане на труд на пълен.

По данни на Нели Христова, председател на Федерацията "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа", за 2015 година за бранш "Туризъм" е договорен ръст на  минималния осигурителен доход за категориите персонал, съгласно Националния класификатор на професиите. Има увеличение на осигурителния доход между 3,5 и 3,8 на сто за по-ниско квалифицираните работници и тези със средна квалификация. За ръководните и аналитичните специалисти няма такова увеличение.

Христова отбеляза, че във федерацията не са постъпвали оплаквания за неспазване на трудовото законодателство. Но в неформални разговори става известно, че работодателите често назначават заетите в туризма на непълно работно време - на 4, 5,  6 или 7 часа. Спазва се осигурителният доход, но хората работят повече, коментира Христова.

Според нея в България не остават добре обучените кадри в туризма, защото заплащането е много ниско. Всеки, който знае един или два чужди езика, отива в съседни страни. Например заплатата на камериерка у нас е в порядъка 400 - 450 лева, докато минималната работна заплата в Гърция е 670 евро. Като цяло поне два пъти е по-ниско заплащането у нас спрямо съседките ни, допълни Христова. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: лятотуризъмпрогнози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Драганов е един *** кадър на Балкантурист, който всеки меаец си сменя мнението като фурнаджийска лопата.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спад на приходите в туризма... аууу, каква изненада! Само бетонните глави на мутрите, които държат този бизнес, явно не схващат къде е проблемът. Не е обаче в руснаците. Който може да пътува по света, ще потвърди, че навсякъде е ПЪЛНО с руснаци, в курортите и по туристическите места не можеш две крачки да направиш, без да се разминеш с руснаци. Те си пътуват и си живеят, а ние... пак ще духаме супата, щото ни е толкоз акъла.
77
1
 
9
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 9 години
Като им наложи Путлю изходни визи и съвсем ще изчезнат руснаците... а пък ,че хотелите на мутрите щели да са празни ми е през...познайте къде :)
76
3
 
13
 
! Отговори
Що ,бе... преди 9 години
Нали все богати руснаци летуват на българското черноморие???!!!НЕ СИ ЛИ ПЛАЩАТ ??!!!....или я карат "по братски"---безплатно...ха,ха,хаааааааааа...ЕГАТИ РЕЗИЛА.....ЕГАТИ ПЕЧАЛБАТА!!!!
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 4-5 години кракът ми не е стъпил на българското Черноморие.Плажовете и храната са ужасни.Морето и плажовете мръсни и отвсякъде вони на гранясало олио.Имам чувството ,че Черноморието ни е превзето от пройдохи,които мислят само за печалбата.А нали знаете,парите са като жените,не трябва да тичате след тях или да ги мамите,а да ги привличате.Тогава ще са ваши.
74
1
 
17
 
! Отговори
az преди 9 години
BG e ve4e UTAIKA otpi6ete q kato durjava ve4e
73
4
 
5
 
! Отговори
ЛИДЛ свински пържоли преди 9 години
приключихме нова партида - свинските пържолите на ЛИДЛ. Пълни с хормони и консерванти. Почнете ли да ги пържете и замирисва гадно, това е от определен химикал, който е супер вреден и само химик в лаборатория може да докаже това твърдение.В БГ, обаче химиците са безработни и дори няма лаборатория,която да е оборудвана с необходимата техника, чрез която да докажат вредата.Идете в село с Лидълска пържола и я дайте на някой овчар да си я изпече и да каже на какво му мирише. Кересаж + химия.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хърватска има същият приход от летен туризъм както и България. Но получен от 2 пъти по-малка леглова база.....Унгария има по-големи приходи от ЗИМЕН туризъм ,сравнен с България със всичките си планини, сняг, писти и зимни курорти.Унгарската минерална вода с нарисувани на етикета и високо АЛПИЙСКИ пейзажи , е най-разпространената вода в Лидл- Европа. Нерде Унгария, нерде заснежени алпийски върхове, но си я продават.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аха, пак нема да има заплати от туризма ,пък данъци за държавата друг път
70
9
 
3
 
! Отговори
Предприемач преди 9 години
Е,с този коментар вече минахте всякакви граници,добре тогава наетите са :недисциплинирани,закъсняват за работа,необразовани,езиците им три думи на кръст,компютърната им грамотност нулева,невъзпитани,телефонните им разговори продължават с часове,нечистоплътни,неподържани,мърлячи.....
69
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българския предприемач и работодател е утайката на обществото, това важи и за този в областта на туризма и понеже другите отрасли на нашата икономика са само за украшение, та не са очевидни резултатите, които дават. Но туризма се ползва все още реално, та миризмата му се усеща от другия край на земята. Е скоро и той няма да се ползва.
68
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 92Докато не стане като в Испания, всички бетонни *** да се изчистят на 200 метра от плажа, няма да се оправим. Булдозери и фадроми ще оправят туризмаХа ха ха!Акъла на бай ***, мутрата хотелиер се оправя само с военен режим Пиночет!Ликвидиране на *** оправят нещата!
67
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не стане като в Испания, всички бетонни *** да се изчистят на 200 метра от плажа, няма да се оправим. Булдозери и фадроми ще оправят туризма.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно преболедуване, обикновено разтройство, и после цел живот си ги носиш, само са се приспособили да не ти е гадно и да не ги забелязваш като те карат като автомобил. Така се превзема света!
65
0
 
12
 
! Отговори
alexis преди 9 години
pozdrawi ot Zakynthos :):):)
64
1
 
9
 
! Отговори
солта е преди 9 години
Тея по черноморието са се оформили като мизерен елит с умението им да са добре сред *** и нечистотия. Може би начина е скрит някъде там измежду многото неща, които се правят от всички, като пиене на кафе, ядене на ресторант... Или пък с глад?! Да не би охраната да плаши и пъди болестите надалеч от клиентите? Сигурно не са опасни инфекциите, дори са човешки, като типичната за *** миризма. Всеки е със своята си микрофлора.
63
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"свиването на покупателната способност на руските туристи у нас заради ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ИМ ВАЛУТА"------------------------------------------------------------------Че кой им е виновен??? Те си го направиха, ощв с войната в Грузия. И от наша страна - кой ни е виновен, че курортите ни са една голяма чалготека. От всички които познавам не повече от 10% ходят на българско море. Цялото средиземноморие е по-чисто, с по-добро обслужване и по-евтино. На българското ходят само ***.
62
1
 
30
 
! Отговори
,,, преди 9 години
До Анонименжалко че има *** които вярват че са ни виновни американците и европейския съюз, на кога са хотелите по морето бе ***, кой взема подкуп от даи търново, кой ползва програмите за селски туризъм да си купува джипове, кой тегли кредити да купува яхти, кой ограби ктб!
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво означава, че заплащането в сектора било два пъти по-ниско отколкото при съседите? Кои съседи? Гърция или Македония? Защото в сравнение с Гърция, заплащането в други сектори - учители, напр, е пет пъти по-ниско!Трето, това заплащане го смятат на базата на осигуровките. Значи, веднъж лъжат и крадат от всички ни с осигуровките, втори път използват същата си кражба, за да мрънкат за държавна помощ!Трето, качеството на българския туризъм... Тук по-добре да млъкна!
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНяма, няма и да има. С тази мизерия и фекалии и кафяви фонтани по плажовете как ще има. Като знам какви ходят да стават сервитьори - с гъбички по ръцете и всевъзможни кожни заболявания. При нормални обстоятелства не биха ги взели за метат улиците, но нали няма персонал.