224 160 лв. е платила община Варна на пострадалите

След бедствието в „Аспарухово“ общината асфалтира 40 разбити улици
0
224 160 лв. е платила община Варна на пострадалите
Снимка: ИА "Черно море"

224 160 лв. е изплатила община Варна на хората, пострадали от бедствието в „Аспарухово“. 108 900 лв. от тях са разпределени между 363 семейства под формата на еднократна помощ в размер на 300 лв. съгласно заповед на кмета Иван Портних. Други 115 260 лв. са осигурени за наеми на засегнати от наводнението домакинства, показва отчетът, изготвен от районното кметство, съобщи информационна агенция „Черно море“.

Във връзка с бедствието бе изградено селище за временно настаняване на хора от „Аспарухово“ на територията на бившето военно поделение „Сокол“. На разположение са 11 големи и 18 малки фургона, оборудвани с всичко необходимо за нормално всекидневие. Неговият капацитет е 100 души.

След бедствието в „Аспарухово“ общината асфалтира 40 разбити улици.

Общественият съвет към БЧК – Варна, разпредели парите от националната дарителска кампания на червенокръстката организация за пострадалите от район „Аспарухово“. Бяха събрани близо 1 млн. лв., от които 40% бяха за Варна, 50% за Добрич, 10% за Велико Търново.

Най-тежко пострадалите от потопа получиха по 850 лв., вместо по 630 лв., от БЧК – Варна. Това стана след актуализация на списъците с крайно нуждаещите се, извършена от община Варна. Първоначално Общественият съвет към БЧК реши да бъдат подпомогнати 533 домакинства, но след сигнали техният брой бе намален на 412. Раздадената сума бе в размер на 350 000 лв. Освен пари, събрани с дарителски SMS-и в кампанията на червенокръстката организация, пострадалите получиха също хранителни пакети, завивки и дезинфектанти.

„Към днешна дата в голяма степен успяхме да възстановим инфраструктурата на пострадалия район. Около 40 улици са напълно възстановени, извършени са укрепвания на всички новообразували се свлачища“, заяви кметът на Варна Иван Портних във връзка с 6-те месеца от бедствието, което сполетя „Аспарухово“ при невижданите наводнения. Градоначалникът отбеляза обаче, че има още много работа.

Община Варна е получила от служебното правителство малко над 4 млн. лв., с които са възстановени част от разходите по аварийно-ремонтните дейности. В момента се чакат от междуведомствената комисия още около 6 млн., голяма част от които ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата в “Аспарухово“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари