Изгоряха 50 кв. м. от покрива на запалилия се хотел в Банско

Вероятно пожарът е възникнал заради натрупани сажди в комина
Обновена: 14 яну 2015 10:25 | 14 яну 2015 10:25,
4
Изгоряха 50 кв. м. от покрива на запалилия се хотел в Банско
Снимка: архив, Булфото

Изгорели и увредени са около 50 кв. метра покривна конструкция и част от външната обшивка на хотел "Шато Вапцаров" в Банско, в който имаше пожар тази сутрин.

Още по темата
При инцидента няма пострадали. Огънят е бил бързо ликвидиран около 8.10 ч. от два екипа на районните служби на пожарната в Банско и Разлог. 19-те гости, предимно от Сърбия, Македония и Великобритания, и персоналът на хотела са били евакуирани веднага.

Основната версия за огнената стихия е, че тя е тръгнала от комина.

„Вероятно пожарът е станал в следствие на натрупали се сажди в коминното тяло. Стаята с най-големи щети е именно тази, през която минава комина”, каза Никола Вапцаров, собственик на запалилия се хотел, пред Дарик радио.

Освен покривната конструкция е пострадал и последният етаж - стените и мебелите на четвъртия етаж са опушени от дима.

Прави се оглед на място. Причините за пожара са в процес на разследване, предстои да бъдат изчислени материалните щети.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Коминочистач Венци преди 6 месеца
Абсолютна безотговорност, за да спестят малко пари, сега ще платят много, много повече.Веднъж или два пъти годишно се почистват комините.
4
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Такива пожари стават, когато собствениците са глупави,безотговорни, мързеливи и постъпват небрежно. От лятото до есента има предостатъчно време комините надлежно да бъдат почистени. Ако собственика не е взел мерки за почистването,застраховката няма да плати грош. Като гледам щетите в случая са за около 20 - 25 хил. лв. Жалко!
3
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
*** така и не разбра, че комините за камини, печки и котли на твърди горива трябва да се чистят всяка година. Като се запалят саждите и излетят през комина не се знае къде ще паднат.По този начин само в Банско се запалиха покривите на доста къщи и хотели. Всичко е закономерно. Не е изненада.
2
0
 
3
 
! Отговори
Един преди 7 години
аз ще ти обясня. Когато коминът не се чисти редовно може да останат сажди, които полепват по стените. в един момент когато тези сажди станат повече, и при едно по-силно подаване на огън могат да се възпламенят. тогава целия комин започва да гори брутално(не тухлите) и ако не му спреш въздуха от камината..ако е отворена няма как да му го спреш, се вдигат уникални температури. Комините се правят с нормални тухли, а те се загряват толкова, че могат да направят пожар.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой ще обясни ли как точно сажди подпалват покрив през стените на огнеопорна тухла на комин?