Сняг и виелици ни чакат през почивните дни

Червен код е обявен в областите Хасково, Кърджали и Смолян
Обновена: 6 мар 2015 16:39 | 6 мар 2015 16:38, Анисия Иванова
6
Сняг и виелици ни чакат през почивните дни
Снимка: архив Булфото

През следващото денонощие отново се очакват значителни снеговалежи с количества от 60-80 л/кв.м по данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Заради това червен код е обявен за утре за сняг в областите Хасково, Кърджали и Смолян, съобщиха от МОСВ.

Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания. Заради силния вятър за областите Хасково и Кърджали е обявен червен код.

От МОСВ допълват, че червеният код означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни опасни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи, може да възникне и опасност за живота.
 
Оранжев код за сняг и вятър е обявен за областите Търговище и Русе. През следващото денонощие там се очакват снеговалежи с количества от 20 до 40 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.
 
В осем области – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик е обявен оранжев код за сняг. Очакват  се значителни снеговалежи с количества до 50-60 л/кв.м. За Монтана и Враца - значителни валежи, вече предимно от сняг. Количества до 10-15 л/кв.м, но в южната част на областта - 30-50 л/кв.м.
 
Оранжевият код означава,че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
 
Жълт код за сняг и вятър е обявен в три области – Силистра, Шумен и Сливен. През следващото денонощие се очакват валежи, предимно от сняг. Количествата ще са 20-30 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.
 
Жълт код за дъжд и вятър в четири области – Добрич, Варна, Бургас и Ямбол. През следващото денонощие ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд. Количества 10-20 л/кв.м.
 
Жълт код за сняг в останалите области от България. През следващото денонощие се очакват още снеговалежи, с количества до 15-30 л/кв.м.
 
За област Благоевград - през следващото денонощие се очакват още валежи, предимно от сняг, в крайните южни райони от дъжд. Количества от 10-15 л/кв.м.
 
Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
 


6
Още по темата: МОСВснягвятър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BOIKO BORISOV E ZAMENIL GOSPOD I OBESHTA GRADUSHKI ,NAVODNENIA I ZEMETRESENIA NA BALGARIA.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що Боцко не тръгне в зимното време нанекъде и една лавинка да го затрупа. Да го замрази за вечни времена и като отидем да живеем в странство и ни стане тъжно да си гледаме мумията му и да ни се отще да се вращаме.