Изборна магия: Къщурката е подслон за 45-има!

Десетки хора има записани на адреси дори и в срутени къщи
5 юни 2015 19:00,
27
Изборна магия: Къщурката е подслон за 45-има!
Снимка: архив Булфото

Малки къщи във Видинско стават подслон за десетки пришълци всяка. Това става ясно от проверка на местната прокуратура законни ли са всички нови регистрации.

Видинско се прочу като областта с най-много новозаселили се, а медии и политици от всички цветове предупредиха, че това е форма на изборен туризъм. Регистрирани сега, пришълците ще могат да избират кметовете там, където се заселват. А това са най-вече села и малки общини, където и няколко гласа могат да обърнат резултата.

Още по темата

Заради предизборните чудеса преди дни премиерът Бойко Борисов призова ГЕРБ да приеме искането на БСП, с което се улеснява заличаването на незаконните регистрации.

Във Видинско до края на април нова адресна регистрация са направили 2 576 души, е установила проверката на прокуратурата. Това съобщи пред БТА окръжният прокурор и говорител на Окръжна прокуратура-Видин Владислав Влашев.

След обобщение на резултатите от районните прокурори се оказа, че най-много са извършените адресни регистрации в община Грамада - 681, следват я община Видин – 431, община Димово - 317, Макреш - 263, Ново село - 206, Ружинци - 193, Брегово - 172, Бойница - 122, Белоградчик - 115, Кула - 58 и Чупрене - 18, допълни Влашев.

Установени са редица нередности. Например – в къща с две стаи са регистрирани 30-40 души, а в някои населени места са  регистрирани да живеят хора в полуразрушени или срутени къщи.

В Грамада в малки къщи са регистрирани на един адрес по 25, 23 или 13 души.

Рекордьор по извършена регистрация е село Киреево, община Макреш, където на един адрес са регистрирани 45 души.

До всички кметове са пратени заповеди от прокуратурата да започнат заличаване на незаконни регистрации. В село Киреево например 66 души трябва да бъдат "дерегистрирани", а в Грамада – 140.

Юристи обаче обясняват, че заповедите за дерегистрация могат да бъдат обжалвани по съдебен ред от хората, които са със заличени регистрации.  Те признават и че няма законова уредба на този казус и има спор може ли кметът да заличава регистрации или не.

Ако бъдат приети промените, поискани от БСП и Борисов обаче, това ще стане възможно.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
koi преди 7 години
КОЙ,КОЙ,КОЙ ГИ РЕГИСТРИРA ? И ЗAЩО ?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живеят заедно и да ползват една тоалетна до изборите. Да видим няма ли да препликне и залее селото? А после к'во пра'им?
14
0
 
3
 
! Отговори
Независим кмет преди 7 години
Ще му намеря цаката няма да се очитам на централи те това искат
13
0
 
3
 
! Отговори
До баи манго преди 7 години
Как се вземат помощи колко са и колко време се взент просто питам
12
0
 
3
 
! Отговори
ив преди 7 години
Като са се регистрирали 45 души да ги задължат да живеят там заедно до изборите. Ха някой е мръднал, ха са ги отчислили на часа!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тези безобразия не са виновни неграмотните роми а любимите ви продажни от политици българомразци. А за тези от малцинството"Дават ли яж бият ли те беж" и "Не луд който яде баницата ами който им я дава"
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, аз като хода да си подновявам л.к. и ме връщат до вкъщи да си взема нотариалния акт, за да им докажа, че където декларирам, че живея е мое, наето или на роднина. Тия как се регистрираха така 50 човека на 1 адрес?
9
1
 
12
 
! Отговори
Чорбаджия преди 7 години
къщичката в Киреево на Владко Кюпа човечетата как сладко са се регистрирали, но и защо да не го направят, местния феодал неслучайно си пие пиенето управата на Герб във Видин, с владиката Дометиан в Раковишкият манастир, а хорицата от местните селия се наслаждават на разкошните гледки с балкан изрязан до корен от същото местно чобанче Владко Кюпа, естествено тук пък дългата ръка е на Доганс една дума - живейте си с всички, пиите си пиенето с тях, дали или не са на власт, няма значение
8
1
 
13
 
! Отговори
местан=нерес преди 7 години
Грамада - 681 ?? Това да не е отмъщението на Местан за глобата ???
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И се знае всичките тези глупости в полза на коя партия се правят. Как искам един ден да се събудя и да прочета "Закриват ДПС". Ще бъде приказно!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за кого са гласували???
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 1. В ръцете на народа е съдбата му. През октомври им поднесоха победата на тепсия.Понеже останалите се направиха на интересни и не отидоха да гласуват. Сега сърбаме всички вкупом попарата дето заедно я надробихме.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мобилни екипи от съдия, прокурор и служебен адвокат. И с песен напред, по принцип, няма невъзможни неща. А кметска управа - яки глоби.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна измама са тия избори надпревара за купуване на гласове и целта е по голямо парче от пицата
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Цветанов. Показа се като добър организатор и на предните избори. Само не разбрах как може човек с ефектвина 4-годишна присъда, потвърдена на две инстанции да се разхожда на свобода и да организира Изборен туризъм.
1
8
 
24
 
! Отговори
Мюмюн от Едирне преди 7 години
Ша живея кАдето си искам.. на полето да е, пак ши дойда да гласувам за герба и дпсто