Влезем ли в Шенген, бежанската вълна ще ни удави

Безлов: България ще стане удобен коридор
Обновена: 19 окт 2015 15:54 | 19 окт 2015 15:50, Анисия Иванова
83
Влезем ли в Шенген, бежанската вълна ще ни удави
Снимка: Reuters, архив

В условията на бежанската вълна Шенген е неефективен механизъм. Това заяви в предаването "Днес" на телевизия Bulgaria ON AIR Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията. В подкрепа на думите си той припомни, че повечето страни в Централна Европа отново въведоха граничен контрол, включително Германия и Австрия.

"Става въпрос за много неконтролируем процес. От август 2013 г. в България месечно влизат между 2000 – 3000 души, а през 2015 г. натискът се засили. В момента вълната преминава през Гърция, Македония, Сърбия. Основният ни шанс е, че имаме договорености с Турция, които отклоняват бежанския поток. Но с началото на зимния период, когато преминаването по море става по-трудно, има опасност мигрантите отново да се ориентират през нашата страна", каза Безлов.

По думите му в момента у нас около 1000 мигранти биват залавяни. "Предполага се, че още толкова преминават границите ни, но полицейските власти не ги засичат“, разкри Безлов. 

Той определи като шанс факта, че тези хора преминават бързо през родината ни, без да остават в лагерите - "това позволява допълнително да не се натоварваме финансово".

Безлов подчерта, че ако страната ни се присъедини към Шенген в настоящия момент, ще стане много по-удобен коридор и основният поток ще минава през Гърция и България, защото няма да има граничен контрол.

В модела "Шенген“ има проблеми. "Това, което са го мислели създателите му, очевидно е подложено на натиск. Част от проблема на този механизъм е, че страните по границите му се натоварват с много сериозни ангажименти за сигурността на цялата зона", е оценката на експерта.
 
Една от причините страната ни все още да е извън Шенген е заради недобър граничен контрол, припомни Безлов.

"Ако минават толкова хора през границите и те се ловят във вътрешността или на изход от страната, явно има проблем, защото са били допуснати да влязат. Бежанският натиск показа това“, убеден е експертът.

Още новини от "България" четете в bgonair.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България останаха тъпите и простите,всичко друго избяга навън.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме си удавени и без шенген.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като гледам на какво положение са шенгенските държави покрай бежанската криза, по-добре е никога да не влизаме в Шенген и то превантивно.
42
1
 
4
 
! Отговори
39220 преди 8 години
До Бай ИванБългарите не искат и в ЕС затова нямаше референдум по въпроса. И сегашните събития показват, че са били прави.
41
0
 
6
 
! Отговори
и сега е такава преди 8 години
Довършете оградата и сложете охрана по границата. Стига сте ми дрънкали празни приказки !
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия Франция, Германия, Швейцария, Холандия, Белгия, Англия мноо прости бе, да стоят още в Шенген, на нас ни е добре извън Шенген, нека те си стоят там в Шенген.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе Шенген е кофти, не е гот, по добре да си седим извън Шенген ако сме хитри, Шенген е кофти.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре поне, че влязохме в Европа да се махнат умните, останаха продажни комунисти да откраднат каквото е останало - евро фондове и комисионни в рубли
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма Граничен контрол и то от десетилетия Граничният контрол се извършва от Турция По точно Емигранската вълна се пренасочва към Гърция Българското правителство играе ролята на маша в Турските ръце По точно Турция държи България в свой ръце ПОНЕЖЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е СПОСОБНА ДА НАПРАВИ КАКВОТО И ДА Е БИЛО ЗА СВОЯ СОБСТВЕННА СМЕТКА ОТ 90-ТЕ НАСАМ
36
5
 
35
 
! Отговори
Karlita преди 8 години
Ей, веднъж и ние късмет да извадим. Куневица ни иска в Шенген, щото е продажна, като роднината й , Мони Натото. Ама никакъв Шенген не ни трябва баш сега!
35
4
 
21
 
! Отговори
Симеон преди 8 години
То и сега сме удобен коридор за бежанците, без да сме в Шенген. Отдавна ни е ударила емигрантска вълна. Не бежанска, а емигрантска, защото бежанци вече няма, има нелегални емигранти. Бежанец е друго - това е човек, който бяга от държавата си и търси спасение в друга държава. Тези от Афганистан, Ирак, Иран, Пакистан и др. не са никак бедстващи и бедни хора, а са по-богати от българите и при тях няма войни като в Сирия, а в момента е мирно и тихо. Те са дошли, за Германия, но остават тук.
34
5
 
31
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ако питате мен, не трябваше да сме в ЕС, но ни набутаха управляващите, без да ни питат с референдум. Сега виждат, че ще сме по-зле като влезем в Шенген и пак искат да ни набутат. Не само, че ще ни заринат с повече бежанци, а и ще смучат повече пари от България, а границите на държавата ни ще се отворят просто така, за да идат повече бежанци, а западняците да ни ги връщат обратно. Защо ни накараха сега да вземем 800 бежанци от ЕС, след като си имаме достатъчно и всеки ден идват нови в България?
33
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Погледнете внимателно снимката. Всички еднакво облечени, еднакво оборудвани! С пари, повече от годишен доход на средностатистически нашенец. Е, това ако не е организирано, планирано нашествие !!! Но манипулантите се скъсват да ни убеждават, че сме паднали в плен на "теория на конспирацията". Хич не е теория, хитреци! Осезаема реалност. А вие просто сте намерили лесен начин да печелите много, продавайки съвестта си. Но вече никой не ви вярва. За което вашите работодатели трябва да не ви плащат!
32
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има логика. Значи зат'ва Пръмова толкова реве за тоя Шенген. Брей. Тази работа се спира само с картечни гнезда и нощни дежурства.
31
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук се защитават руските, а не българските интереси.
30
5
 
50
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Извинявайте, но само Меглена Кунева иска България да влезе в Шенген, никой друг не иска. Питайте народа за Шенген чрез референдум и вижте какви ще са резултатите. Ми направете една анкета в сайта и веднага ще се разбере. Не вярвам да има такива, които да искат България да се унищожи чрез падане на границите й и влизане в Шенген, още повече минаване на евро.
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някойДа, със сигурност ще е по-страшна. СССР можеше и да го излъжеш, тази Русия - НЕ, НИКОЙ И НИКОГА. "Москва на сълзи не вярва". И никога няма да играе "рокендрол" пред наследниците на Буш, както стори за срам на цяла Русия, пияницата Елцин, който иначе не беше лош руснак. Но алкохолът унищожава достоинството. Сега Русия има великия опит на СССР, на ВСВ, на ***.отската перестройка на предателя Горбачов и никога руснаците повече няма да предадат себе си. Въпреки завета на Алън Дълес!
28
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ ИМАТ РЕПУТАЦИЯТА НА РАСИСТИ И КРАДЦИ ТАКА ГОВОРЯТ СИРИЙЦИТЕ В ТУРЦИЯ ЗАТОВА НЕ СЕ БЕСПОКОЙТЕ НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ЗАДЪРЖА В БЪЛГАРИЯ
27
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е няма страшно за имигрантите.нали добрия чичшко Путин ги е почти изтрепил терористите.Сирия ще цъфти със Асад....освен ако с Асад не са те терористите де и да тласнат още по-голяма бежска вълна.а иначе от 20 000 имигранти не е ли по опасно добрия чичко Путин да прати танковеи 'опълченци' и да отцепи черноморската ни границя като по украинския сценарии.както 500 000 руслямисти имат имоти по морето
26
0
 
21
 
! Отговори
муспи преди 8 години
До МариянаПроблемът на бежанците не е техен проблем, а еврейски. А евреите разполагат с милиарди диваци.