Държава забравена от държавата: Селото, в което надежда няма

Чирпанско село с емблематично име се готви за избори, но вярва ли на политиците?
23 мар 2017 11:11,
39

Само на няколко километра от Чирпан около 80 души пазят една държава. Тук в село Държава млади отдавна няма, а погребенията задминават сватбите по брой. Формулата за оцеляване в селото с емблематично име е една - труд и борба.

"В Държава трябва да ти е здрав кръста и да работиш в градината, за да можеш да изкараш“, сподели пред Михаела Карабельова жена от селото.

Малката Държава е забравена от политиците, твърдят местните и отдавна са изгубили надежда.

"Това е като някакво лошо дете: Обещай мамо, че няма да правя беля и след теб  правят обратното. С политиците е същото“, сподели жителка на Държава пред Bulgaria ON AIR.

Шепата останали хора се надяват промяната да настъпи и след изборите политиците да обърнат поглед към техния край. В противен случай малкото чирпанско село е на път да стане поредното населено място, заличено от картата на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека благодарим на боко тиквата и неговата мафия-гроб.
28
1
 
3
 
! Отговори
. преди 7 години
До Рефромиран европеецНяма начин пренаписват история активно пурпурно сините демократи . След 10 години няма да има и помен за онова време. Младите са с промити мозъчета и с изопачени престави за тия години.
27
1
 
7
 
! Отговори
. преди 7 години
До АнонименЩо забравяш и премълчаваш за Боко, Цачева, Герджиков, СДС, НДСВ и другите пребоядисани партийни секретари. Всички са яли.
26
8
 
3
 
! Отговори
Handel преди 7 години
А защо да са захвърлени от държавата? Държавата ли е длъжна да им работи нивите?
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Трактортова са *** и баща ти, баба ти и дядо ти,захвърлени от държавата
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, сега Корнелчето ще ви оправи.
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са "строителите на живота нов", построили реалният социализъм!Построилиго , но задругарите Първанов, Нинова и хилядите олигарси с червени книжки, нагушили милионите на държавата и изпратили децата си да ги образова класовият враг- капитализма.Тези нещастници, които осъзнават това са ми мили, но мнозина ще си умрат прости и заблудени!В неделя внимавайте за кого ще гласувате, защото може да ви е последният шанс, както вървят нещата!!!!!
22
15
 
4
 
! Отговори
Таню преди 7 години
И какво, да седнем да ревем за некви Чирпански реднеци, дето от нищо друго освен от правата партийна линия не вдяват. Матреяле?!?
21
2
 
8
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
162лв пенсия с 40г трудов стаж не ви ли стига?
20
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП са политически трупове - факт!
19
2
 
14
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
А бе сополанко какво тебе те "кфалифицира" да даваш съвети? Научи се да пишеш грамотно - квалификация значи - и по добре не демонстрирай глупостта си!Как се отваря верига от бензиностанции само със "кфалификация" ще остане загатка за бъдещите поколения!Тук става въпрос за социални теми, но явно мозъчната ампутация ти пречи!
18
1
 
12
 
! Отговори
Политик преди 7 години
Не бойте се Държава, идат избори. Ще направим РПУ да ви пази реколтата, Медицински пункт да ви лекува, аптека ще открием, ще отворим училището и двете детски градини, пътя ще оправим, пускаме редовна автобусна линия, пощенски клон ще отворим, хоремага разбира се, промишлена зона ще спретнем и много други. Друго какво да обещаем?
17
4
 
10
 
! Отговори
To6 преди 7 години
Евала, Ашкоусун. Типичното мислене за т.н. демократи. (Костов, Желю, Кушлуков, Борисов). Пак гласувайте за гроб и използавайте равните възможности. Бравус, бравус
16
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се образоват и да се кфалифицират - при капитализма умните и кфалифицираните са добре, а простите и необразованите са зле както тези селяни. Да се кфалифицират, капитализмът е най-съвършената система, всеки има равни възможности да стане собственик на казино, да отвори верига от бензиностанции, а стане консултант, пиар, може маркетинг, криейтив нещо, дизаин, фешън, хеър-артист или просто поп-стар.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички са в града - така е. Поредна статия за обезлюдяването на селата. Че какво да правят тан младите? Освен ако селото не е на 10км от някой голям град, в който да се работи, няма препитание. Отглеждането на зеленчуци не носи нужния стандарт за семейство
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бгТака е! И ние се отказахме още в края на миналия век да гледаме бостан поради тези причини - кражби на реколтата! Лозето удържахме до към 2010 г., но се принуждавахме да го берем зелено, за да не ни изпревари някой... Отделно набезите по къщи и овщни градини... какво да обясняваш на човек, който е израстнал в панелки и по паветата и на представа си няма за какво става на въпрос, а пита ***: "ми що сега не произвеждате..."!?
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Пречат им ред фактори, като започнем от безумната ликвидация на ТКЗС-та, която съсредоточи всичко в ръцете на определе кръг хора, а не поравно между имащите право, продължим през изкупните цени на продукцията, която е безумно ниска под себестойността, липсата на каквато и да е държавна дотация за дребните производители, ниските ренти за собствениците, кражбите по нивите илозята, липса на инфраструктура и т.н. Явно си доста далече от пробламите на селата!
12
2
 
35
 
! Отговори
бг преди 7 години
До АнонименКакво да направи ли???Поне да им пази живота...да гарантира поне мирни старини...щото не е много весело пиян ром да те убие от бой за 50лв.Много е лесно да се каже "ми да си гледат земята"...но има едно НО..и аз си я гледах но 3 поредни години някой друг ми береше бостана, декар лук някой друг ми го извади и същия този някой не ми обра кайсиите а ги изряза,изсече ги..никой не помага и никой не може да спре това...опитахме сами да си го пазим...едва не убиха от бой един дядо...
11
5
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Над българският народ беше наложен ГЕНОЦИД - финансов, икономически, социален, здравен, образователен ...Най-напред беше унищожено производството у нас, а след това ни превърнаха в колониални роби на ЕС и САЩ.Нямам представа защо го направиха. Вероятно редуцирайки броя на българите те намаляват влиянието на Русия по тези територии.В същото време изкуствено и почти насилствено бяха размножени ромите.Сега биват заселвани бежанци с друга религия и други обичаи по българската земя.Това са факти
10
3
 
37
 
! Отговори
бг преди 7 години
Аз си мисля че имунитет срещу сегашната напаст нямаме, това е геноцид...вервайте ми..В 21век родителите ни живеят със 120 евро пенсия!!!??Недостоен и жалък период в залеза на живота им...Работата ми е свързана с пътуване по всички села в Плевенска област...знаете ли за 10г. колко много училища се закриха, много детски градини,много млади българи умират,селата се превръщат в ци..нски гета,безчинстват като башибозук преди 300г....а държавата е мноооого далече от хората там ама мнооого далече....