Евтини яйца от Полша и Румъния заляха пазарите ни

Пазарът ни е общ, условията – различни, роптаят производители
11 апр 2017 08:06,
20
Евтини яйца от Полша и Румъния заляха пазарите ни
Снимка: Reuters, архив

Евтини яйца от Полша и Румъния заливат пазара в Добрич. Полските се предлагат по 18 ст., което е с 4 ст. по-малко от цената на родните яйца.

"Произвеждаме при неравностойни условия, а пазарът ни е общ", коментира Иван Иванов, изпълнителен директор на една от най-големите фирми у нас "Яйца и птици – Зора", село Дончево. Според него, ДДС-то в Полша е 9%, а субсидиите са доста по-големи.

Според неофициална информация пък, качеството на полските яйца е съмнително, тъй като продукцията се внасяла в големи количества в България доста преди празниците. В складове се препакетирали и се биели нови срокове на годност на яйцата, които не са реални.

Домашните яйца на частни производители стига до 30 ст. бройката, пише "Монитор". Картонът върви от 8.50 до 9 лева. Добричлийки масово предпочитат за Великден да боядисват пресни домашни яйца, и то от познати производители, тъй като, освен, че са с по-здрави черупки, са и по-трайни.

Между 5 и 6 лева пък е цената на килограм живо агне в Добричка област. Местните животновъди обаче отчитат слаб интерес към агнешкото месо, тъй като хората нямали пари за цяло агне. Малцина са тези, които могат да заделят по 120 – 150 лв. Много често добричлии правят кооперация с приятели и си разделят по половин агне. Високата цена на живо агне се очаква да се задържи до Гергьовден, а след него цената ще тръгне надолу.

Агнешкото месо в търговските вериги в Добрич е внос от Нова Зеландия и от Румъния. Според животновъди, тяхното месо е с по-ниска цена и с по-ниски вкусови качества, а по този начин се прави дъмпинг на цената на българското агне. Килограм агнешко месо в Добрич в момента се търгува за 12 – 14 лева.

Цената на козунаците също варира. Има козунаци за 2 лв., за 3 лв. – със стафиди и локум, предлагат се и луксозни козунаци за по 8 лв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Искахте Европа -те ви я ! Що не продавате и вие в Европа изнудвачи мръсни ?
14
5
 
4
 
! Отговори
popa преди 7 години
ее така е в ЕС , който ни кефи - даваме субсидиий , който не - ниски субсидии. ЗАТОВА БГ няма да има производство - ЕС го убива! Чрез различните субсидий ЕС решава кой да произвежда и кой става некункоретно способен.
13
1
 
9
 
! Отговори
станой преди 7 години
българските производители получиха даром при приватизацията това произмодство, прикрадливата приватизация, сега продават най-скъпо, нека сами да си ядат яйцата, ниеще ядем по полското и румънското производство, ще подпомагаме Полша и Румъния.
12
1
 
15
 
! Отговори
адам преди 7 години
Българсите производители по малко плащат на работниците си и по скъпо продават .Е тези с ниски доходи как да купуват скъпи продукти.Тези яйца като влязат в българия плащат българско ДДС и пак печелят .
11
2
 
22
 
! Отговори
гост преди 7 години
Пазарна икономика. Вместо да реват да предложат алтернатива. Крайно време беше нашите 'производители' да пийнат една студена вода и да се осъзнаят. Отдавна вече не ги защитавам. Като ми бъркат постоянно в джоба, с неадекватни поскъпвания, какво да ги защитавам?!? Когато газта поевтиня, някоя стока да е поевтиняла. Такава няма. Е сега газа поскъпна, стоките също ще поскъпнат. Но когато газа пак поевтинее, стоките ще поевтинеят ли? Това е нашият производител и търговец. ***....
10
1
 
23
 
! Отговори
купувач преди 7 години
Помня една година, когато наложиха мита или нещо друго, но спряха вноса на турски и гръцки домати в страната и се продаваха само българско производство. Доматите цяло лято не паднаха под 3.5-4лв. А това какво е питам?
9
11
 
3
 
! Отговори
26 преди 7 години
Големи "разбирачи" сте по-долу коментиращите! ДДС-та, алчни били, не иновирали.... - занимавали сте се със земеделие някога! Другият пък ги обръща в евро.... Абе важно е да нахокате сънародника. Яжте си полските и румънските *** (щом са толкова евтини...), и във веригите си яжте *** на ПРОМОЦИЯ, и много ясно, че истинските неща струват пари!
8
1
 
11
 
! Отговори
пинко преди 7 години
пазара си знае работата, ама и големи *** се продават - за нищо не стават
7
1
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Стари ора, от предкомунистическата ера, са ми казвали :Малката печалба е по-голяма от голямата. И:Клиентът винаги има право.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите все са неоправдани и все тяхната продукция най-добра.Ми идете вие да продавате в Полша на 9% ДДС.
5
1
 
24
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Винаги съм се изумявал на цените в България и на постоянното мрънкане на производителите , За 12 бр.- 1,20/1,40? Пр.мляко - 60-80 цента , а в бг 2-2,30лв и пак не им е достатъчно и все им е малко. И най-тъжното е че обвиняваме търговците , а като влезеш в някой фирмен магазин на производител и цените още по високи.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Абсолютно вярно. Много са алчни, там е проблема.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3d - Ако може Изпълнителният директор да обясни какво значение има ДДС-то на яйцата в Полша относно цената на полските яйца на българския пазар...Този въпрос едва ли го интересува. Той иска задължително да му изкупуват по-скъпо продукцията, без да се бръкне за подобрения в дейността.
2
2
 
24
 
! Отговори
3d преди 7 години
Ако може Изпълнителният директор да обясни какво значение има ДДС-то на яйцата в Полша относно цената на полските яйца на българския пазар... :D
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да ни залеят, като българските търговци гонят бързата и лесна печалба, а не родното производство, НЕ ЕС, а Българския търговец уби родното производство.