Всяко пето куче "дължи" на хазната в София

200 бона такси са платили стопаните за домашните си любимци
29 апр 2017 14:36, Елка Василева
35
Всяко пето куче "дължи" на хазната в София
Снимка: архив, Булфото

Всяко пето домашно куче "виси" с такса на Столичната община. Точно 2103 са задлъжнелите стопани, които не са платили годишния си налог от 24 лева. По груби сметки излиза, че те дължат над 50 бона.

Изрядни пред хазната за миналата година са били 8306 собственици, които са платили общо 111 927 лева.

В Пловдив пък през миналата година шестте районни администрации са изпратили 1100 писма-предписания до собственици на домашни кучета, дължащи към общината суми от "такса за притежаване на куче" за предходни години, и са наложили 351 глоби.

Точно 9270 лева борчове пък са натрупали собствениците във Велико Търново. През миналата година пък приходите от таксите за 3290 кучета са 6300 лева.

Около 25 000 домашни любимци се водят на официален постоянен адрес в София, Пловдив, Варна, Шумен, Велико Търново и Стара Загора, пише "Монитор". Те са платили общо около 200 000 лв. данъци на своите любимци.

Само в столицата на отчет в общината се водят малко над 10 000 кучета, което е около десет пъти по-малко от реалния им брой.

В бройката не влизат бездомните четириноги и тези, които са освободени от такси. Такива са кастрираните и чипирани домашни любимци, кучетата водачи на слепи, както и тези от Червения кръст", обясниха от "Московска" 33.

7076 са регистрираните домашни кучета в община Пловдив от 2009 г. до момента. Данните са от Електронния регистър на домашните кучета на местната власт под тепетата. Само за миналата 2016 г. добросъвестни стопани са вписали в електронната общинска система нови 719 свои лаещи любимци. Данните на община Пловдив сочат, че собствениците на всички регистрирани кучета са внесли през 2016 г. в общинския бюджет общо 39 532 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: кучетакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нормално куче, което тежи 1-2 кг да плаща еднакъв данък с огромен пес, на който само ла*ната са по-тежки от дребното. Освен това големите кучета са и по-опасни. И, ако инспекторите в СО започнат да си вършат работата, само от глоби за непочистено ако ще си заработят заплатите.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ ПЛАЩАМЕ НЕ САМО ЗА КУЧЕТАТА.ИДВА РЕД И НА МАГНОЛИИТЕ.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ШАРО, ЩЕ НАМАЛИШ ХЛЯБА, ВРЕДНО Е.
21
1
 
6
 
! Отговори
ще плащат преди 6 години
данък и за котките. Само в София има 120000 домашни котки.По 10 лв. - ето ти пари за един стар трамвай с включена корупционна вноска.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де щом за кучетата плащате значи трябва да се плаща и данък въздух данък пешеходец данък колоездач давък еване данък лежане и данък затова че сте живи! Нее ли така? А?
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плаща се, за да се чисти след любимците ви, кучкaри
18
1
 
13
 
! Отговори
шаро преди 6 години
А аз откъде да ги взема тия пари.Цял ден карам на хляб сега и да плащам
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма да плащаме Боко да дърпа заеми а ние да плащаме да си гледат работата ще минем към гръжданско неподчинение искаме велоалеи и паркоместа Само да плащаме незнайно за какво няма да стане.
16
1
 
17
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Трябва пари да се събират,защото нови депутатски коли трябва да се купуват.Предните са морално остарели на цели 2 години са.Пък и от обществената поръчка ще падне лапачка.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Малиии колеги българи...вашите демократи:-) ви искат пари и за това, че притежавате куче ли??? А не мерси, още един път се обедих в това, че не искам да живея в европейска демократична държава...В нашата "диктатура" има закон за домашните любимци, (които нямат такива измишльотини такси) и уличните...случайно ако блъснеш с кола животно и ако го закараш на ветеринар...освен, че държавата ти поема ветеринарската такса, а и (ако има) ЩЕТАТА НА КОЛАТА!!!
14
1
 
18
 
! Отговори
Мистър 100% преди 6 години
И кучетата задлъжняха,само ,,*** Българи" нищо и никога не дължат.Но пък имат право да събарят паметници на културата,и да строят измишльотини.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тез пари Фандъкова колко площадки изгради за кучета няма да плащаме на крадливи гробаджии докато не дадат отчет за какво и къде отиват тия пари за домашните любимци.
12
1
 
9
 
! Отговори
ДО 11 преди 6 години
А защо да плащагт веднъж са платили данък смет хем и данък смет да плащат и за бездомните кучета да плащат и за домашните кучета да плащата и за въздуха дето дишат да плащат, a муй *** ти не ще ли.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки тряба да е длъжник на Боко лихваря ако не отглеждам куче а отглеждам котка или морско свинче на кой длъжа пари и защо не ми вземат парите ? Защо е тая дискриминация спрямо морските свенчета къде спят всички правозащитини организации ?
10
6
 
12
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
Не плащат данък, не чистят след него ***, не го разхождат с намордник и само пищят че някой им е длъжен. Ганьовска работа!
9
1
 
21
 
! Отговори
КЕВрЪ преди 6 години
Кучетата също трябва да плащат данък за дебелата си козина, поради която Топлофикациите търпят пропуснати ползи от недоставена топлинна енергия.Колкото по-дългокосместо е кучето - толкова по-висока такса!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой нищо да не плаща
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗаприличали са от кой ? Да не би да са от бездомните кучета да са заприличали, където искам там ще си държа кучето не ми давай наклон на оная работа да не ти кажа къде да идеш *** комунизма свърши отдавна.
6
3
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
А всеки който не отглежда кучета и ги оставя безпрятствено да се разплождат и да се идхождат по тротоарите да не им носи торбичка на безстопанствените кучета, докато не изядат някой човек какво дължи ?
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости са това, общината трябва да плаща на хората задето отглеждат кучетата и се грижат за тях. Cега тия кучета щяха да са бездомни, общината да дава средства за кастриране и прочие то е е ясно, че взимат ама когато нещо се прави от хората общината трябва да дава то не става само да вземаш и с данъци и такси а покупателното население напуска държавата откъде пари останаха само некакви пенсии за клиенти тотално сгрешена политика на гробажийските рекетьори.