Критични участъци на Дунав: Белене, Батин и Бръшлен

Нивото на реката пада, но няма заседнали кораби
27 юни 2017 13:23, Анисия Иванова
2
Критични участъци на Дунав: Белене, Батин и Бръшлен
Архив: Булфото

Нивото на река Дунав спада. Образували са се три прага, заради които корабособствениците не могат да използват пълния капацитет на плавателните си съдове. Това каза директорът на дирекцията "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков пред БТА.

Критичните участъци са край Белене, Батин и Бръшлен. Няма заседнали кораби, струпвания или изчаквания. В района на Бръшлен плавателните съдове трябва да преминават с газене не повече от 2,20 метра. Жеков коментира, че широчината на фарватера /плавателния път/ там е около 150 метра.

Нивото на Дунав при Русе днес е 104 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав за следващите два дни е то да спадне с още 14 сантиметра.

Според Жеков тенденцията е нивото да остане ниско през лятото. Той призова капитаните на кораби да са внимателни и да се съобразяват с условията, които предлага реката. По думите му положението е подобно и в някои чуждестранни участъци - например, в унгарския са се образували 12 прага по фарватера.

 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
В сравнение с останалите дунавски държави, у нас и в Румъния има най-много хора, които са изключително подходящи за тази работа.
Не знам как се справят в Румъния, но у нас институциите много плахо предлагат на въпросните хора работа, която те биха могли да вършат. Те обаче грандомански отговарят, че предпочитат да са на помощи. Защото претенциите им са за заплати като на ІТ специалисти. И тъй като са под закрилата на БХК, ние ежегодно отделяме по три и половина милиарда лева, за да ги хрантутим.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само в българския участък е така . Не се почиства въпреки че от ЕС се отпускат пари. Но тук за тая работа няма хора.