Има ли алтернатива на бюджета за 2018-а?

Експерт: Всичко е въпрос на адекватна политика!
13 ное 2017 16:00, Екип на Bloomberg
4
Има ли алтернатива на бюджета за 2018-а?
Bloomberg TV Bulgaria

За 15-та поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи своята визия за Алтернативен бюджет с ниски данъци и бюджетен излишък.

Основният смисъл на този алтернативен бюджет е първо да се хвърли повече светлина върху публичните финанси и второ – да се даде наистина алтернатива на това, което се предлага, защото рядко се случва предлаганият бюджет да е взел предвид абсолютно цялата информация и да е напълно обоснован. Това каза Калоян Стайков от Института за пазарна икономика в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Много по-често бюджетите са малко или много инертни, те карат по течението. Например бюджета, който се предлага за догодина, някои биха го нарекли предпазлив, предвид предстоящото председателство. Но според мен е по-скоро мързелив, отколкото нещо друго, защото той разчита повече на икономическия растеж, който води до повече приходи, и съответно срещу приходите веднага се намират и повече разходи, така че да се отговори на известното недоволство в администрацията“.

По думите му целта на алтернативния бюджет е да покаже, че наистина има алтернатива, не е проблем да се оптимизират публичните разходи и да се намаляват данъците, стига да има адекватна политика.

Стойков посочи, че другото важно нещо е, че алтернативният бюджет предлага и фокус на политиката през следващата година.

„Например през предходната година това беше задаващата се политическа криза, тъй като разбрахме, че ще има предсрочни избори. Предната година беше съдебна реформа, а тази година фокусът е образование, тъй като виждаме, че икономиката се среща със сериозни затруднения на пазара на труда“.

Той поясни, че за да се разрешат затрудненията е необходимо адекватно образование, което да отговори на тези нужди. А от друга страна, колкото е по-образовано едно население, толкова по-лесно посреща евентуални бъдещи кризи.

Какво всъщност предлага алтернативният бюджет? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Тоя институт по пазарна икономика е проводник на чужди интереси--шпиони на западните разузнавания са те, под прикритие!
Да се махат от България, по-вредни са и от Отворено общество !
3
3
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
КъФ е тоз алтернативен бюджет..и то на БСП-то!? Бюджета драги се прави само и единствено от УПРАВЛЯВАЩИТЕ според тяхната предизборна платформа и обещания!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка една фирма прави оптимизация на разходите, само държавата прави обратното - повишава цените, за да увеличи и разходите.
Никакъв пазарен принцип.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съкращение на администрацията. Поне 25%.