Страшни цифри: 3 български деца умират всеки месец в катастрофи

Стотици са ранените, голяма част от тях остават с увреждания
8 мар 2018 18:39,
11
Страшни цифри: 3 български деца умират всеки месец в катастрофи
Снимка: архив "Булфото"

Катастрофи убиват всеки месец по три български деца. Стотици са ранените, голяма част от тях остават с тежки увреждания за цял живот.

Това показват данните на Пътна полиция за 2017 година. За 12-те месеца на миналата година у нас са регистрирани 1110 катастрофи със сериозно пострадали деца. 36 са загиналите, 27 от тях са починали в автомобилите докато родителите им са ги возели, пише "Монитор".

Последни в черната статистика за миналата година са двете деца на зам.-кметицата на Кричим, които загинаха заедно с майка си и баща си на 24 декември на пътя Пловдив – Пещера. Автомобилът им тогава се удари челно в друга кола.

Още по темата

По вина на шофьори от семейството им са пострадали 613 деца. Като пешеходци убитите са 4, а са ранени цели 348.

В тревожната статистика има данни и загинали хлапета, които сами са били зад волана на колата. Те са 5 за последната година, а 149 са пострадали тежко, докато са шофирали автомобилите на родителите или приятелите си.

"През отчетния период на 2017 г. не се отчита намаляване на загиналите деца в сравнение с миналата година, а при ранените намалението е с 50. При децата пътници намалението е с 1 загинало дете и 17 ранени, но при децата водачи има увеличение с 1 загинало дете. При децата пешеходци броят на загиналите е същият, а на ранените е с 2 по-малко”, поясниха от Пътна полиция.

Униформените вече са заложили редица мерки, за да намалят броян на бострадалите в катастрофи деца. На последното, 55-о заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата е взето решение БЧК също да подпомогне органите на Пътна полиция.

Заложено е участие в Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, осакатени и тежко наранени от пътнотранспортни произшествия, и организиране на връчването на помощи на пострадалите 2 пъти годишно. Българският червен кръст ще прави и открити уроци по пътна безопасност и първа помощ за ученици от 1-ви до 4-ти клас.

В една от стратегиите за опазване на живота на децата, която трябва да бъде изпълнена до 2020 година, са заложени редица мерки, които започват с обучението на децата в пътната безопасност още от детската градина.

В една от точките е записано, че това ще става с подкрепа на творческите им изяви, като създаване на разкази, стихотворения и песни за безопасното им участие в пътното движение. Смята се, че по този начин те по-лесно ще възприемат опасността, която ги дебне на улицата или в колата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
АМАН преди 6 години
НЕ е редно КАТ Д А принуждават милиони водачи да лепят на предни стъкла холограмни оръжия за масово поразяване на огромни територии..Същите обсебени с наркотици униформени престъпници принудиха милиони водачи да увреждат тежко и нелечимо земята с включени фарове денем и с включени скенери против мъгла .>НЕ Е РЕДНО Плащаме им заплати с 1 000 000 000 живи кървави лева ограбени от бедния народ на БЪлгария
9
0
 
2
 
! Отговори
КАТ СА ВИНОВНИ преди 6 години
Нови радиоактивни скенери заслепяват водачите за броени секунди.Средно пет минути движение с автомобил стигат за трайно увреждане на очите на водачите от насрещно движещите се автомобили с включени скенери против мъгла в ясно и слънчево време.Тираджиите се жалват че след заслепяване с тн ЕЛЕКТРОЖЕНИ не виждат нищо десетки секунди..НИ пешеходци ни велосипедисти ..само петна по пътя и магистралите..КАТ ползват НАГЛО ПРЕСТЪПНИ НЕЗАКОННИ опити за подправка на ЗАКОНА от платени терористи
8
0
 
2
 
! Отговори
КАТ ДА ПЛАЩАТ преди 6 години
КАТСА виновни за всички катастрофи.Принуждават милиони водачи да карат с включени фарове денем /ЗАБРАНЕНО Е ОТ ЗАКОНА ИЗРИЧНОИма заслепяване и отвличане на вниманието при всяка катастрофа.КАТ СА ВИНОВНИ Принуждават водачите да лепят нагло вредни холограмни оръжия на предни стъкла./Лепенето на предни стъкла на отвличащи вниманието на водача стикери е ЗАБРАНЕНО От ЗАКОНА.
7
1
 
2
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
страшна джурналистика: всеки ден нови бисери
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сметка на това пък в САЩ всеки ден застрелват като кучета по 17 парчета!
5
2
 
12
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Не "умират" три деца. Децата са убити. Убити от бащите си или техните връстници. Т.ъ. п.и, невежи, нискообразовани,арогантни, дрогирани.............Децата не карат колите........
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недостатъчно обучение на младите шофьори...бензина за автошколите е неоправдан разход, корумпирани катаджии, корупция на АПИ, дупки навсякъде...несигнализирани и необозначени, корумпирани председатели в пунктовете за прегледи на МПС, технически неизправни и опасни коли, неграмотни шофьори и липса на образование, затъмнени стъкла, изтъркани гуми, каруци, кал по пътя, откраднати или надписани със спрей знаци, агресия и нетолерантност....и т.н.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В живота така става - невинният умира , а виновният търси да оплаква още невинни . Вие , които не сте дъртаци , направете нещо по този въпрос .
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво правиме? Записваме ги в статистиката и пак продължаваме с продаването на книжки на пияници и наркомани? Колко от катастрофите са на пияници и наркомани? За това статистика има ли? Когато дадени индивиди са доказани пияници и наркомани на такива книжки не се дават а на останалите се отнемат до живот. Такива индивиди не подлежат на поправяне с наказание. Когато дадени индивиди правят едни и същи фрапиращи нарушения повече от 10 пъти в месеца им се отнемат книжките и отиват на проверочен!
1
2
 
18
 
! Отговори
: преди 6 години
Не. 3 български деца на месец умират от безхаберието на властите, простотията на българите, лошата инфрастурктура, симулирането на законност, незачитането на закона от страна на нарушители, за което причина са занижените глоби и наказания, чудовищните нива на корупция сред КАТ, безнаказаността на корумпираните полицаи (КАТ), в България се толерира идиотско поведение и на всички им се разминава. Ето затова умират деца и това важи за всеки аспект от съществуването ни в тази дупка, да видим колко..