В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие

Организацията видя насилие срещу невинни
15 апр 2019 12:00,
346
В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие
Снимка: БулФото

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. Това се казва в нарочно прессъобщение на правозащитната организация до медиите.

От организацията изразяват сериозни притеснения за начина, по който властите се справят със случая.

Още по темата
Според тях организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, са вандализирали няколко къщи в обособената ромска махала, въпреки присъствието на жандармерия и полиция.

"Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова. Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло" - твърдят от БХК.

От Комитета припомнят, че съгласно закона - расистките престъпления са насочени към всички представители на един етнос, дори те да не са непосредствени жертви на насилие. Този вид престъпления, твърдят от БХК, представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

Българският хелзинкски комитет призовава властите да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, да преследват и санкционират според изискванията всеки, който е нарушил закона - независимо от етноса му.

"Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход. Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар." - завършва писмото на БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано до края на лятото да са бутнати ВСИЧКИ незаконни колиби във ВСИЧКИ градове и села на България. Ако ли не , умните и кадърни българи си се изнасят така и така , само темповете ще са по-бързи
209
0
 
11
 
! Отговори
Христо преди 5 години
Бхк досега да е защитил един българин???????? Трябва дасе казва ЦХК.
208
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 5 години
Аз също съм тревожен, но по друга причина. Въпросните вилнеят необезпокоявани и безнаказани, това не е ли насилие, умници от бхк? Защо не ги заклеймявате, кога сте се изказали в подкрепа на поредната жертва на ...., ограбена, пребита или убита, няма значение? Замислете се, кой е по-голям потърпевш и спрете да хленчите.
207
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромейския Хензелски комитет обаче защитава крадците и биячите!
206
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя от БХК си е чист ромей- не го ли виждате?
205
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да-аа: ромците нападат Българи,а оня от БХК е един от тях!
204
0
 
8
 
! Отговори
степан преди 5 години
Време е на тези с други там сходни да им се даде ливадето. Не може да ходим по избори да избираме местна и законна власт и някакви самозванци с извинение да ни плют на законите и на избора ни тука демокрацията и тези джоб организации взаимно се изключват.
203
0
 
27
 
! Отговори
тоя няя ли да умира? преди 5 години
Тоя съучастник на ромите ли е?Тези за които говори са престъпници с присъди.Симпатизираше и на оня уродд който уби оная русенската журналистка.И на оня австралийският талибан с ножът дето закла онова момче.Абе тоя да не е роднина на Осама бин Ладен и Джак Изкормвача?В една нормална държава отдавна да е по затворите заради расизъм.Защо когато роми убиват българи това е етническа свобода а когато българи протестират това е расизъм.И първата му работа е да пише на американците да пищи заради расизъ
202
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от БХК да си ...
201
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този вместо да обясни и да се извини, за тримата криминално проявени с висящи дела,вместо да са в затвора ходят по улиците като разпасан башибозук и бият наред,тръгнал да ги оневинява моля ти се.Тръгнал да реве,но не казва ,,съжалявам,извинявам се,допусната е грешка поради ...,това не беше добра постъпка от тези ..'' и пр. ,Егати и наглецът. Вижте го срещу какво роптае само! Възмущава се от това че българите докато ги изнасилвали и колели,вдигали много шум моля ти се.Ами то направо да онемееш.
200
1
 
47
 
! Отговори
:( преди 5 години
Тези ...... лаят, за да изкарат паричките от чуждите фондацийки. Като човек ме е срам, че такива също се наричат хора. Изключителни мерзавци! Биха продали и майките си за 30 сребърника. Нищо, Господ гледа и ще раздава справедливост. От Него избягали няма.
199
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До New Newsте пък щото уважиха предния референдум,мина им покрай ушите ,иска се разчистване горе и то яко
198
0
 
43
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Крайно време е тези да ядат дряновицата!
197
3
 
10
 
! Отговори
New News преди 5 години
Слави Трифонов е по референдумите.Него поканете,нали е ,,патриот''.
196
0
 
41
 
! Отговори
АНТИ-НПО преди 5 години
Абе защо някой не се организира да субере подписи за провеждане на референдум за закриване на НПО-тата?
195
0
 
50
 
! Отговори
Запомнете го! преди 5 години
Едно от най-хнycните лица в България. Tвpaтителен мep3авец!
194
0
 
58
 
! Отговори
ЧАШАТА ПРЕЛИВА преди 5 години
ПРОСТЕСТЪТ НЕ Е ЗАРАДИ ПОБОЯ НА РОМИТЕ НАД БЪЛГАРИНА - ТОВА Е САМО КАПКАТА, КОЯТО ПРИВА ЧАШАТА! ПРОТЕСТЪТ Е СПРЯМО БЕЗЗАКОНИЕТО И БЕЗНАКАЗАНОСТТА НА ЕДИН ЕТНОС И ДИСКРИМИНАЦИЯТА НАД ДРУГ (В СЛУЧАЯ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС)
193
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закрийте го това античовешко БХК накрая!
192
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от най-масовите геноциди,извършвани посредством масови кланета и масови разстрели,е ,,Арменският геноцид''.Всички арменски изселници са пожелали да се изнесат единствено,и само в България.Народът е бил толкова толерантен към чужди етноси по това време,че се е знаело за Българите навсякъде околовръз. Когато арменците са стъпвали на българска земя,не са и искали и да чуват за друга държава по света.Нашият народ е изстрадал народ,и знае какво робство.Това е причината да бъде толерантен българи
191
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислех си да напиша нещо, ама то какво да напиша, като всичко е ясно. Ще кажа само: У-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у!!!!!!!!!!!!!!