След случая в Пловдив: Застрашена ли е България от тероризъм?

А ако терористичният акт бе факт, коментира арабист
11 юни 2019 22:37, Петя Славова
25

Случката с 16-годишния ученик, вербуван от "Ислямска държава", провокира много въпроси. Един от тях е застрашена ли е България от тероризъм. По темата говори арабистът проф. Владимир Чуков.
Още по темата

"Много неща се изговориха по този случай. Искам да призова медиите тази дискусия да бъде затворена в професионални и експертни среди. Трябва да се направи модел какво би се случило, ако терористичният акт беше станал факт. Акцентът върху тези социално-психологически компоненти трябва да бъде спестен на семейството на младежа", посочи Чуков пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че постъпката им да подадат сигнал срещу своя син е геройство. По думите му вербовчикът много лесно може да бъде локализиран и силно се съмнява той да е от "Ислямска държава".

"Вербовчикът на това дете е бил изключително умел и много добре е напипал психиката му, знае къде да го насочи и какви инструкции да му даде", смята Чуков.

Той отбеляза в студиото на "Денят ON AIR", че България е от страните, които се определят като сигурни по отношение на тероризма. И тази случка би могла да повлияе на туристите при избирането на страната ни като дестинация за почивка.

Проф. Чуков е на мнение, че е крайно време да бъдат приоритизирани проблемите в държавата и да бъдат отделяни средства за антитерористични центрове.

Припомняме, че ученикът от Пловдив беше задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. При обиски на две от използваните от него помещения беше открита самоделна тръбна бомба, използвана от атентатори в Съединените щати, както и 14 килограмова бомба, поставена в пластмасов съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 4 години
Новост от неделя е ползване на обемно следене на всички тероризирани с bad dead music teror .При засичане на въоръжени вкл с ножици или с безопасно ножче им се подава проникващо внушение убиiте онази която ви пуска вредната музика..тестовете показаха следното :всеки взел ножицата за да реже пакети с круши се оглежда особенно към остъклен офис където работят обсебени от убиици пускащи музиката.ДА се забрани пускането на радио вкл в ядрени централи
16
0
 
0
 
! Отговори
РАДИО ТЕРОР има преди 4 години
Терористи ползват нова техника за обемно обсебване на радиостанции.Обсебените радиопредавания увреждат тежко жертвите с следния порядък: обемно обсебващо проникващо поле около главата и тялото;Пробив с увреждане кората на главен мозък;активиране на терористични системи за подсъзнателни и съзнателни внушения.След около 9 часа радио терор срещу мен и мои колеги убииците през радиото почват да внушават убииства чрез нож ножица вилици и взривове..
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16 годишният явно е от смесен брак.Бащата не прилича на българин,добре че поне се е усетил, че не може да се справи сам с проблемното си дете се е обърнал към полицията.Децата от смесените бракове са лесна мишена за терористите.
14
0
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Така и не се разбра кое е "интелигентното" момче/споерд родителите му , възпитаник на елитно училище което за ДВА часа е приело исляма/ според адвоката му, а после пак се е върнало към християнството ??? Да не би да са му прекалено сини венците за снимка и прекалено етническо-особено името му че така го крият ? А може би, милициЮнерската ПР агенция смята че не е препоръчително да се дава повече информация на простолюдието за да не се усъмни нещо ?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проф. Чуков е прав, че трябва да бъдат приоритизирани проблемите в държавата ни, но кой да го направи? Та нали един върл авторитарист-диктатор заяви от най-висока трибуна, че щом на всеки ъгъл има дюнерджийница, матрялът няма от какво да се плаши. Да надува чaлгатa и да лочи пърцуца на макс. Ако му е омръзнала чaлгатa, да превключи на новите момчета и момичета, които то ли пеят, то ли п ъ рдят, но пък матрялът пак много им се кефел.Напред към още по-обемна свобода и сексуална ориентираност!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШопоОставиха го, защото цялата история е вятър и мъгла...
11
1
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
14 килограмова бомба,а???И го оставихте да си ходи на училище,щото бил ,,само,, 16-годишен !!? Е що тогава пращате български войници в Афганистан ,да стрелят по 13-годишни терористи ? Щото ако тоя е терорист не трябва ли да е на подходящото място ???Или пак играете някакви игри в които принтирате активност ???
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо не се показва снимка на този с име и детайли за него,кой е,какъв е?У нас вечно нещо се крие,прикрива,замазва.Дават брифинг и обясняват че не могли да дават информация защото течало разследване и т.н В нормална държава снимката му ще бъде на първа страница на всички вестници с подробна информация за него още на другия ден
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас даже терористите са некадърни като полицаите и съдиите :))Което се оказва хубаво нещо
8
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Не, категорично не е зависима от тероризъм. Те такива "Ентелегентни" са само няколко чавета от маалата . И те най много да се взривят в мазите си докато напрягат мозъчната клетка как да сглобят туй дето "афганистанския инженер" от ИДИЛ им е изпратил на имейла.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вербовчик...Напипал е някакъв нестабилен комплексар на който му се прави секс ама е инвалид и затова го друсат комплексите и иска да направи нещо гадно и да стане известен....Пратил му е схема как се прави бомба.И се почва -" ама той бил изключително умен,а талибанът от интернет още по-умен " ..Абе хора какво ви става бе -шефа на куките се възхищава на някакъв пубертет талибан а тоя на снимката му приглася.Какво умно и интелигентно има в това да направиш бомба от барут за пиратки и тор?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво искаше да каже този? Че някои чужди туроператори искат да сринат имиджа на България като дестинация? Но със сигурнист не е ИД защото имало един случай когато не било ИД. Правилно ли разбрах?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застрашена е.Редно е всички да се подготвяме семейно срещу нашествие на терористи.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този няма ли да му пуснат някаква рубрика по телевизиите, като на разни врачки по кабеларките? Може първите 10-15 мин да се отделят за преподаватели по философия, СЪПРОМАТ, история на БКП или руски от университетите. Според историята, родителите му са решили проблема. Какво само се напъват с опити да мислят по телевизиите, хора без работа?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз па пердлагааам, сички бегета, да се въоръжиме и гат видиме терорист - ПРААААС един ъ галву и у сържету и толкоз ...
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Случката с 16-годишния ученик, вербуван от "Ислямска държава", провокира много въпроси."Пълна шашма са тея въпроси ... Кой е тоя, съществува ли избщо ...
1
9
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
До Анонимен! Внемавай зайко много трява да внемаваш вав картинката отука нататаче